default-image

Ο ευγενής που "γέννησε" το μύθο του Δράκουλα

Ο ευγενής που "γέννησε" το μύθο του Δράκουλα

Ήταν 17 Ιουνίου του 1462 όταν ο περίφημος Βλαντ Γ' ο Παλουκωτής αποπειράται να δολοφονήσει τον Σουλτάνο Μεχμέτ Β'.

Ο Βλαντ (πρόκειται για τον Ρουμάνο ευγενή ο οποίος ενέπνευσε τον μύθο του Δράκουλα) αποτυγχάνει στο μεγαλεπήβολο εγχείρημά του και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Βλαχία.

Το "σικέ" ματς στη Λεωφόρο και η εισβολή των οπαδών 

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Ιουνίου του 1964 όταν στην παράταση του ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, οι οπαδοί των δύο ομάδων εισβάλλουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, θεωρώντας ότι το ματς είναι στημένο. Οι φίλαθλοι κατηγορούν τους παίκτες ότι είναι «πουλημένοι» και κάνουν τον αγωνιστικό χώρο «γης μαδιάμ».

Το ματς που στην κανονική του διάρκεια, είχε λήξει ισόπαλο με σκορ 1-1 (Δομάζος-Νεοφώτιστος) διακόπτεται. Οι δύο ομάδες τιμωρούνται για τη συμπεριφορά των φιλάθλων τους και τελικά η ΑΕΚ, η οποία είχε ήδη περάσει στον τελικό της διοργάνωσης επικρατώντας 3-1 του Πιερικού, κατακτά άνευ αγώνα το Κύπελλο Ελλάδος.

Το ψήφισμα "περί εκτάκτων μέτρων"

Στις 17 Ιουνίου του 1946 ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το Γ' Ψήφισμα «περί εκτάκτων μέτρων», το οποίο προβλέπει την ποινή του θανάτου «κατά των επιβουλευομένων τη δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους». Το ψήφισμα αφορά τους κομμουνιστές, πολλοί εκ των οποίων εκτελέστηκαν τα χρόνια που ακολούθησαν.

Το τέλος του απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική

Την ίδια ημερομηνία, το 1991, στη Νότια Αφρική, καταργείται ο τελευταίος νόμος του Απαρτχάιντ, ο οποίος προέλεπε τη διάκριση των πολιτών της χώρας από την ώρα που θα γεννηθούν, ανάλογα με τη φυλή στην οποία ανήκουν.

Ο "Περίανδρος" και η επίθεση της Ευελπίδων

Πριν από ακριβώς 18 χρόνια, στις 17 Ιουνίου του 1998, ξυλοκοπούνται άγρια από χρυσαυγίτες, έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, οι φοιτητές Δημήτρης Κουσουρής και Ηλίας Φωτιάδης, αλλά και ο φιλόλογος Γιάννης Καραμπατσόλης. Και οι τρεις ήταν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ο Κουσουρής τραυματίστηκε σοβαρότερα από τους υπόλοιπους, καθώς η επίθεση που δέχτηκε με καδρόνια του προκάλεσε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Λίγες ημέρες μετά, τα θύματα αναγνωρίζουν ως έναν από τους δράστες της επίθεσης τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως «Περίανδρο», ο οποίος ήταν τότε το νο2 στην ιεραρχία της ακροδεξιάς οργάνωσης μετά το Νίκο Μιχαλολιάκο.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News