Ειδήσεις

Μετά από 10 χρόνια επιστρέφει η Βικελαία

Ξεσπιτώθηκε, στριμώχτηκε σε ενοικιαζόμενους, άσχετους χώρους για χρόνια, όμως επιτέλους... επιστρέφει στο "σπίτι" της, έστω και μετά από μια ολόκληρη δεκαετία!

Θέμα ημερών, όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Ν.Κ.", είναι πλέον η μεταστέγαση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Ηρακλείου στη φυσική της έδρα, στο ανακαινισμένο "Αχτάρικα". Την Παρασκευή 24 Ιουνίου θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός για την επιλογή της μεταφορικής εταιρείας που θα "μετακομίσει" τη Βιβλιοθήκη από τους ενοικιαζόμενους χώρους, που φιλοξενούνταν αναγκαστικά όλα αυτά τα χρόνια, πίσω στο ανακαινισμένο πλέον δημοτικό μέγαρο...

Η επικείμενη επιστροφή της Βικελαίας πίσω στο σπίτι της σκορπά ικανοποίηση στη Λότζια και στην κοινωνία. Ταυτόχρονα όμως, όπως αναγνώρισε μιλώντας στη "Ν.Κ." η αρμόδια αντιδήμαρχος Αριστέα Πλεύρη, εγείρει και ευθύνες. Τις ευθύνες ενός καλύτερου ρόλου και τρόπου λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, για τον οποίο, πέρα από τις νέες υποδομές στο "Αχτάρικα" που μένει να αποδειχτούν άξιες της υπομονής και των προσδοκιών, θα απαιτηθεί και ενίσχυση του λιγοστού σήμερα προσωπικού...

Η μεταστέγαση-επιστροφή της Βικελαίας στο ανακαινισμένο "Αχτάρικα" κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και ένα δίμηνο. Η δημοτική Αρχή Ηρακλείου είχε προγραμματίσει και εξαγγείλει τη μεταστέγαση για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Αποδείχθηκε όμως ότι υπολόγιζε χωρίς έναν αναπάντεχο... ξενοδόχο! Τα προβλήματα υγρασίας που έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στους χώρους που προβλέπεται να φιλοξενηθεί η Βιβλιοθήκη στο "Αχτάρικα" και περισσότερο στα υπόγεια όπου θα εγκατασταθεί το βιβλιοστάσιο. Πλέον τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν.

Υγρασία δεν υπάρχει πια, και έτσι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να επιστρέψει η Βικελαία. Για τις ανάγκες μεταστέγασης, που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, θα πρέπει βεβαίως να επιστρατευτεί μεταφορική εταιρεία. Για αυτό ακριβώς ο Δήμος προκήρυξε πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή για την επιλογήτης μεταφορικής εταιρείας.

Όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, «ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από το Δήμο θα γίνει πολύ άμεσα. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 24/6. Πολύ σύντομα θα γίνει λοιπόν η μεταστέγαση της Βικελαίας πίσω στη φυσική της έδρα. Θέλω να τονίσω πως δεν έχουμε καθυστερήσει στο κομμάτι αυτό. Η καθυστέρηση είχε να κάνει με κάποια απρόσμενα προβλήματα υγρασίας που αποκαλύφθηκαν μέσα στο "Αχτάρικα".

Μια τεχνικής δηλαδή φύσης εμπλοκή, που έχει ξεπεραστεί. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα διαδικαστικά τα προχωρήσαμε, χωρίς καθυστερήσεις, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού στις αρχές Μαρτίου».

"Ξεσπιτωμένη" για μια 10ετία

Η επιστροφή της Βικελαίας εντός των προσεχών ημερών στη φυσική της έδρα είναι αναμφίβολα μια ιστορική στιγμή. Τα 10 χρόνια άλλωστε "εξοστρακισμού" της σπουδαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι πολλά.

Θυμίζουμε ήταντο 2005 όταν η τότε δημοτική Αρχή Ηρακλείου, υπό τον Γιάννη Κουράκη, πήρε την απόφαση να ανακαινίσει το κτήριο "Αχτάρικα", προκειμένου η Βικελαία Βιβλιοθήκη να αποκτήσει τη στέγη που της αξίζει.

Το χειμώνα του 2016 προχώρησε η μεταστέγαση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με τις λειτουργίες της, πλέον, να αναπτύσσονται στα δύο κτήρια επί της οδού Χορτατσών και Κυδωνίας 23 και της Ταξιάρχου Μαρκοπούλου (παραπλεύρως Ιερού Ναού Αγίου Ματθαίου).

Βεβαίως το πλάνο προέβλεπε πολύ μικρότερης διάρκειας παραμονή της Βικελαίας στους ενοικιαζόμενους χώρους. Αυτή παρατάθηκε άρδην λόγω καθυστερήσεων στα έργα αποκατάστασης-ανακαίνισης και διαμόρφωσης του μεγάρου "Αχτάρικα".

Τα "στοιχήματα" για τη Λότζια

Προφανώς, μετά από αναμονή δεκαετίας για την επιστροφή της Βικελαίας στην έδρα της, ισχύει το περίφημο "κάλλιο αργά παρά ποτέ". Ισχύει όμως και το "ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν" για το Δήμο Ηρακλείου. Το ένα "στοίχημα", της μεταστέγασης της Βιβλιοθήκης, κερδήθηκε. Μένει να κερδηθεί, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει η ίδια η κ. Πλεύρη, και το έτερο "στοίχημα" της επαναφοράς της Βικελαίας στην αίγλη που είχε στο παρελθόν, επί εποχής του αείμνηστου μακρόβιου εφόρου της Νίκου Γιανναδάκη.

«Δυστυχώς η Βικελαία, λόγω ανωτέρας βίας, λόγω των εργασιών ανακαίνισης στο "Αχτάρικα" έμεινε εκτός της κανονικής της στέγης για κοντά μια δεκαετία. Δυστυχώς, παρά την καλή εν γένει διοίκηση των επιτροπών εποπτείας της όλα αυτά τα χρόνια, δεν προχώρησε το κρίσιμο έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων της Βιβλιοθήκης, παράλληλα φυσικά με την καταλογράφηση των βιβλίων της Βικελαίας.

Πρέπει λοιπόν, πέρα από τη μεταστέγαση, να κάνουμε πολλή δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού για να προσθέσει: «Για μας κορυφαίος στόχος, πολιτικά, είναι να αναβαθμίσουμε, να διευρύνουμε το ρόλο και τη λειτουργία του βιβλιοπωλείου της Βικελαίας. Στόχος είναι το βιβλιοπωλείο να έχει μια σύγχρονη λειτουργία, όπως τη βλέπουμε σε αντίστοιχα βιβλιοπωλεία δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών στο εξωτερικό. Να μπορεί δηλαδή να φιλοξενεί δράσεις που συνάδουν με το χαρακτήρα του, βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες, εκδηλώσεις... Επειδή έχει γίνει πολλή κουβέντα και μάλλον υπήρξε και παρανόηση από κάποιους, θέλω να τονίσω το εξής.

Στο ισόγειο του "Αχτάρικα" δε θέλουμε να φτιάξουμε art cafe, όπως παρερμηνεύτηκε από κάποιους. Εκεί θα λειτουργήσει ένα φιλολογικό καφενείο, το οποίο θα διαχειρίζεται η ΔΕΠΤΑΗ, χωρίς καμία, μα καμία το τονίζω, ιδιωτική εμπλοκή.

Είναι άλλο πράγμα ένα art cafe, όπως το γνωστό που λειτουργεί στην Αγία Ειρήνη, στην Αθήνα, και άλλο αυτό το φιλολογικό καφενείο που λέμε εμείς. Και φυσικά, όταν σε σχετικές δηλώσεις μου είχα αναφερθεί στο παράδειγμα του "Ιανού", αναφερόμουν στο βιβλιοπωλείο του "Ιανού" και μόνο, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση».

Επέκταση ωραρίου - Ανοικτά και τα απογεύματα;

«Στόχος μας είναι μια "ζωντανή" λειτουργία της Βικελαίας. Για αυτό εξάλλου και θα εξετάζουμε και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας. Αρχικά βεβαίως και στο "Αχτάρικα" η Βικελαία θα ξεκινήσει με το γνωστό, σημερινό ωράριό της, από τις 8:30 το πρωί ως τις 3:30 το μεσημέρι.

Θέλουμε όμως να επεκτείνουμε τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης και κάποια απογεύματα, έστω κάποιες ώρες. Σκεφτόμαστε πολλά.

"Αγκάθι" μεγάλο δυστυχώς είναι το λιγοστό προσωπικό. Σήμερα η Βικελαία έχει μόνο 7 άτομα αντί για 35 που είχε παλιότερα, επί εποχής του αείμνηστου Γιανναδάκη. Θα κοιτάξουμε μήπως μπορούμε να ενισχύσουμε το προσωπικό ώστε να διευρυνθούν κάποιες λειτουργίες της. Σε κάθε περίπτωση, με την ιστορική πλέον επιστροφή της Βιβλιοθήκης στο φυσικό της σπίτι, θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να μετατρέψουμε τη Βικελαία σε ένα πρότυπο πολιτιστικό κέντρο όπως ήταν επί ημερών Γιανναδάκη.

Εδώ θέλουμε τη συμμετοχή του κόσμου. Αυτό θέλω να τονίσω εγώ στους πολίτες. Η Βικελαία είναι ένα "διαμάντι" του Ηρακλείου. Ας την αναδείξουμε, ας την ενισχύσουμε, ας την προστατεύσουμε σαν τα μάτια μας», επισήμανε ακόμα η κ. Πλεύρη, η οποία αποκάλυψε πως έχει γίνει ήδη ένας πρώτος σχεδιασμός ως προς τις εκδηλώσεις που θα συνοδέψουν την επιστροφή της Βικελαίας στο "Αχτάρικα".

«Έχουμε ήδη καταρτίσει ένα αρχικό πλάνο, το οποίο φυσικά θα εμπλουτίσουμε στη συνέχεια. Θα ξεκινήσουμε με μια εκδήλωση για τον Βικέλα και τον Γιανναδάκη. Η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δωρητή της βιβλιοθήκης, τον Γιώργο Σεφέρη, και η τρίτη στο σπουδαίο Οδυσσέα Ελύτη», ανέφερε η αντιδήμαρχος.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια