Ειδήσεις

Έμπλεξαν την Google σε πολιτικό σκάνδαλο

Την περασμένη εβδομάδα ένα ιστολόγιο δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο υποστήριζε ότι η μηχανή αναζήτησης της Google παραποιεί, κατά κάποιον τρόπο, τα αποτελέσματα, λειτουργώντας ευνοϊκά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.

Το θέμα πήρε διαστάσεις στο Διαδίκτυο, και όχι μόνο, αναγκάζοντας τον ιντερνετικό κολοσσό να απαντήσει στη συνομωσιολογία.

Το βίντεο ανέβασε το ιστολόγιο SourceFed, ιδιοκτησίας της Discovery Communications. Ο ισχυρισμός που διατυπώνονταν σε αυτό ήταν ότι η λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης (autocomplete) της Google «φίλτραρε», κατά τρόπο προφανώς ευνοϊκό για την Χίλαρι Κλίντον, τις προτάσεις αναζήτησης.

Για παράδειγμα, όταν κάποιος πληκτρολογήσει στη μηχανή αναζήτησης «Hillary Clinton cri» η Google προτείνει φράσεις αναζήτησης όπως «Hillary Clinton crime reform» και «Hillary Clinton crisis», όχι όμως «Hillary Clinton crimes», όπως αντιθέτως κάνει η ανταγωνιστική μηχανή αναζήτησης της Microsoft, η Bing.

Παρομοίως, για την ημιτελή φράση «Hillary Clinton ind» η Google θα προτείνει κάθε λογής αναζητήσεις για τη δραστηριότητα της υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην Ιντιάνα ή στην Ινδία, δεν θα προτείνει όμως την αναζήτηση «Hillary Clinton indictment» (κατηγορητήριο) προφανώς σχετικά με την υπόθεση των e-mail όσο ήταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το θέμα δεν απέφυγε να σχολιάσει ο πολιτικός αντίπαλος της Κλίντον, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι θα ήταν «ντροπή» εάν η Google χειραγωγούσε κατά τέτοιο τρόπο τις αναζητήσεις. «Πολύ, πάρα πολύ ανέντιμο. Θα έπρεπε να το αφήσουν ελεύθερο για να διαπιστώσει ο κόσμος πόσο ανέντιμη (crooked) είναι» δήλωσε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στη USA Today.

O προσβλητικός χαρακτηρισμός «ανέντιμη» (crooked) είναι ιδιαίτερα προσφιλής στον Ντόναλντ Τραμπ, όταν αναφέρεται στην πολιτική του αντίπαλο. Παρεμπιπτόντως, ούτε αυτόν εμφανίζει η Google ως πρόταση αναζήτησης εάν πληκτρολογήσει κάποιος «Hillary Clinton croo».

«Περιέργως», όμως, η μηχανή αναζήτησης δεν προτείνει πιθανές προσβλητικές αναζητήσεις ούτε σε ό,τι αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Google όπως αναφέρει το in.gr, θα προτείνει να συμπληρώσει την ημιτελή φράση «Donald Trump h» με όρους για το σπίτι του (house) ή το ύψος του (height), δεν θα κάνει όμως λόγo για τα μαλλιά του (hair), αν και τα Google Statistics δείχνουν ότι είναι πολύ δημοφιλέστερη αναζήτηση.

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, η Google αναγκάστηκε να απαντήσει στους ισχυρισμούς, διαβεβαιώνοντας ότι «η λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης δεν ευνοεί οποιοδήποτε υποψήφιο ή σκοπό. Οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου, απλώς παρανοούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το autocomplete».

«Ο αλγόριθμος του autocomplete δεν θα εμφανίσει προβλεπόμενους όρους αναζήτησης που είναι προσβλητικοί ή δυσφημιστικοί όταν συνδυάζονται με ένα όνομα. Γενικότερα, οι προβλέψεις αυτόματης συμπλήρωσης παράγονται βάσει ενός αριθμού παραγόντων, περιλαμβανομένης της δημοφιλίας των όρων αναζήτησης» συμπληρώνει η Google.

Σχόλια