default-image

"Πόλεμος "στα χωριά του Μυλοποτάμου για τα σχολεία

Κρήτη
"Πόλεμος "στα χωριά του Μυλοποτάμου για τα σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινωνίες χωριών στο Μυλοπόταμο θα βρεθούν σε εμπόλεμη κατάσταση για το που θα πάνε τα παιδιά σχολείο με τις αλλαγές που προωθούνται. Έντονες είναι ήδη οι αντιδράσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικούς να προειδοποιούν ότι έρχεται...πόλεμος για τα σχολεία. Όπως καταγγέλλεται ζητείται από 4χρονα παιδιά να μεταφέρονται σε χωριά απόστασης ακόμα και μίας ώρας μακριά από το σπίτι τους.

Με αφορμή το νέο νόμο που αφορά τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και το κλείσιμο όσων δεν συμπληρώνουν αριθμό 14 μαθητών, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας Δήμου Μυλοποτάμου Μανούσος Κλάδος δήλωσε:

• Ο νόμος του Υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι από τους χειρότερους που έχουν ποτέ ψηφιστεί. Βάζει ταφόπλακα σε δομές αναγκαίες για τα χωριά της υπαίθρου, τα οποία έχουν λιγοστούς κατοίκους και είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους νέους που επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτά τα χωριά να έχουν νηπιαγωγείο και σχολείο για να πάνε τα παιδιά τους. Πόσο εύκολο θεωρεί ο Υπουργός κ. Φίλης να σηκώνεται ένα παιδί ηλικίας 4 χρονών και να μεταφέρεται σε χωριά μισής και μίας ώρας μακριά από το σπίτι του και μάλιστα σε συνθήκες ανασφαλούς και επικίνδυνου οδικού περιβάλλοντος; Προφανώς και δεν γνωρίζει τις συνθήκες ο Υπουργός. Αλλά κάποιος πρέπει να του πει, πως άλλες συνθήκες επικρατούν στο Κολωνάκι που συχνάζουν τα στελέχη της Κυβέρνησης και άλλες στα χωριά του Ψηλορείτη.

"Έχουν προκληθεί σοβαρές κόντρες "

• Καταγγέλλω, ότι λόγω του νέου νόμου έχουν προκληθεί σοβαρές κόντρες μεταξύ χωριών με τους κατά τόπο φορείς να προσπαθούν να πείσουν τους γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο ένα ή το άλλο σχολείο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κοινωνίες χωριών να βρεθούν σε «εμπόλεμη» κατάσταση. Αυτό είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα, για το οποίο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τίθεται μπροστά στις ευθύνες της. Συνιστώ ψυχραιμία στους τοπικούς προέδρους και εκπροσώπους Πολιτιστικών Συλλόγων, Ενοριών και άλλων φορέων. Είναι άδικο η κοινωνία μας να διαρραγεί και να προκληθούν σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των οικισμών. Τουναντίον, τους καλώ να διαμαρτυρηθούν με ενότητα κατά του νέου νόμου και με βασικό αίτημα να μείνουν όλα τα νηπιαγωγεία ανοιχτά σε όλα τα χωριά.

• Διαφωνώ απερίφραστα με το κλείσιμο των νηπιαγωγείων και πιστεύω, ότι άμεσα θα πρέπει να ληφθεί νομική μέριμνα και να εξαιρεθούν όλα τα μικρά χωριά της υπαίθρου από το νέο νόμο. Προσωπικά δεν πρόκειται να ψηφίσω οποιαδήποτε πρόταση συγχώνευσης και κατάργησης μικρών νηπιαγωγείων έρθει προς τον Δήμο Μυλοποτάμου, καθώς γνωρίζω, ότι σύμφωνα με το νέο νόμο, οι κατά τόπο Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υποχρεωμένοι και θα προβούν σε τέτοιες προτάσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγραφών.

"Θα μας βρουν αντίθετους με το σφράγισμα "

• Πάγια πολιτική θέση του Δήμου Μυλοποτάμου είναι να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα σχολεία της υπαίθρου. Ειδικά για τα νηπιαγωγεία, τα οποία απευθύνονται σε παιδάκια κάτω των 5,5 ετών, θα μας βρουν αντίθετους με το σφράγισμα τους. Παραμένω αταλάντευτα πιστός σε αυτή την πολιτική που εδράζεται στην βούληση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου να εργαστούμε κατά της εγκατάλειψης και της πληθυσμιακής ερήμωσης των οικισμών. Ο «Νόμος Φίλη» κυριολεκτικά πυροδοτεί κύμα εγκατάλειψης των χωριών από νέα ζευγάρια καθώς είναι ζωτικής σημασίας για αυτά να έχουν σχολείο για τα παιδιά τους.

Εκφράζοντας τη πολιτική βούληση του Δήμου Μυλοποτάμου στον τομέα της παιδείας, απευθύνουμε έκκληση να εξαιρεθούν τα χωριά της υπαίθρου από το νέο νόμο και να παραμείνουν τα νηπιαγωγεία και γενικώς τα μικρά σχολεία ανοιχτά σε όλα τα χωριά που έχουν από 5 μαθητές και άνω, όπως ίσχυε έως φέτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News