default-image

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: 65,3 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι το 2015

Κόσμος
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: 65,3 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι το 2015

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η σημερινή που φέτος μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ με το προσφυγικό και μεταναστευτικό να αναδεικνύονται ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας.

Οι αριθμοί σοκάρουν. Το 2015 ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων κατέρριψε κάθε ρεκόρ, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), άγγιξε τα 65,3 εκατομμύρια, αριθμός που αν για να κατανοήσει κανείς το μέγεθός του αρκεί να αναλογιστεί πως είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό πληθυσμό της Βρετανίας!

Να σημειωθεί ότι το 2014, είχαν καταγραφεί 59,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, παγκοσμίως.

Από το 2011, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται διαρκώς.

 Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περυσινή χρονιά, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 9,7%.

Ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια και των εσωτερικά εκτοπισμένων στα 40,8 εκατομμύρια. Σ' αυτούς, θα πρέπει να προστεθούν και 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι που αιτήθηκαν άσυλο σε ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες.

Η UNHCR τονίζει ότι «ένας στους 113 ανθρώπους σήμερα είναι ξεριζωμένος, έχει αιτηθεί άσυλο, είναι εσωτερικά εκτοπισμένος ή είναι πρόσφυγας».

Το 2015 ο αριθμός των αιτήσεων για παροχή ασύλου που υποβλήθηκαν στα κράτη μέλη της Ε.Ε. έφτασε σε ύψος-ρεκόρ: σχεδόν 1,3 εκατομμύρια αιτήσεις, σε σύγκριση με τις 627.000 του 2014.

Επίσης, το έτος που διανύουμε, πάνω από 200.000 μετανάστες έχουν μέχρι στιγμής διασχίσει τη λεκάνη της Μεσογείου αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο εντός της Ε.Ε.

Ο Ύπατος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος  ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2016, εκτιμά ότι οι παράγοντες που απειλούν τους πρόσφυγες πολλαπλασιάζονται. «Τρομακτικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών πεθαίνει κάθε χρόνο στη θάλασσα. Στην ξηρά οι άνθρωποι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους επειδή τα σύνορα έχουν κλείσει», υπογράμμισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News