Ειδήσεις

Αντιδρά ο Άρειος Πάγος για τις δηλώσεις Πολάκη

Σάλο έχουν προκαλέσει οι νέες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη που αυτή την φορά τα βάζει με τους δικαστές συνδέοντας μάλιστα "μεγάλο μέρος εξ' αυτών με το παραδικαστικό κύκλωμα".

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ εν συνεχεία ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος μιλώντας στη Βουλή "άδειασε" τον αναπληρωτή υπουργό λέγοντας ότι "εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη".

Αναλυτικά, μιλώντας χθες το βράδυ στο Περιστέρι, ο κ. Πολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: "Ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών και πρέπει να μπει νέο αίμα σε αυτό το Σώμα, για να το πω κομψά έχει δεσμεύσεις ή για να το πω λιγότερο κομψά είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος".

"Άδειασμα" από Π. Παρασκευόπουλο

"Εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της". Με αυτή φράση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος "άδειασε" τον κ. Πολάκη.

Ο ίδιος πάντως αναγνώρισε το ατομικό δικαίωμα των πολιτικών υπερασπίζονται τις απόψεις τους, ενώ, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, είπε ότι οι καταγγελίες που έκανε δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εισαγγελική παρέμβαση διέταξε η Εισαγγελέας

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας όπως αναφέρει το capital.gr, προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη που διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και ανέθεσε ήδη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα την έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών του κ. Πολάκη.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός διαβίβασε μάλιστα όλα τις σχετικές αναρτήσεις στον ηλεκτρονικό τύπο με τις επίμαχες δηλώσεις.

Με την παραγγελία της ζητά ο κ. Δασούλας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ανακριτική πράξη κρίνει ότι είναι αναγκαία στην έρευνα.

Παρέμβαση του ΠτΔ ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Νωρίτερα, την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Δικαστές και εισαγγελείς  χαρακτηρίζουν "απαράδεκτες" τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Πολάκη και σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τονίζουν, πως πρόκειται για "ένα ακόμα φραστικό ατόπημα αλλά θεσμική εκτροπή" και ζητούν να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως εγγυητής του Πολιτεύματος. Επιπλέον ζητούν από τον κ. Πολάκη ή να ανακαλέσει όσα υποστήριξε ή να καταγγείλει με στοιχεία και ονόματα όσους δικαστές καταγγέλλει ως επίορκους.

Στο δελτίο Τύπου που υπογράφει ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Σεβαστίδης αναφέρεται: "Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή.

Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών."

Σχόλια