Ειδήσεις

"Μεγαλώνει" ο ηλιοθερμικός σταθμός στον Αθερινόλακκο

Όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά ίσα-ίσα "μεγαλώνει" κιόλας ο προωθούμενος ηλιοθερμικός σταθμός στον Αθερινόλακκο, που έχουν στα σκαριά εδώ και χρόνια η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη και η σχετικά "φρέσκια" εταιρεία NUR, που φτιάχτηκε το 2009.

Το υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε, πριν λίγες μέρες, τους νέους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης, βάσει των οποίων η ισχύς του σταθμού ανεβαίνει στα 52 πλέον μεγαβάτ, αντί για 38 μεγαβάτ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ η έκταση διπλασιάζεται, αυξανόμενη από τα 915 στρέμματα στα 1.700!

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία "έσκασε" κάπως αιφνιδιαστικά. Τα τελευταία χρόνια, στο προσκήνιο τουλάχιστον, φαινόταν να υπάρχει μια έλλειψη κινητικότητας, μια σιγή ασυρμάτου γύρω από τη συγκεκριμένη επένδυση ΒΑΠΕ. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ κατασκευής ηλιοθερμικού σταθμού, που περιλαμβάνει πύργους και χιλιάδες κάτοπτρα, φαινόταν να είχε ατονήσει, όμως αποδεικνύεται πως κάθε άλλο παρά αυτό ίσχυε.

Το επενδυτικό σχήμα Motor Oil-NUR επέμεινε κανονικά στο νέο σχεδιασμό του για το πρότζεκτ. Ως γνωστόν, ο παλιότερος σχεδιασμός του 2012 είχε οδηγηθεί σε τέλμα, αφού είχαν αρχικά εγκριθεί, αλλά κατόπιν είχαν καταπέσει οι σχετικές περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Το 2013, ωστόσο, οι ίδιοι επανήλθαν δριμύτεροι, καταθέτοντας νέο αίτημα λήψης περιβαλλοντικών αδειών για μεγαλύτερη ακόμα επένδυση, στην οποία αυξάνεται η ισχύς από τα 38 MW στα 52 MW και προστίθεται και σύστημα αποθήκευσης στο σταθμό.

Μετά την αλλαγή έπρεπε να εγκριθούν νέοι περιβαλλοντικοί όροι στην επένδυση, οι οποίοι και εγκρίθηκαν προ ημερών.

Με βάση λοιπόν τη σχετική απόφαση περιβαλλοντικής έγκρισης που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, προβλέπεται να "απλωθούν" 24.000 ηλιοστάτες, εμβαδού 19 τ.μ. ο καθένας, οι οποίοι θα ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σε ένα κεντρικό συλλέκτη, ο οποίος με τη σειρά του θα θερμαίνει υγρό, το οποίο, μέσω του ατμού που θα παράγεται, θα δημιουργεί την ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόκειται για το πρώτο έργο με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, και η ενδιαφερόμενη εταιρεία είναι η NUR-MOH, αποτέλεσμα της σύμπραξης των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη (Motor Oil Hellas) και της NUR Energy.

Το προφίλ του ηλιοθερμικού

Η ηλιοθερμική μονάδα σχεδιάζεται ώστε να είναι ικανή να παράγει ατμό για εισαγωγή στον ατμοστρόβιλο και δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ονομαστικό φορτίο (52 μεγαβάτ), με αυτονομία μέχρι και 5 ωρών.

Επιπλέον, θα περιλαμβάνει σύστημα εφεδρικής θέρμανσης με δύο συμβατικούς ατμολέβητες συνολικής ισχύος 140 θερμικών μεγαβάτ, που καταναλώνουν πετρέλαιο. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον ηλιακό συλλέκτη υπολογίζεται σε 76.250 μεγαβατώρες, ενώ από το εφεδρικό σύστημα συμβατικών λεβήτων (με καύση πετρελαίου) σε 877 μεγαβατώρες.

Το έργο θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.683.609 τ.μ., αποτελούμενη από γεωργική έκταση και χορτολιβαδική έκταση διαχειριζόμενη ως δημόσια, στη θέση "Πλαγιές Αθερινόλακκου" δήμου Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, και θα εκμεταλλεύεται την άμεση προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία.

Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα αποτελείται από ηλιοστάτες, οι οποίοι ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σε έναν κεντρικό συλλέκτη που βρίσκεται στην κορυφή ηλιακού πύργου και θερμαίνουν υγρό μέσο, με το οποίο γίνεται παραγωγή θερμού ατμού, ο οποίος τελικά χρησιμοποιείται σε στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα περιλαμβάνει και σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας.

Για τις ανάγκες σε νερό του έργου, στην απόφαση έγκρισης των νέων περιβαλλοντικών όρων επισημαίνονται τα εξής: «Η ετήσια κατανάλωση νερού του σταθμού εκτιμάται σε 124.000 κ.μ./έτος. Η δεξαμενή ακατέργαστου νερού του ηλιοθερμικού σταθμού μπορεί να τροφοδοτείται με νερό από γεώτρηση στο βορειοδυτικό άκρο της έκτασης, όπου ο φορέας έχει λάβει άδεια χρήσης νερού, είτε, έπειτα από συμφωνητικό με τη ΔΕΗ, από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, είτε από δεξαμενόπλοιο που θα αγκυροβολεί στο λιμάνι του Αθερινόλακκου μέσω αγωγού, διαμέτρου 4" και συνολικού μήκους περίπου 3.200 μ., που θα τοποθετηθεί εντός επιχωματωμένου ορύγματος, πλάτους περίπου 1 μ.

O αγωγός θα οδεύει για περίπου 2.700 μ. παραπλεύρως της ασφαλτοστρωμένης οδού Γούδουρα - ΔΕΗ Αθερινόλακκος - Αγία Τριάδα και για περίπου 500 μ. παραπλεύρως χωματόδρομου που διασχίζει το γήπεδο εγκατάστασης του έργου, και που θα διαμορφωθεί κατάλληλα για τους σκοπούς του έργου. Παράλληλα, ο φορέας του έργου μπορεί να προμηθευτεί νερό από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ Α.Ε. στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια