Ειδήσεις

ΣΟΚ: Ζητούν από αναπληρωτές αναδρομικά 120€ το μήνα

Αιτία πολέμου για την εκπαιδευτική κοινότητα οι αλλαγές Νίκου Φίλη στην εκπαίδευση για δημοσιονομικούς λόγους αλλά και η εγκύκλιος με την οποία ζητείται οι αναπληρωτές λόγω των αλλαγών επανακατάταξης στα μισθολογικά κλιμάκια να επιστρέψουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 120 ευρώ ανά μήνα, σύμφωνα με το πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ''Νίκος Καζαντζάκης'' Μανόλη Μπελαδάκη στο Ράδιο 9,84.

Το παραπάνω καταγγέλλει και η ΔΟΕ που έστειλε επιστολή στο Υπουργό Παιδείας κάνοντας λόγο για ''Αναδρομική Επιδρομή στο μισθό των Αναπληρωτών''. Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και ζητά την άμεση επανεξέταση του θέματος. Μάλιστα εντάσσει το θέμα στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών και ετοιμάζει κινητοποίηση στις 17 Ιουνίου έξω από το Υπουργείο Παιδείας.


Αναλυτικά η Επιστολή έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Αναδρομική «αρπαγή» της μισθοδοσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Κύριε υπουργέ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την παρακράτηση της μισθοδοσίας των αναπληρωτών συναδέλφων μας στην οποία καλούνται να προχωρήσουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έπειτα από τις σχετικές οδηγίες που έλαβαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

 Η επανακατάταξη σε μισθολογικά κλιμάκια με βάση το ν. 4354/15 και την ερμηνευτική εγκύκλιο του Γ.Λ.Κ. (ΑΔΑ: ΩΛ9ΣΗ-ΟΝΜ / 6-5-2016) αναδρομικά από 1/1/2016 για τους αναπληρωτές οι οποίοι είχαν καταταγεί από την υπηρεσία στο βαθμό Δ0 θα οδηγήσει σε απώλεια, επί της ουσίας, του τελευταίου τους μισθού για το σχ. έτος 2015-2016.

 Βρισκόμαστε στο τέλος μιας σχολικής χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από τεράστια προβλήματα και αποτελεί προπομπό, έπειτα από τις ολέθριες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, εργασιακής ανασφάλειας και αγωνίας για χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της «μη επαναπρόσληψής - απόλυσής τους». Ως χαριστική βολή  έρχεται, τώρα, η απώλεια του τελευταίου μισθού τους, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση ενώ για αρκετούς θα σημαίνει ακόμη και αδυναμία  επιστροφής στις οικογένειές τους.

 Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την άμεση επανεξέταση του ζητήματος στην κατεύθυνση του να μην υλοποιηθεί η παραπάνω παρακράτηση από το μισθό των αναπληρωτών (άλλωστε ο Ν. 4354/2015, άρθρο 27 προβλέπει σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι «κατατάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο θεωρούνται νόμιμες και αποδοχές που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται» και οι ίδιοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με την Υπηρεσία όπου σαφέστατα καθορίζεται το ύψος του μισθού τους κάτι που δεν μπορεί αυθαίρετα να μεταβάλλεται μονομερώς σε μεταγενέστερο χρόνο).

 Εντάσσουμε το παραπάνω αίτημα στα κεντρικά αιτήματα με τα οποία καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 17 Ιουνίου και ώρα 12:00 στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο κλάδος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παλεύει για:

•         Την άμεση πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και υποσχόταν ο Υπουργός μέχρι πριν λίγο   χρονικό διάστημα.

•         Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών γενικής και ειδικής αγωγής          τώρα.

•         Καμία απόλυση αναπληρωτή, κανείς εκπαιδευτικός στην ανεργία.

Καμία παρακράτηση μισθού για τους αναπληρωτές.

•         Την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για το φερόμενο ως «Ενιαίο         Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου».

•         Την απόσυρση της διάταξης που ψηφίστηκε για τα νηπιαγωγεία.

•         Την απόδοση των οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς   ειδικοτήτων.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στο  συλλαλητήριο

που διοργανώνουμε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

και ώρα 12:00 στο Υπουργείο Παιδείας

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεσηκωνόμαστε και

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ

Φωτιές επίσης έχει ανάψει και ο προγραμματισμός της επόμενης σχολικής χρονιάς καθώς ο υπουργός ανοίγει μέτωπα ακόμα και με την τοπική κοινωνία που την εμπλέκει στη λειτουργία ενός σχολείο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Νίκος Φίλης περιέγραψε μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο»,  πως από την Α' τάξη δημοτικού, σε όλα τα σχολεία της χώρας, τα παιδιά θα διδάσκονται τα μαθήματα της πληροφορικής και των αγγλικών. Το μάθημα της θεατρικής αγωγής και τα καλλιτεχνικά και ότι στην Ε' και τη ΣΤ' τάξη θα μπορούν τα παιδιά να κάνουν επιλογή για δεύτερη γλώσσα.

Μίλησε για το εξάωρο, κάθε μέρα, σε όλη την Ελλάδα, για λόγους παιδαγωγικούς και το τέλος ωραρίου στη 13:15.

Όμως, στις αγροτικές περιοχές θα μπορούν τα παιδιά να συμμετέχουν στο σχολείο έως τις 16:00 όπως και στις αστικές, αν και  στη δεύτερη περίπτωση περιοχές θα μπορούν να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο έως και αυτή την ώρα οι γονείς που είτε εργάζονται και οι δύο, είτε είναι άνεργοι και οι δύο, είτε είναι ο ένας εργαζόμενος και ο άλλος άνεργος, είτε πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες.

Αναφορικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο κ. Φίλης τόνισε: «''Φέτος θα πάρουμε χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.  Όμως, αξιοποιούμε το θέμα του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών, εννοώντας και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας που εντάσει στα μαθήματα των Δημοτικών.

Απέρριψε τα στοιχεία της ΔΟΕ για 7.000 λιγότερους αναπληρωτές κατηγορώντας τη πως επικαλείται νούμερα για εντυπώσεις.

Για το θέμα της προσευχής και της παρέλασης, με την νέα προσέγγιση που εισάγει το υπουργείο Παιδείας για θέματα όπως η προσευχή πριν το μάθημα, αλλά και οι παρελάσεις στις εθνικές επετείους, όπως είπε , θα αποφασίζονται από την κάθε σχολική κοινότητα (το σύλλογο διδασκόντων, γονέων και της τοπικής κοινωνίας) και δεν θα υπάρχει κεντρικά εκπορευόμενη γραμμή, σημείωσε ο κ.Φίλης.


Γι εξοικονόμηση χρημάτων σε βάρος της εκπαίδευσης κάνει λόγο ο Μανόλης Μπελαδάκης και εκφράζει το φόβο πως η επόμενη χρονιά τελικά θα είναι τελικά χειρότερη από αυτή που πέρασε.

Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη

Σχόλια