default-image

Ο ΠτΔ εγκαινίασε το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

Πολιτισμός
Ο ΠτΔ εγκαινίασε το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως κιβωτό που αναδύεται από τη γη και είναι δεμένη τόσο αρμονικά με το περιβάλλον χαρακτήρισε το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων του μουσείου.

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με θερμά λόγια για το μουσείο επισημαίνοντας ότι «κλείνει στα σπλάχνα του τα απομεινάρια της κραταιάς Αρχαίας Ελεύθερνας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια κυρίως ιστορικού περιεχομένου ομιλία αναφέρθηκε στα εκθέματα του μουσείου χαρακτηρίζοντας το χώρο που φιλοξενείται ως περιοχή που, όπως είπε, «πνίγεται σε μια απαράμιλλη σύνθεση αρωμάτων που αναδίδουν ο δίανθος, - το άνθος του Διός - η δάφνη, η λεβάντα, η μέντα, το φασκόμηλο, το φλισκούνι».

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «το μουσείο διανύει μιαν ανεπανάληπτη διαχρονία από το 3000 π.Χ. έως τον 14ο αιώνα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλους όσους συνέβαλαν για την δημιουργία του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον καθηγητή Γιάννη Σταμπολίδη και τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κουτσογιάννη.

Το μουσείο άνοιξε το απόγευμα τις πύλες του στις παρυφές του Ψηλορείτη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, βουλευτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Στο ιστορικό ανέγερσης του μουσείου καθώς και στο περιεχόμενό του αναφέρθηκε ο οραματιστής του καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

Στη συνέχεια η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου απήγγειλε ποίημα από την τραγωδία του Ευρυπίδη «Κρήτες» που μιλά για τη γέννα του Δία στο όρος Ιδη.

Το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας καταλαμβάνει έκταση 1700 τ.μ. ενώ η συνολική έκταση του αρχαιολογικού χώρου είναι 13 στρέμματα.

Στ. Αρναουτάκης: Η Περιφέρεια στηρίζει τον πολιτισμό

«Από τα προγράμματα της νέας περιόδου θα χρηματοδοτήσουμε όλες τις δράσεις που αφορούν τα μουσεία και για τα οποία οι μουσειολογικές μελέτες είναι στην τελική φάση, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση έργων πολιτισμού συνολικού ύψους 35 εκ. ευρώ» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του που απηύθυνε πριν από λίγο στην εκδήλωση εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας Ρεθύμνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, αρχών, φορέων, Ακαδημαϊκής κοινότητας, του πολιτισμού και πλήθους κόσμου.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών-Αρχών-φορέων τόνισε:

«Στην καρδιά της Κρήτης, στο χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας

συντελείται σήμερα ένα  μεγάλο  Πολιτιστικό γεγονός. Ένα γεγονός που λαμπρύνεται με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια ημέρα ορόσημο για το Ρέθυμνο και την Κρήτη, καθώς ύστερα από τριάντα χρόνια ο αξιολογότατος Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης παραδίδει στην ιστορία την ίδια την ιστορία αυτού του τόπου και μάλιστα την ιστορία των λεγόμενων «σκοτεινών χρόνων».

Αγαπητέ κ. Σταμπολίδη,

Ξεκινήσατε την ανασκαφή

γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και πως ακόμη και τα λάθη μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον. Το παρόν όμως σας δικαιώνει και το μέλλον έχει να αξιοποιήσει μόνο τους κόπους της δουλειάς σας, τους καρπούς της επιστημονικής σας συνέπειας. Μαζί με την επιστημονική σας ομάδα, μαζί με τους εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φοιτητές της Αρχαιολογίας αντλώντας δύναμη από τη μυθική σπηλιά του Ψηλορείτη φέρατε στο φως μια πόλη που τα ίχνη της χάνονται στο 3000 π.Χ.

Η Περιφέρεια Κρήτης σας ευχαριστεί και σας συγχαίρει γιατί με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και σημαντικών φορέων του ιδιωτικού τομέα παραδίδετε στην Κρήτη το 4ο Μουσείο Αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα, μετά τη Βεργίνα, τους Δελφούς και την Ολυμπία.

Εξοχάτατε Πρόεδρε,

Το Μουσείο της Ελεύθερνας είναι ένα έργο της Κρήτης,

για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι κτήμα του Ελληνισμού όπου γης. Είναι προϊόν συνένωσης προσπαθειών, αυτό ακριβώς δηλαδή που συμβολίζει και η χρυσή μέλισσα το ένα από τα δύο σύμβολα του μουσείου. Είναι σύμβολο αυτοπεποίθησης και δύναμης, όπως αποτυπώνεται στην ασπίδα με το λιοντάρι, στο δεύτερο σύμβολο του Μουσείου. Είναι άλλη µια απόδειξη ότι ο Πολιτισμός και η Ιστορία ενώνουν την ελληνική κοινωνία, ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη δουλειά που συντελείται στα Μουσεία της Κρήτης. Από τα προγράμματα της Νέας Περιόδου θα χρηματοδοτήσουμε όλες τις δράσεις που αφορούν τα Μουσεία και για τα οποία οι μουσειολογικές μελέτες είναι στην τελική φάση, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση έργων πολιτισμού συνολικού ύψους 35 εκ ευρώ. Θέλω επίσης να τονίσω, πως έργα σαν και αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε, δεν αποτελούν μόνο μια σπουδαία επένδυση στον πολιτισμό αυτού του τόπου. Αποτελούν ταυτόχρονα μια σπουδαία επένδυση και στον τουρισμό, καθώς τα μηνύματα και οι συμβολισμοί της Αρχαίας Ελεύθερνας, μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του κόσμου τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού. Είναι αυτά τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σήμερα μέσα σε αυτό το λαμπρό μουσείο. Είναι η έννοια της γνώσης, της καθαρότητας, του καθημερινού αγώνα, της αγάπης για το ωραίο. Είναι αυτά τα στοιχεία που διατηρούν αναλλοίωτη την ταυτότητα των Κρητικών. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν, για την ολοκλήρωση αυτού του Μουσείου. Να συγχαρώ ξανά τον Καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, όλους τους αρχαιολόγους, τους συντηρητές καθώς και αυτούς που δούλεψαν σε αυτόν εδώ το χώρο. Από τη δική μας πλευρά ως Περιφέρεια Κρήτης σας βεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σας, αρωγοί και συμπαραστάτες στο σημαντικό έργο που επιτελείτε. Η Κρήτη από σήμερα διαθέτει ένα νέο και σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο, μια κυψέλη που ανατροφοδοτείται με την αυθεντικότητα των τόπων, των τοπίων και των ιδεών, μετατρέποντας το νησί μας σε ναυαρχίδα του πολιτισμού στην πολυκύμαντη Μεσόγειο».

Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε και την παριστάμενη πρώην γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την καθοριστική συμβολή της στο έργο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News