Ειδήσεις

Μετά από 32 χρόνια ανασκαφών, το μουσείο Ελεύθερνας

Μετά από 32 χρόνια ανασκαφών, πλέον οι μέρες μετρούν αντίστροφα για τα εγκαίνια του πρώτου Μουσείου Αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, στην Αρχαία Ελεύθερνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο επικεφαλής της πολυετούς ανασκαφής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Σταμπολίδης, ανέφερε ότι πλέον και στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού και στον Όμηρο, η Κρήτη θα απολαμβάνει στο εξής την ολότητα του προϊστορικού και ιστορικού πολιτισμού, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Μεσογείου!

Συγκίνηση για το μουσείο

Φανερά συγκινημένος ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, καθώς επί των ημερών του ανοίγει τις πύλες του το μουσείο, αναφέρθηκε στην μέλισσα, την κορωνίδα όσων έχουν έρθει στο φως, η οποία και κοσμούσε το πρόγραμμά του όντας υποψήφιος δήμαρχος, επειδή πρεσβεύει την εργατικότητα.

Η καταξιωμένη ηθοποιός, Κατερίνα Διδασκάλου, θα απαγγείλει απόσπασμα από τους Κρήτες του Ευριπίδη, το πιο φεμινιστικό ίσως έργο του, όπως ανέφερε.

Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι Ελεύθερνας και Αρχαίας Ελεύθερνας θα κεράσουν τους πρώτους επισκέπτες σε μια βραδιά με παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορό, όπως υποσχέθηκαν οι Πρόεδροι, Μανώλης Τζανιδάκης και Μιχάλης Αποστολάκης, αντίστοιχα.

Δωρεάν δρομολόγια

Το ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, Ηλίας Μοσχάκης, θα διαθέσει δωρεάν δρομολόγια από το σταθμό Ρεθύμνου προς το νέο μουσείο στις 19 Ιουνίου:

Αναχώρηση: 16:00, 16:30, 17:00

Επιστροφή: 21:00, 21:30, 22:00, 23:00

Τα αυτοκίνητα από τα ανατολικά θα σταθμεύουν στις Μαργαρίτες και από τα δυτικά στη Μονή Αρκαδίου κι έπειτα με δωρεάν mini bus οι επισκέπτες θα φτάνουν στο μουσείο.

Ο εκπρόσωπος της τοπικής ΕΛΑΣ, Λευτέρης Σταγάκης, δήλωσε ότι τη βραδιά των εγκαινίων θα φροντίσουν για την ασφάλεια των επισκεπτών 20 τροχονόμοι και εποχούμενο προσωπικό σε 17 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Φωτογραφία : Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια