Ειδήσεις

Έτσι θα θωρακίσουν την Κνωσό από τις πυρκαγιές

Αντιπυρικές ζώνες, ανταποκρινόμενη στην κραυγή αγωνίας των κατοίκων, που καταγράψαμε κι εμείς και φέραμε στο φως της δημοσιότητας χθες, θα επιτρέψει στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού η νέα προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Βάσω Συθιακάκη.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», που λέει και ο λαός μας, θα αρχίσουν σημαντικές ενέργειες, προκειμένου να ανοιχτούν δρόμοι, με στόχο την προστασία του ανακτόρου σε μια νέα μελλοντική πυρκαγιά. Αλλά μαζί με το ανάκτορο θα προστατευτούν και οι κάτοικοι της Κνωσού, που κατά τη φωτιά της περασμένης Δευτέρας τρόμαξαν για το ορατό ενδεχόμενο να φτάσει στα δικά τους σπίτια η φωτιά που εκδηλώθηκε κάτω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής!

Σε πρώτη φάση, η κ. Συθιακάκη έστειλε γραπτώς προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου επιστολή, ζητώντας υποδείξεις στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης μιας νέας πυρκαγιάς στο μέλλον.

«Εμείς τούς ζητάμε να μας υποδείξουν τι είναι το βέλτιστο και θα δούμε τι είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Διότι θέλουμε να προστατεύσουμε περιμετρικά και το ανάκτορο και να δούμε και με το Δήμο Ηρακλείου αν μπορούμε να έχουμε ένα πιο ανεπτυγμένο περιμετρικό σύστημα. Διότι το ανάκτορο εσωτερικά καλύπτεται από τα δικά μας τα συστήματα»...

Η ανάγκη αυτή, να ληφθεί μέριμνα για την ευρύτερη περιοχή, προέκυψε μέσα και από την προσωπική επίσκεψη και έρευνα της Βάσως Συθιακάκη, που επισκέφτηκε την καμένη έκταση, αλλά και τις περιοχές γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, αμέσως μετά την κατάσβεση της φωτιάς.

Να αναφέρουμε, εξάλλου, ότι εντός του ανακτόρου υπάρχει μια δεξαμενή 70 τόνων νερού, για τις ανάγκες της πυρόσβεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, από τη δεξαμενή αυτή μπορεί, αν ζητηθεί, να δοθεί νερό για φωτιά που είναι έξω από τις αρχαιότητες. Αλλά από 'κει και πέρα, αναμφισβήτητα απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Η ίδια, άλλωστε, αφήνει να κρίνουν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος στο Ηράκλειο αν και με ποιον τρόπο χρειάζονται κρουνοί ή γενικότερα υποδομές νερού στην περιοχή της Κνωσού.

Να αναφέρουμε, μάλιστα, ότι, παρά τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις των αγροτών, στη φωτιά της περασμένης Δευτέρας δεν έγινε άντληση νερού, καθώς δεν υπήρχε ρεύμα για να δουλέψουν τα μηχανήματα άντλησης του νερού.

«Εμάς μας ενδιαφέρει να μη φτάνουν αυτά τα συμβάντα κοντά στο ανάκτορο. Οπότε είμαστε κοντά σε αυτήν την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή, να βρούμε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την περιοχή. Και σε ό,τι αφορά το δρόμο κάτω από την Αγία Παρασκευή, θα δούμε αν μπορεί να διευρυνθεί για να λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη, αλλά πάντοτε με τις συμβουλές της Πυροσβεστικής», καταλήγει η κ. Συθιακάκη.

«Είναι απαραίτητο»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Μιχάλης Προμπονάς σχολιάζει την υπόθεση λέγοντας στην εφημερίδα μας: «Στη συγκεκριμένη περιοχή, ό,τι έργα είναι να γίνουν, είναι κάτι που θα το αποφασίσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είναι ζώνη απόλυτης προστασίας λόγω του ότι είναι αρχαιολογικός χώρος.

Βέβαια, σίγουρα πρέπει να υπάρχουν δρόμοι πυρασφάλειας για άλλες έκτακτες ανάγκες που μπορεί να υπάρξουν μες στην περιοχή, αλλά πάντοτε με γνώμονα την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, όπως και του περιβάλλοντος βέβαια. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο»...

Ο κ. Προμπονάς επισημαίνει, από την άλλη, ότι, αν για παράδειγμα φτιαχνόταν ένας δρόμος που θα επέτρεπε να περνούν ακόμα και μεγάλα φορτηγά μέσα από τη δασική περιοχή, τότε θα καταστρατηγούνταν αναμφίβολα αυτή καθαυτή η Αρχαιολογική Ζώνη Α' και θα κατέρρεε ουσιαστικά κάθε έννοια προστασίας.

«Αυτό που θα γίνει, αν είναι θέμα υποδομών, δρόμος ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να είναι όσο γίνεται μικρότερης έκτασης, προκειμένου να προστατευτεί όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και η Αρχαιολογική Ζώνη», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια