Ειδήσεις

Απραξία παρά τους καρκίνους, τη στειρότητα, τις δυσπλασίες...

Ισχυρό χαστούκι του Ευρωκοινοβουλίου στην Κομισιόν για τη Δημόσια Υγεία. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε προ ημερών ένα εξαιρετικά σημαντικό ψήφισμα, με το οποίο ζητείται μείωση της έκθεσης σε ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές και καταδικάζεται η επικίνδυνη απραξία της Κομισιόν πάνω στο θέμα αυτό.

Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο ενδοκρινικοί διαταράκτες μια "παγκόσμια απειλή", αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις ανοδικές τάσεις σε πολλές ενδοκρινικές διαταραχές στους ανθρώπους και σε πληθυσμούς στην άγρια ζωή. Υπάρχουν ενδείξεις δυσμενών αναπαραγωγικών αποτελεσμάτων (στειρότητα, καρκίνοι, δυσπλασίες) από την έκθεση στις ουσίες αυτές, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τον μεταβολισμό, την ινσουλίνη, την ομοιόσταση της γλυκόζης, και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθότι δεν δημοσίευσε, όπως είχε δεσμευθεί, τα επιστημονικά κριτήρια για τον καθορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών (ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές) ενώ οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα ζητήσει την άμεση αντιμετώπιση και διαχείριση αυτών των ουσιών.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι μια πλήρης πρόταση για επιστημονικά κριτήρια ήταν έτοιμη από το 2013, αλλά παρέμεινε αδημοσίευτη, και αντ' αυτού η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε μελέτη αξιολόγησης των επιπτώσεων, μια κίνηση που δεν απαιτούταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτε ήταν κατάλληλη ώστε να ληφθεί μία απόφαση για ένα επιστημονικό ζήτημα, όπως διευκρίνισε το Δικαστήριο.

Οι αιτίες...

Αιτιολογώντας τη θετική του ψήφο, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες βρίσκονται σχεδόν παντού στην καθημερινή μας ζωή. Μπορούν να βρεθούν σε πλαστικά μπουκάλια, σε συσκευασίες αλουμινίου , σε προϊόντα καλλωπισμού αλλά και φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν υποβληθεί σε χρήση φυτοφαρμάκων.  

Οι συνέπειες

Η έκθεση στους συγκεκριμένους διαταράκτες που βρίσκονται σε χημικές ουσίες ή και μείγματα αυτών, έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του ενδοκρινικού συστήματος και μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για διαφόρων μορφές καρκίνου, για συμπτώματα υπογονιμότητας, για  νευρικές διαταραχές , προβλήματα θυροειδή, παχυσαρκίας και διαβήτη.  

Το "μέγα σκάνδαλο"...

Η εκκωφαντική απροθυμία της Κομισιόν να συμμορφωθεί με τις νομικές της υποχρεώσεις αλλά και με την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον άμεσο καθορισμό επιστημονικών κριτηρίων αναγνώρισης των χημικών ουσιών που περιέχουν ενδοκρινικούς διαταράκτες, αποτελεί μέγα σκάνδαλο και γεννά εύλογα ερωτήματα για τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται σε βάρος της δημόσιας υγείας και της ενημέρωσης των πολιτών".

Σχόλια