default-image

Το τέλος του Πολέμου των Ρόδων

Το τέλος του Πολέμου των Ρόδων

Ήταν 16 Ιουνίου του 1487 όταν διεξήχθη στην Αγγλία η περίφημη μάχη του Στόουκ Φιλντ, η οποία σφράγισε ουσιαστικά τον Πόλεμο των Ρόδων.

Ως Πόλεμος των Ρόδων ονομάστηκε ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στη Βρετανία, στα μέσα του 15ου αιώνα, ανάμεσα στον Οίκο των Λάνκαστερ και τον Οίκο της Υόρκης, για τη διαδοχή του θρόνου…

Ο Πόλεμος των Ρόδων βαφτίστηκε έτσι εξαιτίας του ρόδου, που ήταν το σύμβολο στο οικόσημο τόσο των Λάνκαστερ, όσο και της Υόρκης.

Η γέννηση του Ινδιάνου Τζερόνιμο

Στις 16 Ιουνίου του 1829 γεννιέται στον ποταμό Γκίλα, στην Αριζόνα των ΗΠΑ, ένας από τους διασημότερους ηγέτες των Ινδιάνων.

Ο λόγος για τον Τζερόνιμο, ο οποίος έμεινε στην ιστορία, καθώς πολέμησε τόσο εναντίον του Μεξικού όσο και εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών υπερασπιζόμενος τα εδάφη των Απάτσι.

Ο Τζερόνιμο ανήκε στη φυλή Μπεντονκόχε, η οποία ήταν παρακλάδι των Απάτσι. Πέθανε τον Φεβρουάριο του 1909, στο Φορτ Σιλ της Οκλαχόμα, από πνευμονία. 

Η μάχη της Κερασούντας το 1920

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Ιουνίου του 1920 όταν κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, διεξάγεται η μάχη της Κερασούντας, στον Πόντο. Την ίδια ημέρα, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τις θέσεις Σόμα-Κερσούν και Αϊβαλί-Κεμέρ.

Η πρώτη γυναίκα στο διάστημα

Σαν σήμερα, στις 16 Ιουνίου του 1963 η Σοβιετική κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερέσκοβα γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκτοξεύεται στο διάστημα, συμμετέχοντας στην αποστολή με το όνομα «Βοστόκ-6».

Κέντρο και ΕΡΕ εναντίον ΕΔΑ

Την ίδια ημερομηνία, ακριβώς ένα χρόνο μετά, καταψηφίζεται από την Ένωση Κέντρου και την ΕΡΕ η πρόταση της ΕΔΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο διερεύνησης την αγορά οικοπέδων στη Νέα Μάκρη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η Εθνική Ελλάδος στα Euro

Ήταν 16 Ιουνίου του 2004 όταν η Εθνική Ελλάδος δίνει τον δεύτερο αγώνα της για το Euro της Πορτογαλίας. Μετά τη μεγάλη νίκη στην πρεμιέρα επί της διοργανώτριας ομάδας, η Ελλάδα αντιμετώπισε την Εθνική Ισπανίας. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1. Το γκολ της Εθνικής σημείωσε ο Άγγελος Χαριστέας. Την ίδια ημερομηνία, το 2012, στο πλαίσιο του Euro που συνδιοργάνωσαν Πολωνία και Ουκρανία, η Ελλάδα δίνει τον τρίτο της αγώνα με αντίπαλο τη Ρωσία, την οποία νικά με 1-0 και προκρίνεται στα προημιτελικά. Σκόρερ της Εθνικής Ελλάδος ήταν ο Γιώργος Καραγκούνης.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News