default-image

"Σάουνα" η Κρήτη με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών

Κρήτη
"Σάουνα" η Κρήτη με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα άκρως ζεστό και αποπνικτικό σκηνικό διαμορφώνεται στην Κρήτη, αναγκάζοντας και τους πλέον διστακτικούς να καταφεύγουν στην πλησιέστερη παραλία αφού ο υδράργυρος χτυπάει το Σαββατοκύριακο και τους 43 βαθμούς Κελσίου.  Αυτό που κάνει την διαφορά αυτές τις ημέρες είναι ότι το καυτό σκηνικό  είναι αισθητό όχι μόνο τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες αλλά και το βράδυ.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστα Λαγουβάρδο: "Πρόκειται για τον πρώτο δυνατό καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι με πολύ ζέστη που θα δημιουργήσει αποπνικτικό σκηνικό σε διάφορες περιοχές του νησιού. Ουσιαστικά όμως και αυτό που θέλω να τονίσω είναι το γεγονός ότι στην Κρήτη θα σημειωθούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες όχι μόνο στη μέγιστη τιμή τους αλλά και στην ελάχιστη, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα για νέο ρεκόρ στην διάρκεια των τελευταίων 9 ετών. Παρόμοιο καυτό σκηνικό αναφορικά πάντα για τον μήνα Ιούνιο είχε να σημειωθεί από το 2007 οπότε και ο υδράργυρος και πάλι είχε εκτοξευτεί στους 45 βαθμούς κελσίου".

Οι θερμοκρασίες του Σαββάτου σύμφωνα με το meteo.gr

"Ψήνεται" η Μεσαρά

Αυτοί που βιώνουν περισσότερο τη ζέστη  είναι κάτοικοι περιοχών στα εσωτερικά διαμερίσματα του νησιού που  μετατρέπονται σε "καμίνια" και σε λίγο καλύτερη θέση  βρίσκονται οι κάτοικοι στα παράλια. Όχι όμως και τυχεροί καθώς και εκείνοι δυσκολεύονται καθώς υπάρχει έντονη υγρασία που προκαλεί δυσφορία και συνθήκες αποπνικτικές.

Σύμφωνα  με τις προβλέψεις από το meteo.gr , ο καύσωνας  ψήνει τη Μεσαρα. Οι κάτοικοι της πρέπει να προφυλαχθούν καθώς το απόγευμα του Σαββάτου και Κυριακή απόγευμα φτάνει ο υδράργυρος στους 43 βαθμούς κελσίου.

Παρόμοιο σκηνικό επικρατεί όμως και σε άλλες περιοχές του νησιού. Ενδεικτικά στο Ηράκλειο η θερμοκρασία, Σάββατο απόγευμα και Κυριακή φθάνει τους 35 και 37 βαθμούς αντίστοιχα, στα Χανιά στους 36 και στη Νεάπολη Λασιθίου στους 36-37 βαθμούς κελσίου. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις μπορεί στο Ηράκλειο η θερμοκρασία στα παράλια να είναι στους 37 βαθμους, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ωστόσο στην Κνωσό την ίδια ώρα η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη, φθάνοντας ακόμη και τους 41 βαθμούς.

Χρειάζεται προσοχή!

"Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε όλοι, περισσότερο προσεκτικοί αυτές τις ημέρες και κυρίως οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, βρέφη, άνθρωποι με προβλήματα υγείας και εγκυμονούσες. Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, δροσιζόμαστε διαρκώς, παραμένουμε σε σκιερά και κλιματιζόμενα μέρη, "συνιστά ο κ. Λαγουβάρδος για τον καύσωνα που θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Το καυτό σκηνικό φαίνεται πάντως να αλλάζει από την ερχόμενη Τρίτη όποτε και θα υπάρξει μικρή  πτώση στις τιμές του υδραργύρου και οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν σταδιακά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News