default-image

Θύελλα για το... delivery εργαστηριακών εξετάσεων στην Κρήτη

Κρήτη
Θύελλα για το... delivery εργαστηριακών εξετάσεων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες εκρήξεις προκαλεί στους κόλπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ο σχεδιασμός της 7ης ΥΠΕ Κρήτης γύρω από τη δημιουργία ενός εργαστηρίου αναφοράς είτε σε νοσοκομείο του νομού είτε σε Μονάδα Υγείας όπου θα οδηγούνται για ανάλυση ένα πακέτο εργαστηριακών εξετάσεων από ασθενείς στα Κέντρα Υγείας της Κρήτης, των οποίων τα εργαστήρια όπως υποστηρίζουν αποδυναμώνονται με τέτοιες κινήσεις και με αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα με ειδικό όχημα και τηρώντας όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές θα γίνεται από τον ερχόμενο χειμώνα η μεταφορά δειγμάτων αίματος ασθενών από τα Κέντρα Υγείας σε εργαστήριο αναφοράς, είτε σε Νοσοκομείο είτε σε Μονάδα υγείας, προκειμένου να γίνεται η ανάλυση τους.

"Από το Βενιζέλειο δεν φεύγει ΤΙΠΟΤΑ και ΚΑΝΕΝΑΣ"

Ο επίμαχος σχεδιασμός...delivery εργαστηριακών εξετάσεων, έχει ανάψει φωτιές στους συνδικαλιστές στον χώρο της υγείας, με τις πρώτες αντιδράσεις να καταγράφονται από το Σωματείο Εργαζομένων του Βενιζελείου, το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

"Με μεγάλη έκπληξη παρατηρούμε οτι οι μνημονιακές δεσμεύσεις άρχισαν να εφαρμόζονται, δυστυχώς χωρίς κριτήρια, λογική και προγραμματισμό και με σκοπό όχι τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά την εξυπηρέτηση συμφερόντων.Με αφορμή λοιπόν την απόφαση μεταφοράς των εργαστηρίων από τα κέντρα Υγείας σε μεγαλύτερη Υγεινομική Μονάδα της Πόλης, προειδοποιούμε κάθε αρμόδιο και κάθε μνηστήρα ότι από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο δεν φεύγει και δεν πρόκειται να φύγει ΤΙΠΟΤΑ και ΚΑΝΕΝΑΣ.

Την ίδια ώρα που περιμένουμε το Φ.Ε.Κ του διοικητικού διαχωρισμού του Νοσοκομείου απο το ΠΑΓΝΗ, κάποιοι προσπαθούν να πάρουν οτι προλάβουν, χωρίς όμως να λογαριάζουν οτι το Βενιζέλειο είναι ένα μεγάλο και διαχρονικά καταξιωμένο Νοσοκομείο, το οποίο δεν γίνεται να αποδυναμωθεί ούτε να απαξιωθεί.Κόκκινες γραμμές ξέρουμε να βάζουμε όλοι και ειδικά το προσωπικό του Νοσοκομείου που με επιστημονικό και ηθικό τρόπο κράτησε το Βενιζέλειο ψηλά, τόσο στα στατιστικά όσο και στις καρδιές των Κρητικών".

Διαψεύδει η ΔΥΠΕ Κρήτης

«Δεν μεταφέρονται εργαστήρια από τα Κέντρα Υγείας στο εργαστήριο αναφοράς » ξεκαθαρίζει ο Στέλιος Δημητρακόπουλος ο οποίος απαντά και στις ανησυχίες γύρω από την τυχόν μετακίνηση εργαζομένων στο εργαστήριο αναφοράς, όπου θα γίνονται οι αναλύσεις των εξετάσεων ασθενών." Δεν θα γίνει καμία βίαιη μετακίνηση εργαζομένων", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για πρωτότυπο σχεδιασμό κάνει λόγο η 7η ΥΠΕ Κρήτης ενώ για αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας κάνουν λόγο συνδικαλιστές στον χώρο της υγείας.

Στο Εργαστήριο η πλειοψηφία των εξετάσεων

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που θα μεταφέρονται στο εν λόγο εργαστήριο αφορά τη πλειοψηφία των εξετάσεων, ενώ αναλύσεις  όπως γενική αίματος, γενική ούρων, ζαχάρου και διαγνώσεις οξέων καταστάσεων θα παραμείνουν στα Κέντρα Υγείας.Οι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν πλέον όλες τις εξετάσεις στα Κέντρα Υγείας, από όπου και θα λαμβάνουν τα αποτελέσματα, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

"Ο σχεδιασμός αυτός υπήρξε βάση οικονομοτεχνικής μελέτης από ειδική επιτροπή της 7ης υγειονομικής περιφέρειας, γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας, νοσοκομείων, υπηρεσιακών στελεχών.  Μελετήσαμε τις ανάγκες, την οικονομική διάσταση του ζητήματος αλλά και τις πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών με προηγμένα συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.  Στόχος μας είναι η πλειοψηφία των εξετάσεων ρουτίνας να μεταφέρονται στο εργαστήριο αναφοράς. Αφού προχωρήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί τόσο για εξετάσεις στα Κέντρα Υγείας όσο και για την μεταφορά των δειγμάτων, ο σχεδιασμός αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Φθινόπωρο", δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ ΤV o κ. Δημητρακόπουλος.

Μιχελογιαννάκης «Να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης των μικροβιολογικών εργαστηρίων»

Ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση εξέδωσε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

Η απόφαση να καταργηθούν τα Μικροβιολογικά εργαστήρια των Κέντρων Υγείας και να μεταφέρεται το αίμα με ειδικά μισθωμένο όχημα στα Νοσοκομεία, δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές.

Σε ένα ασθενή με προκάρδιο άλγος, όπου πρέπει άμεσα να γίνουν εξετάσεις για ένζυμα και τροπονίνη, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι έμφραγμα και να μεταφερθεί άμεσα στο  νοσοκομείο τί θα γίνει;

Οφείλουμε να μην δημιουργούμε παραπάνω προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν. Πρέπει να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας και να τον φορτώνουμε με νέα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News