Ειδήσεις

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας στην ομιλία Κατρούγκαλου

«Θα συνεχίσουμε το άνοιγμα στην κοινωνία χωρίς να φοβόμαστε τραμπουκισμούς μικρών ομάδων», είπε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, από το Λασίθι, στον απόηχο της αναβολής της προγραμματισμένης ομιλίας του το Σάββατο στο Ηράκλειο.  

«Δε θα μειώσουμε μισθούς και συντάξεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και τις εξελίξεις στην οικονομία ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «η χώρα γυρίζει σελίδα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας που από το τέλος του 2014 βάραινε την Ελλάδα γυρίζουμε σελίδα. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την πορεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Πήραμε γενικές απαντήσεις δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, ενώ νωρίτερα επικράτησε μικρο-ένταση εντός της αίθουσας, με εκπρόσωπους εργαζομένων να διαμαρτύρονται ότι σκοπίμως δεν τους δίνεται ο λόγος για συμμετοχή στη συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο από νωρίς το απόγευμα ομάδα αντιεξουσιαστών και εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων είχαν αποκλείσει την είσοδο του δημοτικού κτιρίου επί της οδού Ανδρόγεω. Τα πνεύματα οξύνθηκαν τη στιγμή που τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν πως η ομιλία Κατρούγκαλου αναβάλλεται.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη εντός και εκτός ξενοδοχείου

Πάντως, ισχυρή ήταν η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ, εντός και εκτός του ξενοδοχείου "Ερμής", στον Άγιο Νικόλαο, όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία κύλησε σε ήρεμο κλίμα, χωρίς εντάσεις και παρατράγουδα.

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκίνησε την ομιλία του περίπου στις 11:30 την Κυριακή, παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσώπων εργατικών ενώσεων και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Μανώλη Θραψανιώτη. Μάλιστα σε κάποιο σημείο μετά την ομιλία του και κατά τη διάρκεια υποβολής ερωτήσεων, υπήρξαν μικροεντάσεις, αφού μέλη του Εργατικού Κέντρου, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, θεώρησαν ότι σκόπιμα δεν έπαιρναν τον λόγο. Οι τόνοι έπεσαν και συνεχίστηκε η διαδικασία ομαλά.

Αίσθηση πάντως, προκαλεί το γεγονός, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι αρκετές στο σημείο και μάλιστα πέρα από τους Αστυνομικούς του Λασιθίου, βρίσκονται και αστυνομικοί από το Ηράκλειο που αναμένεται να τον συνοδεύσουν στο Αεροδρόμιο περίπου στις 8 το βράδυ για να αποχωρήσει από την Κρήτη.

Ανακοίνωση από τη ΝΕ Ηρακλείου για την αναβολή

Μετά την αναβολή της ομιλίας του κ. Κατρούγκαλο στο Ηράκλειο, κατόπιν του αποκλεισμού του κτιρίου επί της Ανδρόγεω από αντιεξουσιαστές, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, καυτηριάζοντας το περιστατικό και δίνοντας παράλληλα υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψει θα συμβούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η προγραμματισμένη εχθές Σάββατο 11/06/2016 πολιτική εκδήλωση με  ομιλητή τον Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, αναβλήθηκε εξαιτίας της οργανωμένης παρουσίας μελών του αποκαλούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μεμονωμένων αγροτών που παρεμπόδιζαν με την απειλή βίας την είσοδο οποιουδήποτε στο χώρο της αίθουσας, στην Ανδρόγεω.

Καταγγέλλουμε τέτοιες προβοκατόρικες, τραμπούκικες συμπεριφορές και μεθοδεύσεις από όποιο κέντρο ή παράκεντρο  και αν εκπορεύονται και καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πράξουν το ίδιο, καταδικάζοντας την βία από όπου και αν προέρχεται.

Κάποιοι εχθές επένδυσαν στην ένταση και θέλησαν απεγνωσμένα να την προκαλέσουν αλλά απέτυχαν. Σε αντίθεση με τις αλήστου μνήμης εποχές της συγκυβέρνησης δεν καταφύγαμε στην καταστολή, στη χρήση βίας όπως θα ήθελαν και ήλπιζαν. Είμαστε διαφορετικοί, πρεσβεύουμε άλλες αξίες, ιδανικά και το αποδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία. Το συνταγματικά κατοχυρωμένο με αγώνες του λαού μας δικαίωμα της ελευθερίας συνάθροισης και έκφρασης θα προστατευθεί για όλους τους πολίτες.  Με δημοκρατία, εξωστρέφεια και πολιτικό θάρρος. Έτσι απαντούμε στην προσπάθεια τρομοκράτησης, στον τραμπουκισμό, στην άρνηση διαλόγου, στις άναρθρες κραυγές.

Καλούμε την κοινωνία σε ειλικρινή, ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο για όλα τα προβλήματα του τόπου, χωρίς αποκλεισμούς και όρους. Αγωνιζόμαστε μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Γυρίζουμε σελίδα με δίκαιη ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη, ισχυρή δημοκρατία. Η Ελλάδα του αύριο προχωράει με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, οικονομική σταθερότητα, με επανάκτηση της λαϊκής κυριαρχία.

Μας πεισμώνουν, δεν μας εκφοβίζουν. Θα συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια. Το επόμενο δεκαπενθήμερο προγραμματίζεται μεγάλη εξόρμηση σε όλη την Κρήτη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές και υπουργούς. Ανοιγόμαστε στην κοινωνία χωρίς φόβο, με ειλικρίνεια και δημοκρατία.

Η ιστορία έχει ήδη γυρίσει σελίδα…

Μετά την αποδοκιμασία... ο αποκλεισμός

Δεν του "πάει" η Κρήτη του κ. Κατρούγκαλου όπως δείχνουν τα γεγονότα, αφού μετά τις πρωινές αποδοκιμασίες το Σάββατο έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου το βράδυ ομάδα αντιεξουσιαστών και εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, απέκλεισαν στο δημοτικό κτίριο επί της Ανδρόγεω την προγραμματισμένη ομιλία του με τους ανθρώπους της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή ως φίμωση ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη - Victor Κουμαντάκης

Σχόλια