default-image

"Καμπάνα"1.500 ευρώ ανά... δρόμο για τις αφίσες

Κρήτη
"Καμπάνα"1.500 ευρώ ανά... δρόμο για τις αφίσες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Βροχή" πέφτουν τον τελευταίο μήνα τα πρόστιμα για την παράνομη αφισοκόλληση στο Ηράκλειο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες βεβαιώνουν καθημερινά 10 με 15 παραβάσεις, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χάρη Μαμουλάκη. Το ανώτατο πρόστιμο που έχει επιβληθεί φτάνει τις 4.000 ευρώ, σε περιπτώσεις εκτεταμένης αφισορύπανσης, ωστόσο μπορεί να αγγίξει και τις 15.000 ευρώ.

Στόχος του Δήμου Ηρακλείου είναι με αυτήν την κατασταλτική πολιτική να ελέγξει ένα φαινόμενο που έχει ξεφύγει και που υποβαθμίζει την πόλη. Αν δεν καταστεί "ασύμφορη" η διαφήμιση μέσω της παράνομα κολλημένης αφίσας, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να εκλείψει η ασχήμια. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εξάλλου, προ μηνός το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αναπροσαρμογή των συγκεκριμένων προστίμων προς τα πάνω.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Μαμουλάκης, η παραδοξότητα του φαινομένου της αφισορύπανσης στο Ηράκλειο είναι πως διαφημίζει επιχειρήσεις, οι οποίες εδρεύουν σε άλλους νομούς. Τα περισσότερα από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τον τελευταίο μήνα αφορούν σε χώρους διασκέδασης, καθώς επίσης και κατ' αποκοπή εκδηλώσεις κάποιων καλλιτεχνών.

Ωστόσο, η αφισορύπανση δεν είναι η μοναδική τέτοιου τύπου όχληση. Υπάρχουν κι άλλες μορφές, οι οποίες ασχημίζουν την πόλη και δυσχεραίνουν το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Ο κ. Μαμουλάκης αναφέρει ως παράδειγμα τα αυτοκόλλητα που κολλούν (κλειδαράδες και όχι μόνο) σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και τα φεϊγβολάν όλων των μεγεθών, που κατά χιλιάδες διανέμονται κάθε μέρα στην πόλη.

«Ιδιώτες γεμίζουν καθημερινά την πόλη με αυτοκόλλητα και φεϊγβολάν, χωρίς καμία άδεια και χωρίς κανέναν έλεγχο ρυπαίνουν την πόλη. Όλα αυτά θα τα παλέψουμε. Θα δώσουμε τη μάχη μας για μια αλλαγή στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Μαμουλάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Βλέπουμε πως πλέον μόνο μέσω της επιβολής σκληρών προστίμων μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Πλέον μιλάμε για εντατικοποίηση της προσπάθειας με μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Καθαριότητας και της Δημοτικής Αστυνομίας, που θα επιβάλλουν συνεχώς πρόστιμα, με στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας που υπάρχει».

Πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά... δρόμο

Ο κ. Μαμουλάκης εξηγεί πώς μπορεί να αξιοποιηθεί και η δυνατότητα προστίμων 1.500 ευρώ κατά περίπτωση, δηλαδή να επιβληθεί "καμπάνα" 1.500 ευρώ για κάθε δρόμο στον οποίο έχει τοποθετήσει παράνομα αφήσεις π.χ. ένα κλαμπ ή ένας καλλιτέχνης.

Μέχρι πρόσφατα τα πρόστιμα που επιβάλλονταν ήταν πολύ μικρά μπροστά στα κέρδη της δωρεάν προβολής για τους παρανόμως διαφημιζόμενους με αφίσες. Κυμαίνονταν από 100 ως 1.500 ευρώ ανά περίπτωση. Σήμερα, με την αυστηροποίηση των ελέγχων και τον πολλαπλασιασμό των προστίμων, δίνεται μάχη για να σταματήσει ο φασισμός της αφίσας...

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News