default-image

Η μάχη του Βατερλό

Η μάχη του Βατερλό

Σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου του 1815, λαμβάνει χώρα η περίφημη μάχη του Βατερλό. Μερικά χιλιόμετρα μακριά από τις Βρυξέλλες, οι Βρετανοί μαζί με τους Πρώσους (υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ) συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτορας, Ναπολέοντας Βοναπάρτης.

Η ήττα του Ναπολέοντα ήταν συντριπτική με αποτέλεσμα από τότε η λέξη «Βατερλό» να γίνει συνώνυμη της ολοκληρωτικής αποτυχίας.

Ο θάνατος της βασίλισσας

Στις 18 Ιουνίου του 1926, αφήνει την τελευταία της πνοή, η βασίλισσα Όλγα. Η Όλγα Κονσταντίνοβνα της Ρωσίας, ήταν η σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Α'.

Η γέννηση του Χάμπερμας

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Ιουνίου του 1929 όταν έρχεται στη ζωή ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, Γιούργκεν Χάμπερμας. Πασίγνωστος για τη θεωρία του περί "δημόσιας σφαίρας", ο Χάμπερμας προωθεί την πολιτική χειραφέτηση και την αποκάλυψη της δυνατότητας του λόγου. 

Η ίδρυση της FIBA

Στις 18 Ιουνίου του 1932, ιδρύεται στη Γενεύη η παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ (FIBA). Ανάμεσα στα οκτώ ιδρυτικά μέλη, βρίσκεται και η Ελλάδα η οποία εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.

Tα 74α γενέθλια του Πολ Μακάρτνεϊ

Εξάλλου, στις 18 Ιουνίου του 1942 έρχεται στη ζωή στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, ο τραγουδιστής, στιχουργός, συνθέτης και μέλος των διάσημων Beatles, Πωλ Μακάρτνεϊ. 

Η πλάκα του Πόντιου Πιλάτου

Ήταν 18 Ιουνίου του 1961 όταν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν μια πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

Διπλή επικράτηση της ΝΔ

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Ιουνίου του 1989, όταν διενεργήθηκαν στη χώρα μας, την ίδια μέρα, εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Και στις δύο αναμετρήσεις πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα, στις βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 44,2%, χωρίς να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 39,1% και ο Συνασπισμός με 13,1%. Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία είναι πάλι πρώτη με 40,4%. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με 35,9%, ενώ ο Συνασπισμός συγκεντρώνει το 14,3% των συνολικών ψήφων.

Το τέλος του μεγάλου Πορτογάλου

Τέλος, πριν από ακριβώς έξι χρόνια, στις 18 Ιουνίου του 2010, πεθαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ζοζέ Σαραμάγκου. Στα μεγάλα έργα του Πορτογάλου λογοτέχνη περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων-  το «Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον», το «Περί Τυφλότητος» και το «Περί Φωτίσεως».

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News