default-image

"Ποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος;" διερωτάται η Λαγκάρντ

Οικονομία
"Ποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος;" διερωτάται η Λαγκάρντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ είναι θέμα ωρών και τυπικής διαδικασίας να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup, οι απαντήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ τόνισαν πόσο αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ερώτηση της «Κ» στην κ. Λαγκάρντ για το τι πιστεύει για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους -καθώς δεν ήταν παρούσα-, η κ. Λαγκάρντ απάντησε γελώντας: «Ποια ελάφρυνση του χρέους;», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «αυτό αποτελεί κομμάτι της απάντησής μου».

Η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι «προσδοκούμε την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες» και το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του όταν έρθει η ώρα. Πρώτα, όπως ανέφερε, θα «επανεκτιμήσει τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει μακροοικονομικών στοιχείων, της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και αφού εκτιμηθούν οι μηχανισμοί επέμβασης στο χρέος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα είναι βιώσιμη και θα επιστρέψει στη σταθερότητα και τη χρηματοδότηση από τις αγορές», δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ.

Απευθυνόμενη στον επικεφαλής του Εurοgroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, είπε ότι «είναι δύσκολο για μένα να σχολιάσω μια συμφωνία που δεν έχουμε υπογράψει. Αραγε την έχουμε υπογράψει;» αναρωτήθηκε κοιτάζοντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να λάβει μία κάπως ενοχλημένη απάντηση από τον επικεφαλής του Eurogroup ότι «oι άνθρωποί σας ήταν σίγουρα εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

H κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα» και τόνισε πως ενώ υπήρχαν «σαφώς ορισμένες προτάσεις ενσωματωμένες στην εν λόγω συμφωνία, πιστεύουμε ότι για να μπούμε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο ενός προγράμματος με επέμβαση στο χρέος, το οποίο θα πρέπει να προκύψει βάσει μιας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έσπευσε να της θυμίσει και να διευκρινίσει ότι στο προηγούμενο Εurogroup πολλά από τα αιτήματα του Ταμείου συμπεριλήφθηκαν και ανέφερε τρία. Πρώτον, ότι το Εurogroup δέχθηκε πως υπάρχει ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. «Δεύτερον, κάναμε τη γενναία εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι έχουν αποφασιστεί μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα και άλλα που θα αποφασιστούν στο μέλλον.

Οσον αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «κατανοώ ότι για πολλούς Ελληνες και Ελληνίδες ακόμη τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα μέτρα και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη, αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης». Από τη μεριά του, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί συνεχάρη την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό που δεν βλέπει ακόμα τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, αλλά σύντομα θα τους νιώσει. Συγχρόνως, τόνισε ότι ήταν πολύ ευχάριστο να συνεργάζεται με τον κ. Τσακαλώτο και αυτό δεν είναι η προσωπική του άποψη αλλά όλων των μελών του Eurogroup.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News