default-image

Βρήκε προσωρινό "σπίτι" η μικρή κουκουβάγια

Κρήτη
Βρήκε προσωρινό "σπίτι" η μικρή κουκουβάγια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κουκουβάγια-μωρό, τραυματισμένη στο ποδαράκι, παραδόθηκε σε μας, από πολίτη που τη βρήκε και θέλησε να της σώσει τη ζωή. Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" και η "ΚΡΗΤΗ TV" επικοινώνησαν με το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων της Αίγινας, που ενημέρωσε την εθελόντριά του Άννα Ζουράρη, η οποία ήρθε και παρέλαβε το πανέμορφο νυχτοπούλι, με σκοπό να μεταφερθεί στην Αίγινα, για να δεχτεί όλη τη φροντίδα που χρειάζεται, μέχρι να ξαναεπιστραφεί εδώ και να ενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Όπως μας ενημέρωσε η Άννα Ζουράρη, «το πουλί αυτό είναι ένας νεοσσός κουκουβάγιας, που έχει ένα μικρό τραύμα στο πόδι. Θα μείνει κοντά μας, ώστε να λάβει πρώτες βοήθειες, να αντιμετωπιστεί το τραύμα που έχει στο πόδι του και στη συνέχεια, αφού δυναμώσει και είναι σε θέση να αντέξει το ταξίδι Ηράκλειο-Πειραιά, θα ταξιδέψει για να το παραλάβουν στην Αίγινα στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων. Εκεί θα παραμείνει μέχρι να αποθεραπευτεί. Και όταν θα είναι σε θέση, θα γυρίσει στο Ηράκλειο για να επανενταχθεί στη φύση».

Που απευθύνονται οι πολίτες

Ποια είναι όμως η διαδικασία, γενικότερα, που ακολουθεί το Κέντρο Άγριας Ζωής, όταν πρέπει να περιθάλψει ζώα και πουλιά που εντοπίζονται τραυματισμένα στη φύση; Και τι μπορούμε εμείς να κάνουμε όταν βρίσκουμε τέτοια ζώα ή πουλιά;

Στο σχετικό ερώτημά μας, η Άννα Ζουράρη απαντά: «Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα άγριο ζώο, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τους εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων Αίγινας. Τα τηλέφωνα θα μπορεί να τα βρει στην ιστοσελίδα του ΕΚΠΑΣ, www.ekpas.gr, και στη σελίδα μας στο Facebook, "ΕΚΠΑΣ Φίλοι και Εθελοντές Κρήτης". Έρχονται σε επικοινωνία με εμάς. Εμείς πάμε και παραλαμβάνουμε τα ζώα. Τα κρατάμε εδώ. Τους δίνουμε τις πρώτες βοήθειες και τα στέλνουμε στην Αίγινα για την αποθεραπεία τους».

Μεγάλη χρησιμότητα

Η κουκουβάγια που μας έφεραν και που παραδώσαμε στην Άννα Ζουράρη είναι σύνηθες είδος. Όσο για τη χρησιμότητα του κουκουβάγιας; Πάρα πολύ μεγάλη για την ισορροπία της φύσης. Αρκεί να αναφέρουμε μόνο ότι η κουκουβάγια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των τρωκτικών.

Για τους περισσότερους η κουκουβάγια είναι νυκτόβια και σύμβολο σοφίας. Μέχρι εκεί. Λίγοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον ικανούς κυνηγούς στο ζωικό βασίλειο.

Το μεγαλύτερο ατού της είναι το αθόρυβο πέταγμά της. Πειράματα που έχουν γίνει έχουν αποδείξει ότι η κουκουβάγια είναι το μοναδικό πτηνό-κυνηγός που δεν κάνει κανέναν απολύτως θόρυβο όταν πετάει. Τα θύματά της, συνήθως μικρά ποντίκια, δεν έχουν καμία πιθανότητα να ακούσουν την επίθεσή της. Η κουκουβάγια είναι πτηνό της μεγάλης οικογένειας των Γλαυκίδων και συναντάται στο μεγαλύτερο τμήμα της Γης σε περισσότερα από 200 είδη. Δε μεταναστεύει ποτέ. Έχει οξύτατη ακοή και όραση, χάρη στα μεγάλα αφτιά της και τα μεγάλα στρόγγυλα μάτια της. Διαθέτει ράμφος σαν αυτό του γερακιού και τρέφεται με μικρά θηλαστικά και έντομα.

Από την αρχαιότητα η κουκουβάγια ταυτιζόταν με τη σοφία. Οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν «γλαυξ» και τη θεωρούσαν το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης- Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News