Ειδήσεις

Ανοίγει το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς με μεγάλες ανατροπές

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ,Στήριξη της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2016-17 αναφορικά με τους παιδικούς  ιδιωτικούς σταθμούς έδωσαν από κοινού τα υπουργεία , Εσωτερικών ,Οικονομικών και Εργασίας στην διάρκεια συνάντησης που είχαν οι ηγεσίες τους με εκπροσώπους της πολιτείας και τους εμπλεκόμενους φορείς  των ιδιωτικών παιδικών σταθμών .

Στην ουσία πρόκειται για τρεις σημαντικές ανατροπές που σκόρπισαν χαμόγελα αισιοδοξίας καθώς με αυτές απλοποιούνται οι διαδικασίες κατά πολύ και παύουν να υφίστανται τα εμπόδια της γραφειοκρατίας ενώ εισοδηματικά θα ωφεληθούν οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα .Επίσης οι αιτήσεις πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά και δεν θα χρειάζεται οι γονείς να τις στέλνουν ταχυδρομικά . Ενώ ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να αποσταλούν αρχές Ιουλίου , τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα ενώ αρχές Αυγούστου θα γίνουν γνωστές και οι τοποθετήσεις αναλυτικά των παιδιών που θα ωφεληθούν του προγράμματος .

Επίσης όπως έγινε γνωστό δια στόματος Κουρουμπλή , το πρόγραμμα όχι μόνο θα υλοποιηθεί κανονικά, αλλά ήδη έχουν εξευρεθεί πόροι ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν θα είναι επίσης ο ίδιος αγγίζοντας τα 81.000 παιδιά.

"Μετά από δίωρη εποικοδομητική  συζήτηση διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων τέτοιου βεληνεκούς που εμείς ως Πανελλήνια Ομοσπονδία δηλώνουμε: αν υλοποιηθούν οι θέσεις που αναπτύχθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους και κυρίως από το βασικό εισηγητή κ Γ. Ιωαννίδη δημιουργούν ένα νέο τοπίο για τους ωφελούμενους Γονείς και ορίζουν νέο πρωτόγνωρο πλαίσιο στην πάταξη της ελληνικής γραφειοκρατίας", υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στο neakriti.gr ο κ. Μπιτζόπουλος ο πρόεδρος του παγκρήτιου συλλόγου ιδιωτικών παιδικών σταθμών μην κρύβοντας την εμφανή ικανοποίηση του για τα όσα επιτεύχθηκαν στην συγκεκριμένη συνάντηση.

"Όλη η διαβούλευση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Περιμένουμε τώρα να βγουν οι αποφάσεις. Όπως είναι γνωστό ο κλάδος μας από το 1989 είχε πάντα πάγιο αίτημα την επιταγή αγωγής για τους γονείς που είχαν παιδιά προσχολικής ηλικίας "δηλώνει  σε ανακοίνωση της μεταξύ άλλων  η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο υπουργός εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός εργασίας αρμόδια σε θέματα πρόνοιας κα. Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου οικονομίας & ανάπτυξης και τουρισμού κ Γιώργος Ιωαννίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΑ κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού εσωτερικών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο διευθυντής του γραφείου υπουργού εσωτερικών κ. Ανδρέας Γκουγκουλής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών κ. Γιώργος Σταθόπουλος, ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου εργαζομένων στα δημόσια ΚΔΑΠ κ Γιάννης Παπαχατζής, η πρόεδρος του συλλόγου μικρών και μεγάλων παιδικών σταθμών κα. Χαρά Σελλή, η γενική γραμματέας του ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ κα. Μαρία Πρωτόπαππα και οι νομικοί σύμβουλοι των αντίστοιχων φορέων.  

Ας δούμε τώρα τα σημεία που συζητήθηκαν σύμφωνα και με την ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία  Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

1.      Να κυκλοφορήσει voucher για τους γονείς που καλύπτουν τα  ίδια εισοδηματικά κριτήρια με όσους συμμετείχαν φέτος στο πρόγραμμα.  

2.      Να φιλοξενηθεί ο ίδιος αριθμός παιδιών (81.000) ο ίδιος που συμμετείχε φέτος στο πρόγραμμα.

3.       Βρέθηκαν πόροι ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ που είναι σχεδόν το ίδιο ποσόν που θα δοθεί και φέτος.

4.       Να μην δοθούν οι εγγυητικές συμμετοχής και καλής εκτέλεσης από τις δομές.

5.       Να απαλλαγούν οι δομές  από την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ή να δίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες  ανά εξάμηνο.

6.      Να δοθούν 9 μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση να δίνεται την πρώτη του μηνός αρχίζοντας από από την 1 του Νοέμβρη του 16 μέχρι 30 Ιουλίου του 17

7.      Το voutcher να καλύπτει τις κάτωθι παροχές  από τις δομές

Α) 11 μήνες φιλοξενίας.

Β) 8 ή τέσσερις ώρες ημερησίως με το ωράριο που επιθυμούν και θα δηλώνουν οι γονείς

Γ) η παιδαγωγός νηπιαγωγός ή βρεφοκόμος να είναι μέσα στην παροχή όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο.

Δ) η σίτιση (δεκατιανό και γεύμα) να περιλαμβάνεται.

Συμπέρασμα

1.      Είναι η πρώτη φορά που έγινε διαβούλευση ,με την σύνθεση που προαναφέρθηκε, από το 2007 μέχρι σήμερα.

2.      Είναι η πρώτη φορά που γίνονται δεκτές οι προτάσεις της Ομοσπονδίας

3.      Είναι η πρώτη φορά που η γραφειοκρατία εξαφανίζεται

4.      Είναι η πρώτη φορά που οι γονείς έχουν το δικαίωμα επιλογής στο που θα εμπιστευτούν τα παιδιά τους.

5.      Είναι η πρώτη φορά που θα εξοφλούνται οι Δομές μόλις ολοκληρώνεται το φυσικό αντικείμενο

6.      Είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες της

7.      Είναι η πρώτη φορά που οι αρμόδιοι άκουσαν αυτούς που καλούνται να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της και πρυτάνευσε η ρεαλιστική λογική.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Σχόλια