Ειδήσεις

Επίσημο δείπνο προς τιμήν των Προκαθημένων (video)

Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Προκαθήμενων των εκκλησιών που βρίσκονται στην Κρήτη για τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου παρέθεσε  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης , στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας.

Παρακολουθήστε τι δήλωσε χθες βράδυ ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο δείπνο που παρέθεσε η ελληνική κυβέρνηση προς τιμήν των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Στην διάρκεια του δείπνου υπήρξε προσφώνηση από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά που εκπροσωπεί την κυβέρνηση  και η αντιφώνηση εν συνεχεία του κ. Βαρθολομαίου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Πατριαρχείο της Αντιοχείας στέλνονταςμήνυμα ενότητας  και παρά το γεγονός ότι και επισήμως ολοκληρώθηκαν οι αφίξεις και των 10 Προκαθημένων.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες ,ήδη έχει συσταθεί μια τριάδα προκαθήμενων που έχουν ξεκινήσει αγώνα να έρθουν σε επικοινωνία με τις αντιφωνούσες Εκκλησίες ως ύστατη προσπάθεια να ρίξουν γέφυρες.

Να σημειωθεί ότι ο  Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παραβρέθηκε σε συνάντηση

του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων Εκκλησιών στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων.

4 ακόμη υψηλές αφίξεις που έκλεισαν επισήμως τον κύκλο αφίξεων των Προκαθημένων

Με την απόδοση των προβλεπόμενων τιμών από αγήματα του στρατού ολοκληρώθηκε στις 6:30 το απόγευμα της Πέμπτης η άφιξη τεσσάρων υψηλών ακόμη αφίξεων  στο αεροδρόμιο "Ι. Δασκαλογιάννης" των Χανίων, διαδικασία με την οποία ολοκληρώθηκε το πάνελ των αφίξεων.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείεται να εκπροσωπηθεί το Πατριαρχείο της Μόσχας με μία  άλλου είδους συμμέτοχη, ενδεχομένως στο Συλλείτουργο ,την  ερχόμενη Κυριακή στον Άγιο Μηνά και εκεί ίσως επιχειρήσει η Μόσχα να δείξει ότι η Ορθοδοξία δεν είναι διασπασμένη .

Με τις  προβλεπόμενες τιμές 4 προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας που έφθασαν στην Αθήνα και από εκεί συνοδεία και του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά έφθασαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Κρήτη. Πρόκειται για τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Σερβίας Ειρηναίος, Αλβανίας Αναστάσιος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος

Με πολύ συγκίνηση ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κατά την άφιξή του έστειλε μήνυμα ενότητας, τονίζοντας: «Είμαστε όλοι εδώ στην ιεροτόκο και αγιοτόκο Κρήτη μας, όχι μόνο για να επισκεφτούμε εθιμοτυπικώς την όμορφη Κρήτη, αλλά για να επιτελέσουμε μία μεγάλη αποστολή. Η εκκλησία μας αποφάσισε στην Κρήτη να γίνει η μεγάλη ορθόδοξος συνάντηση των εκκλησιών. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, μαζί με τα προβλήματα του κόσμου και της κοινωνίας να τα προσεγγίσουμε όλα».

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.

Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Χανίων ο κ. Κοντζιάς σε μία λιτή δήλωση στους δημοσιογράφους πρόσθεσε: «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συμβάλει με όλους τους τρόπους για την ενότητα, την αγάπη όλων των ανθρώπων και όλων των Εκκλησιών και των κοσμικών». Ενωτικό μήνυμα παραχώρησε και ο κ. Ιερώνυμος μέσα από μία επίσης λιτή δήλωση, εκπροσωπώντας και τους υπόλοιπους προκαθημένους.

Η αγωνία πάντως κορυφώνεται καθώς θα διαφανεί ποιες θα είναι οι ηχηρές απουσίες, δίχως να αποκλείονται οι εκπλήξεις ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, για το ένα και ποιοι τελικά θα φθάσουν στην Κρήτη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Η άφιξη του Πατριάρχη Ρουμανίας

Την Πέμπτη λίγο πριν τις 3 το απόγευμα αφίχθη ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ μαζί με 25 επισκόπους 4 Συμβούλους και 10 τηλεοπτικά συνεργεία . Τον υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος παρουσία Κρητικών ιεραρχών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και στρατιωτικού αγήματος.  

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ δήλωσε, μετά την άφιξή του: «Ελπίζουμε ότι το έργο μας θα είναι ευλογημένο, για την ενότητα της Εκκλησίας και τη φιλία των λαών που εκπροσωπούνται εδώ».   

O οικουμενικός πατριάρχης επισκέφθηκε και τον χώρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας όπου θα τελεστούν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου συνομίλησε με το προσωπικό και για μια ακόμα φορά εξέφρασε την ευχή στη Σύνοδο να προσέλθουν όλοι οι ορθόδοξοι ιεράρχες.

Την Τετάρτη παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και της συνοδείας του.

"Αστακός" ολόκληρη η περιοχή με αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός της Ορθόδοξης Εκκλησίας τα τελευταία 1.300 χρόνια, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που με την άφιξη επισήμως την Πέμπτη μέχρι αργά το απόγευμα των αντιπροσωπιών των αυτοκέφαλων Εκκλησιών της Ορθοδοξίας ανοίγει ουσιαστικά τις πύλες των εργασιών της στο Κολυμπάρι Χανίων και, όπως είναι φυσικό, γίνεται πόλος έλξης παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθημένων και Επισκόπων μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1053.

Ποιοί δε θα συμμετάσχουν

Μέχρι στιγμής και εκτός απροόπτου, το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των κατά τόπους αυτοκέφαλων Εκκλησιών, δέκα από τις δεκατέσσερις, θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο που προετοιμάζουν για περισσότερα από 50 χρόνια, και την οποία οριστικά αποφάσισαν, στο σύνολό τους, τον περασμένο Ιανουάριο, δημιουργεί ήδη μείζονος σημασίας τετελεσμένο γεγονός. Φαίνεται πως μόνο τέσσερις Εκκλησίες, δηλαδή τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Μόσχας, έχουν δηλώσει πως για διάφορους λόγους δε θα συμμετάσχουν.

Για την Εκκλησία της Γεωργίας, παρότι έχει ακυρώσει όλες τις κρατήσεις της στην Κρήτη, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα ακόμη έλευσης. Αφενός και εδώ έχουμε ρηματική διακοίνωση της Πρεσβείας της Γεωργίας για την άφιξή της, και αφετέρου, παρότι την Τρίτη είχε και πάλι έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου της, οι αποφάσεις της ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ύστατη προσπάθεια καταβάλει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, που μαζί με τον Πατριάρχη Ηλία της Γεωργίας είναι οι αρχαιότεροι σε εκλογή ιεράρχες. Επίσης, Μητροπολίτες της Γεωργίας εμμένουν ότι η απουσία τούς μετατρέπει σε "ουρά" της Μόσχας. Από την άλλη, και το υπέργηρο του Πατριάρχη τους έχει τη σημασία του ως προς τη δεκαήμερη μετακίνηση. Κυρίως όμως, ο θύλακας της Αμπχαζίας, όπου οι ανάγκες του Πατριαρχείου εξυπηρετούνται από τη Ρωσική Εκκλησία, είναι ισχυρός ανασχετικός παράγοντας για την παρουσία, πέρα από τις διαφωνίες σε θέματα όπως οι μικτοί γάμοι.

Στο Πατριαρχείο Μόσχας, η αρχική ευφορία από την επίδειξη ισχύος με την απουσία και πάνω στην προσωπική στρατηγική του Ιλαρίωνα Βολοκολάμσκ (ο "ΥΠ.ΕΞ." του Πατριαρχείου Μόσχας), σε συνδυασμό με τις σχέσεις του Πατριάρχη Κυρίλλου με τη ρωσική κυβέρνηση, διαδέχεται όσο περνούν οι μέρες, και μετά τη στροφή και της Σερβίας, ο προβληματισμός από μια ενδεχόμενη "απομόνωση" της Ρωσικής Εκκλησίας, που πάντα αγωνιά για τις εξελίξεις κυρίως ως προς το εκκλησίασμα της Ουκρανίας.

Η Βουλγαρική Εκκλησία, ομοίως, έχει την πίεση του πίσω-μπρος στις αποφάσεις της, που πλέον δεν της αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω έκθεση, αφού είναι φανερό πως περισσότερο εργαλειοποιήθηκε παρά είχε λόγους απουσίας.

Για το Πατριαρχείο Αντιοχείας, τέλος, ο Αραβόφωνος Πατριάρχης του θα πρέπει πλέον να εξηγήσει πειστικά πως ένα από τα παλαίφατα Πατριαρχεία, το δικό του, προτιμά να απουσιάσει από μια ιστορικής σημασίας Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας.

"Εκκλησίες έκρυβαν κάτω από το χαλί πολιτικά παιγνίδια"

Η συνάντηση της ιστορίας με τη θεολογία διεξάγεται στο Κολυμπάρι Χανίων είπε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και την Αγγέλα Δουλγεράκη ο διδάκτορας θεολογίας Παναγιώτης Ασημακόπουλος, για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Εξέφρασε την ελπίδα στο τέλος να αφιχθούν στο νησί οι προκαθήμενοι όλων των αυτοκέφαλων εκκλησιών αλλά όπως επισήμανε κρισιμότερο όλων είναι η υπογραφή των εκκλησιών στο ανακοινωθέν της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Θλιβερό σύμφωνα με τον ίδιο η διαπίστωση πως υπάρχουν εκκλησίες που έκρυβαν κάτω από το χαλί τα πολιτικά και γεωπολιτικά  παιγνίδια, καθώς σε Δογματικό και Θεολογικό πεδίο δεν υπάρχουν διαφορές αλλά ενιαία γλώσσα και γραμμή.

"Η Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του κόσμου"

Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης, εκπροσωπώντας το σύνολο σχεδόν των Κληρικών της Κρήτης όπως αναφέρει σε ανακοίνωση

"Καλωσορίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο στην Κρήτη, καθώς και του προκαθήμενους των υπόλοιπων Εκκλησιών.Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να φωτίσει ο θεός τους συνέδρους της Αγίας και Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου και να στεφθούν με επιτυχία οι σκοποί της.

Ευχαριστούμε από την καρδιά μας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο καθώς και την περί Αυτόν Σύνοδο του Οικουμενικού  Πατριαρχείου που επέλεξαν το νησί μας, την Κρήτη, για την πραγματοποίηση αυτής της Αγίας και Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου. Η Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του κόσμου".

Τι αποκαλύπτουν οι συσχετισμοί

Η εξέλιξη των γεγονότων που οδηγεί κατά τα φαινόμενα στην απουσία 4 Εκκλησιών από τις 14, ωστόσο, έχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρο. Το επιχείρημα πως τυχόν πραγματοποίηση της Μεγάλης Συνόδου με απουσίες Εκκλησιών, έστω και μίας, θα έρχεται σε αντίθεση με τον κανονισμό της περί παρουσίας και ομοφωνίας όλων, που εξέφρασε η Ρωσική Εκκλησία, μάλλον μοιάζει να αποδυναμώνεται, καθώς σε μια ενδεχόμενη νέα σύναξη των 14 προκαθημένων για αναβολή της, κατ' αυτή τη λογική, η πρόταση για μια απόφαση αναβολής θα απαιτούσε και πάλι ομοφωνία, η οποία είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού πως δε θα μπορούσε να υπάρξει με το συσχετισμό 10-4. Άρα θα έπρεπε να ισχύει η προηγούμενη απόφαση της σύναξης των προκαθημένων, του περασμένου Ιανουαρίου, δηλαδή αυτή της πραγματοποίησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη -Γιώργος Σαχίνης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια