Ειδήσεις

Καλεί τηλεφωνικά τους απόντες ο Πατριάρχης στο Συλλείτουργο

Επίσημη πρόσκληση να μετέχουν στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά την ερχόμενη Κυριακή, απηύθυναν οι 10 Προκαθήμενοι που μετέχουν από το πρωί στις εργασίες της Μικρής Σύναξης προς τους τέσσερις Προκαθήμενους της Ορθοδοξίας που απουσιάζουν από τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων .

Σύμφωνα με πληροφορίες του site neakriti.gr , η εισήγηση για την πρόσκληση έγινε από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο ο οποίος ζήτησε εκτός από το Συλλείτουργο της Κυριακής να κληθούν να παραστούν και στις εργασίες της Μεγάλης Συνόδου που επισήμως ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη του ζήτησε να μειώσουν το χρόνο αποφεύγοντας επιστολές και φαξ και να επικοινωνήσει τηλεφωνικά προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης και με τους 4 απόντες για να τους καλέσει .¨Οι διαφορές στο Κατάρ ή το θέμα των μεικτών γάμων δεν μπορεί να είναι λόγοι απουσίας  των 4 Προκαθημένων» τόνισε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συμφωνία των υπολοίπων 9 Προκαθημένων ξεκίνησε τη διαδικασία των τηλεφωνικών επαφών στο περιθώριο της Μικρής Σύναξης η οποία εξετάζει τις λεπτομέρειες του μηνύματος της Μεγάλης Συνόδου.

Οι ίδιοι νωρίτερα σε μία ακόμη κίνηση για έμπρακτη ενότητα , προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα αποδεικνύοντας έστω και αυτή τη στιγμή ότι προέχει η ενότητα και αυτό που επιθυμούν είναι στη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής στον Άγιο Μηνά να είναι παρόντες και οι 14 Προκαθήμενοι των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

"Εμείς πάντα ελπίζουμε ότι οι απούσες Εκκλησίες θα καταφέρουν να έρθουν," υποστήριξε το πρωί της Παρασκευής , μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Γαλλίας ,από το Κολυμπάρι των Χανίων όπου και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Μέσα από μία λιτή δήλωση αλλά με πολλά μηνύματα ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ,ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ενδείξεις για αφίξεις από τους εκπροσώπους των Εκκλησιών που δεν παρίστανται τόνισε η Ορθοδοξία του καλεί όλους ,χωρίς να μπαίνουν όρια και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τελευταία επιστολή του Πατριάρχης της Μόσχας , οποίος σε μία αποστροφή του λόγου επισημαίνει ότι η ενότητα της Εκκλησίας παραμένει και δεν αμφισβητείται παρά τις όποιες απουσίες της Συνόδου.

Οι 10 Προκαθήμενοι συνεπικουρούμενοι από δύο Μητροπολίτες τους έκαστος,  προσευχηθήκαν από κοινού για την ευόδωση των εργασιών της Συνόδου στην εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας και αφού περπάτησαν ,μερικές εκατοντάδες μέτρα από το μοναστήρι μέχρι το χώρο της ορθόδοξης ακαδημίας μπήκαν στον χώρο προκειμένου να ξεκινήσουν τη μικρή Σύναξη όπου και στρέφεται το ενδιαφέρον.  

Σε σύντομη δήλωση του στους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης υποστήριξε ότι έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του μηνύματος και στην διάρκεια της μικρής Συνόδου οι Προκαθήμενοι θα προχωρήσουν στην έγκριση ή στη βελτίωση του μηνύματος σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Γαλλίας , ενός κειμένου ιστορικού με αποδέκτη τον κόσμο ,αυτό που περιμένει ο κόσμος . Είναι ευκαιρία να δώσουμε στον κόσμο ελπίδα ,είναι ευκαιρία να μιλήσουμε μία άλλη γλώσσα που θα απευθύνεται στον κόσμο

Τι θα γίνει στη Μικρή Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών

Σε αυτή τη συνάντηση πρόκειται να γίνει η «θεώρηση του μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», που συνιστά ουσιαστικά και το τελικό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί με το πέρας των δεκαήμερων εργασιών της Συνόδου. Το περιεχόμενό του και κατά πόσο αυτό θα αφήνει περιθώρια αποδοχής των όποιων αποφάσεων της Συνόδου και για όσους απουσιάζουν, ή θα αποτελεί ρηματική διακοίνωση και προς τους ίδιους, φαίνεται ότι θα καθορίσει εν πολλοίς, ιδίως μετά τη Μεγάλη Σύνοδο, την έκβαση των αποφάσεων και τη λειτουργικότητά τους μέχρι τουλάχιστον την επόμενη αντίστοιχη Μεγάλη Σύνοδο, που ήδη έχει προκαθοριστεί ότι θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία.

Εν ολίγοις, το μήνυμα της Συνόδου θα δρομολογήσει για το μέλλον είτε τη "γεφύρωση" των σημερινών διαφορών, αναγορεύοντας σε ιστορικής σημασίας τη Σύναξη της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, είτε θα παραπέμπει σε μια εν σπέρματι κάθετη πλέον ρήξη.


Π.Ασημακόπουλος: Στην ορθοδοξία δεν υπάρχουν πρωτεία εξουσίας αλλά τιμής


''Η Σύνοδος θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση πολλών πραγμάτων στην ορθόδοξη Εκκλησία για τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο'' επισήμανε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 στην Αγγέλα Δουλγεράκη ο διδάκτορας θεολογίας Παναγιώτης Ασημακόπουλος.

Αναφέρθηκε στο πατριαρχείο της Μόσχας και στη διεκδίκηση εκ μέρους του , του τίτλου της 3ης Ρώμης, θέμα που συζητείται έντονα σήμερα στους θεολογικούς κύκλους, αλλά διευκρίνισε πως στην ορθοδοξία δεν υπάρχουν πρωτεία εξουσίας αλλά πρωτεία τιμής και διαβαθμίσεις ανάλογα με την ιστορία κάθε εκκλησίας.


Παρακολουθήστε τι δήλωσε το  βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο δείπνο που παρέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προς τιμήν των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Αθήνα, 17-06-2016


Ανακοίνωση Γραμματέα ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη με αφορμή την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας:


«Καλωσορίζουμε στην Κρήτη την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα.

Η πρώτη Σύνοδος μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054 αποτελεί το επιστέγασμα συστηματικών προσπαθειών και δημιουργεί ένα κλίμα ελπίδας και υψηλές προσδοκίες για την Ορθοδοξία!

Σε μια εποχή που η πολύ-επίπεδη κρίση δοκιμάζει τις αντοχές της Ελληνικής κοινωνίας, που ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία δέχονται διώξεις και επιθέσεις σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, που οι δογματισμοί και ο φανατισμός δημιουργούν θύματα και τραγωδίες, η Σύνοδος έρχεται ως βάλσαμο ψυχής να δυναμώσει τη φωνή της Ορθοδοξίας, να στείλει, προς πάσα κατεύθυνση, μηνύματα αγάπης προς το συνάνθρωπο και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και να διατρανώσει την πίστη μας στα ιδεώδη του Ορθόδοξου Χριστιανισμού!

Η πραγματοποίηση των εργασιών της Συνόδου αποτελεί ευλογία για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τον χριστιανικό κόσμο και την πορεία της ανθρωπότητας».    

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

Φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια