Ειδήσεις

Σνομπάρουν το πλαστικό χρήμα οι Κρητικοί(video)

Στην τελική ευθεία βρίσκεται στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών η σύνταξη του νομοσχεδίου για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, όπως αποτυπώνεται και από τις καθημερινές συναλλαγές των Κρητικών, μάλλον το "πλαστικό" χρήμα δεν έχει μπει ακόμα ουσιαστικά στη ζωή των πολιτών.

Όπως τόνισε από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" ο φοροτεχνικός Μανόλης Καφτάκης, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις για το πλαίσιο της χρήσης των πιστωτικών καρτών. Ποικίλες αντιδράσεις καταγράφονται και στην Κρήτη σε σχέση με τη χρήση του "πλαστικού" χρήματος, των καρτών δηλαδή, καθώς αρκετοί επιμένουν στα μετρητά.

«Όπως όλα δείχνουν, φέτος θα είναι μια μεταβατική χρονιά, όμως από 1η Ιανουαρίου 2017 η εφορία δε θα αναγνωρίζει ουσιαστικά καμία δαπάνη αν δεν έχει γίνει με πληρωμή μέσω τραπέζης ή κάρτας», τονίζει ο κ. Καφτάκης. «Πάντως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στην Κρήτη τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μια αυξημένη κίνηση "πλαστικού" χρήματος, όχι όμως σε ποσοστό που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για πιο μαζική χρήση των Κρητικών τους επόμενους μήνες».

Αντιδράσεις καταγράφονται και από τους επαγγελματίες, καθώς όλες οι συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος.

Φορολογικές δηλώσεις

Ο φοροτεχνικός Μανόλης Καφτάκης καλεί τους φορολογούμενους να υποβάλουν άμεσα τις φορολογικές τους δηλώσεις, μιας και είναι ξεκάθαρος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, για μη παράταση της διαδικασίας. Ωστόσο, πολύ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα με το TAXISnet τις επόμενες μέρες από την υπερφόρτωσή τους, μιας και μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά τουλάχιστον 120 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, με βάση μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη έχει αυξηθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, όχι όμως και στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, με την επόμενη εβδομάδα να είναι και η καταληκτική για τη διαδικασία και στο νησί μας.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας

Σύμφωνα με το σχέδιο των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι, προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις στις οποίες θα έχουν πληρώσει με πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο, σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:

* Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 10%.

* Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.

* Για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.

* Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με κάρτα θα είναι 30%.

* Στην περίπτωση που ο μισθωτός ή συνταξιούχος δεν έχει δαπανήσει το απαιτούμενο ποσό με κάρτα, τότε δε θα καρπώνεται το σύνολο του αφορολόγητου ορίου, αλλά λιγότερο.

Δείτε το video από την εκπομπή "Κρήτη σήμερα"

Ρεπορτάζ :Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια