Ειδήσεις

Θυμούνται το σαμποτάζ του 42'

Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών αποτέλεσε το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο έγινε τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Ιουνίου του 1942. Με αφορμή τα 74 χρόνια από το γεγονός, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου οργάνωσε την Τρίτη 14 Ιουνίου εκδήλωση μνήμης και τιμής στο χώρο του αεροδρομίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης. Στο ιστορικό του σαμποτάζ θα αναφερθεί η διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού Φραγκούλα Κουσκουρίδα, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της SAS και της Black Watch. Η κατάθεση θα γίνει όχι μόνο από Έλληνες επισήμους, αλλά κι από εκπροσώπους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ν. Ζηλανδίας. Η επετειακή εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το ιστορικό

Για το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου συνεργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία οι ελληνικές, οι βρετανικές και οι γαλλικές υπηρεσίες. Οι σαμποτέρ ήταν ο Γάλλος ταγματάρχης Μπερζέ, ο Βρετανός λόρδος Τζέλιγκο, ο Γάλλος λοχίας Ζακ Μουό, ο Γάλλος δεκανέας Ζακ Σιμπάρ, ο μόλις 17 ετών Γάλλος δεκανέας Πιέρ Λεοστίκ και ο Έλληνας Κωστής Πετράκης. Οι έξι άνδρες τοποθέτησαν βόμβες κοντά στα δοχεία καυσίμων του κάθε αεροπλάνου και μόλις απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο, αεροσκάφη της RAF (βρετανική πολεμική αεροπορία) βομβάρδισαν το χώρο, σύμφωνα με το σχέδιο.

Στο μεταξύ, όμως, κάποιος ντόπιος πληροφοριοδότης είχε ειδοποιήσει τους ναζί για το σχέδιο δολιοφθοράς, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να στήσουν ενέδρα στους έξι άνδρες, κάπου στα Βασιλικά Ανώγεια. Από την ενέδρα κατάφεραν να ξεφύγουν μόνο ο Πετράκης και ο λόρδος Τζέλικο. Ο 17χρονος Λεοστίκ σκοτώθηκε, ενώ οι Μπερζέ, Μουό και Σιμπάρ πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Αυτοπροσώπως

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, τόσο ο λόρδος Τζέλικο όσο και ο Γάλλος ταγματάρχης Μπερζέ παρευρίσκονταν αυτοπροσώπως στις εκδηλώσεις μνήμης για το μεγάλο σαμποτάζ που έγινε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Το 2006, μάλιστα, στις εκδηλώσεις είχε παραστεί και ο γιος του τότε Γερμανού διοικητή του αεροδρομίου, Μάιντερτ, ο οποίος στη συνέχεια εκχώρησε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης το πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο του πατέρα του από την περίοδο που αυτός υπηρετούσε στο Ηράκλειο.

Οι δηλώσεις για το σαμποτάζ του αεροδρομίου:

- Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης:

«Ο συμβολισμός έχει να κάνει με το μεγαλείο της λέξης «Αντίσταση», κάτι που είναι πάντα επίκαιρο και σήμερα με άλλες μορφές και είναι επίσης σημαντικό γιατί το τι συνέβη εκείνη την εποχή ουσιαστικά έχει οδηγήσει στο να είμαστε σήμερα πάρα τις δυσκολίες όρθιοι και να έρχονται καλύτερες ημέρες. Ελπίζουμε με την σταθεροποίηση της κατάστασης που έχει αρχίσει να εμφανίζεται παρά του ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και πάντα θα συνεχίζεται, πλέον θα περάσουμε σε καλύτερες ημέρες για την χώρα μας με την ανάπτυξη και την κοινωνία όρθια».

-Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης:

«Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους αγωνιστές της Αντίστασης δεν είναι μόνο για να τους τιμούμε και να τους θυμόμαστε, αλλά πραγματική τιμή θα είναι όταν και εμείς αντισταθούμε, όχι ανατινάζοντας αεροδρόμια, αλλά αποτινάσσοντας τον οικονομικό ζυγό που έχουμε τα τελευταία χρόνια».

-Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός:

«Φόρος τιμής στους σαμποτέρ που τον Ιούνιο του 1942 ανατίναξαν το αεροδρόμιο Ηρακλείου, τα αεροπλάνα των Γερμανών ναζί και τα πυρομαχικά τους. Ήταν μια ηρωική πράξη που συνετέλεσε στην καθυστέρηση ανεφοδιασμού του Ρόμελ στη Β. Αφρική και κατά τούτο είχε πολύ μεγάλη σημασία στρατηγική».

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια