Ειδήσεις

Ιστορικές εξελίξεις: Αναβολή ζητά το Πατριαρχείο Μόσχας

Μετά από μία εξάωρη συνεδρίαση, το Πατριαρχείο της Μόσχας αποφάσισε στη Σύνοδό του να ζητήσει την αναβολή της Μεγάλης Συνόδου, η οποία ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη στο Κολυμπάρι Χανίων, σημειώνοντας μάλιστα, ότι αν δεν υπάρξει αναβολή τότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναλαμβάνει την ευθύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Μόσχας, γίνεται λόγος για αναβολή της Συνόδου, προκειμένου όπως αναφέρει, να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να δώσουν το "παρών", όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες.

Επίσημη αντίδραση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν υπάρχει, ούτε αναμένεται ει μη μόνο η διαρροή ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης με όλη τη συνοδεία της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φτάνει στην Κρήτη κανονικά την Τετάρτη, ενώ κύκλοι στο Φανάρι μετά την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας, σχολίαζαν ότι: «Ως φαίνεται οι Σλαβόφωνες Ορθόδοξες Εκκλησίες επιλέγουν το δρόμο της απομόνωσης».

Νεότερες πληροφορίες για το "σκεπτικό" της Ρωσίας

Την αναβολή της Πανορθόδοξης Συνόδου ζητά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Ρωσική Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος της οποίας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα.

Στο ανακοινωθέν γίνεται λόγος για την ανάγκη να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και δώσουν το παρών όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Συγκεκριμένα η Ρωσική Εκκλησία:

1. Υποστηρίζει την πρόταση των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Γεωργίας, Σερβίας και Βουλγαρίας για αναβολή της Πανορθοδόξου σε χρόνο κατά τον οποίον θα έχει υπάρξει κοινή βάση ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

2. Να αποστείλει άμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στους επικεφαλείς των Εκκλησιών τις προτάσεις

3. Αν η πρόταση δε γίνει δεκτή από το Φανάρι, και δεν υπάρξει αναβολή τότε η Ρωσική Εκκλησία δε θα δώσει το "παρών" στην Πανορθόδοξη.

4. Με κάθε δυνατό τρόπο να συνεχιστούν οι προσπάθειες τέλεσης της Πανορθόδοξης Συνόδου με στόχο την ενότητα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

5. Για άλλη μια φορά εκφράζει την άποψη ότι το επιτυχές αποτέλεσμα της Συνόδου θα είναι προς όφελος όλων των Ορθοδόξων, καθώς μέσω αυτής θα λυθούν τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα

6. Αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες επιθυμίες, λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που έγιναν από Ορθόδοξες Εκκλησίες και τις οποίες το Συμβούλιο θα εξετάσει χωρίς διακρίσεις και θα προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο Ορθόδοξο Συμβούλιο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

Σχόλια