Ειδήσεις

Πήρε και πάλι αναβολή η δίκη Κασιδιάρη στο Ηράκλειο

Για τις 3 Νοεμβρίου του 2017 αναβλήθηκε -εκ νέου- η δίκη του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Ο Κασιδιάρης επρόκειτο να δικαστεί για τις απειλές και τις προσβολές που είχε εξαπολύσει εναντίον αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στο περιθώριο εκδήλωσης του ακροδεξιού κόμματος στη Χερσόνησο, το Νοέμβριο του 2012.

Η δίκη αναβλήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου λόγω της αποχής των δικηγόρων όλης της χώρας από τα καθήκοντά τους. Έτσι, η υπόθεση θα εκδικαστεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- ακριβώς πέντε χρόνια μετά τα επεισόδια στη Χερσόνησο.Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο κατηγορούμενος δεν βρέθηκε την Πέμπτη στα Δικαστήρια Ηρακλείου.

Εξάλλου, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αναβάλλεται η εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης: H δίκη επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο είχε τελικά αναβληθεί για σήμερα λόγω «παρέλευσης του ωραρίου».

Τότε, μάλιστα ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος είναι ο ένας εκ των 69 κατηγορουμένων στη μεγάλη δίκη της χρυσής αυγής, είχε δώσει κανονικά το παρών στο Δικαστήριο.

Ο βουλευτής κι εκπρόσωπος τύπου του κόμμαστος είχε μάλιστα, δηλώσει τότε  ότι επιθυμεί να γίνει η δίκη «προκειμένου να λυθεί η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε τότε με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η Χρυσή Αυγή βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Αστυνομίας».

Το χρονικό της υπόθεσης - Γιατί κάθεται στο εδώλιο ο Κασιδιάρης

Στις 25 Νοεμβρίου του 2012 η χρυσή αυγή είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή κομματικής εκδήλωσης σε γνωστό ξενοδοχείο της Χερσονήσου. Μεταξύ της αντιπροσωπίας του νεοναζιστικού κόμματος που έφτασε στην Κρήτη βρίσκονταν και οι βουλευτές Κασιδιάρης, Μίχος, Μπαρμπαρούσης και Παππάς. Πρόκειται για την περίφημη εκδήλωση, κατά την οποία ο Χρήστος Παππάς ξεδίπλωσε μια σημαία με τον αναδυόμενο φοίνικα της απριλιανής δικτατορίας, προκαλώντας ενθουσιασμό στους οπαδούς του κόμματός του.

Ωστόσο, η πρώτη παρουσία της Χρυσής Αυγής - σαν κοινοβουλευτικό κόμμα - σε κρητικό έδαφος δεν αφήνει αδιάφορο το τοπικό αντιφασιστικό κίνημα. Δεκάδες διαδηλωτές από το Ηράκλειο και άλλες περιοχές αποφασίζουν να προχωρήσουν σε αντισυγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χερσόνησο την ημέρα της εκδήλωσης. Περισσότερα από 200 άτομα συγκεντρώνονται τελικά σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το ξενοδοχείο, καθώς η αστυνομική δύναμη που βρίσκεται στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων είναι ισχυρότατη.

Παρά το ότι η εκδήλωση του κόμματός του πραγματοποιείται κανονικά, ο Κασιδιάρης παρουσιάζεται εξοργισμένος ενώπιον των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. Έξω από την είσοδο του ξενοδοχείου, το στέλεχος του κόμματος του Μιχαλολιάκου απειλεί και βρίζει αξιωματικούς της Αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. «Αν θες να έχεις νεκρούς, στο λόγο μου θα έχεις νεκρούς», ήταν μία από τις φράσεις του Κασιδιάρη, οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν χωρίς λογοκρισία.

«Έρχονται και σπάνε τα αυτοκίνητα και εσείς κάθεστε και τον π...» είχε πει -μεταξύ άλλων - στους αστυνομικούς ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος φέρεται ότι είχε εξοργιστεί επειδή η ΕΛ.ΑΣ. δεν επέτρεψε στον ίδιο και σε οπαδούς της Χ.Α. να κινηθούν εναντίον των αντιφασιστών. Ο Κασιδιάρης φέρεται ακόμη ότι βγήκε "από τα ρούχα του" επειδή οι αστυνομικοί δεν προχώρησαν σε συλλήψεις υπόπτων για τις φθορές που υπέστη όχημα του Λιμενικού, στη Χερσόνησο, πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια