Ειδήσεις

Η Magna Carta του Ιωάννη Ακτήμονα

Σαν σήμερα, στις 15 Ιουνίου του 1215, υπογράφεται η πρώτη μορφή διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο λόγος για την περίφημη Μάγκνα Κάρτα που υπεγράφη από τον βασιλιά Ιωάννη τον Ακτήμονα μπροστά στην απειλή εμφυλίου πολέμου, στην Αγγλία. Ο πρωτότυπος τίτλος του εγγράφου στα λατινικά είναι Η Magna Carta Libertatum (Μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών).

Το Κοσσυφοπέδιο στους Οθωμανούς

Ήταν 15 Ιουνίου του 1389 όταν οι Οθωμανοί υπό τον Σουλτάνο Μουράτ Α' συντρίβουν το σερβικό στρατό στο Κοσσυφοπέδιο και γίνονται κυρίαρχοι της ευρύτερης περιοχής.

Η Κύπρος σε βρετανικά χέρια

Στις 15 Ιουνίου του 1878 στρατεύματα της Μεγάλης Βρετανίας αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί. Νωρίτερα είχε επέλθει συμφωνία με την Οθωμανική Αυτοκρατορία που κατείχε το νησί της Αφροδίτης από το 1530.

Ο δημιουργός του Κόρτο Μαλτέζε

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Ιουνίου του 1927 όταν έρχεται στη ζωή ο μεγάλος Ιταλός κομίστας και δημιουργός του δημοφιλούς ήρωα, Κόρτο Μαλτέζε (Corto Maltese), Ούγκο Πρατ. Ο Ούγκο Εουτζένιο Πρατ όπως ήταν το πλήρες όνομά του έφυγε από τη ζωή στις 20 Αυγούστου του 1995.

Η γέννηση του Ντέμη Ρούσσου

Ήταν 15 Ιουνίου του 1946 όταν γεννιέται στην Αλεξάνδρεια ο Έλληνας τραγουδιστής και μουσικός Ντέμης Ρούσσος, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αρτέμιος Βεντουρής-Ρούσσος. Έγινε γνωστός διεθνώς ως μέλος του συγκροτήματος Αphrodite's Child μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.

Η ίδρυση της UEFA στην Ελβετία

Εξάλλου, στις 15 Ιουνίου του 1954, ιδρύεται στην πόλη Βασιλεία της Ελβετίας η UEFA, μετά από πρωτοβουλία των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών τριών ευρωπαϊκών χωρών: Της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Βελγίου.

Ο θάνατος του Μάνου Χατζιδάκι

Ήταν 15 Ιουνίου του 1994 όταν πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες όλων των εποχών. Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη. Το 1932, μετά το χωρισμό των γονιών του, εγκαθίσταται μαζί με τη μητέρα του και την αδελφή του στην Αθήνα. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή της χώρας το 1944 με τον «Τελευταίο Ασπροκόρακα» του Αλέξη Σολωμού, στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν.

Το 1949 δίνει την περίφημη διάλεξή του για το ρεμπέτικο, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους αστικούς κύκλους της πρωτεύουσας. Το 1960 κερδίζει το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» που πρωτοακούστηκε στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν, ενώ το 1975 γίνεται διευθυντής του «Τρίτου Προγράμματος». Το 1989 ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων» την οποία διηύθυνε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια