default-image

Δοκιμαστική πτήση στη Νεβάδα του πρώτου taxi drone

Επιστήμη
Δοκιμαστική πτήση στη Νεβάδα του πρώτου taxi drone

Το προσωπικό minicopter που φέρει τον κωδικό drone-184 παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Λας Βέγκας και η εταιρεία EHang ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσει να πουλάει το νέο αυτό μέσο μεταφοράς εντός της πόλης μέχρι το τέλος του 2016.

Φυσικά εάν η εταιρεία καταφέρει να εξασφαλίσει άδεια κυκλοφορίας για το νέο αυτό είδος οχήματος, τότε οι εικόνες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας που δείχνουν ιπτάμενα αυτοκίνητα και εν γένει κίνηση στους ουρανούς των πόλεων θα είναι πραγματικότητα.

Για να γίνει αυτό η EΗang απευθύνθηκε στο Ινστιτούτο Αυτόνομων Συστημάτων της Νεβάδα το οποίο θα αναλάβει να κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές και στο τέλος να υποβάλει τα αποτελέσματά τους στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας ούτως ώστε το ταξί drone να λάβει την πολυπόθητη άδεια.

Τα χαρακτηριστικά

Το πρωτότυπο έχει ύψος 1,2 μέτρα, ζυγίζει 200 κιλά και μπορεί να μεταφέρει έναν επιβάτη για 23 λεπτά πτήσης με ταχύτητα 96 χιλιομέτρων την ώρα. Οι επιβάτες βάζουν τα στοιχεία προορισμού τους σε μια οθόνη αφής 12 ιντσών που είναι τοποθετημένη μπροστά από το κάθισμα και εν συνεχεία το υπολογιστικό σύστημα του drone βρίσκει τη μικρότερη δυνατή διαδρομή.

Οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει ώστε ο επιβάτης να μην έχει δυνατότητα παρέμβασης στην πλοήγηση του drone κατά τη διάρκεια της πτήσης και έχουν διασφαλίσει ότι σε περίπτωση κάποιας βλάβης το drone θα προσγειώνεται ομαλά στο κοντινότερο σημείο που είναι δυνατόν. Η αρχική του τιμή αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 176.600 ευρώ και 255.500 ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν έχει ακόμη βρεθεί κάποια νομική φόρμουλα που να καλύπτει επαρκώς τη χρήση drones, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για drones μεταφοράς ανθρώπων.

Από την πλευρά του πάντως, ο Μαρκ Μπάρκερ του Ινστιτούτου Αυτόνομων Συστημάτων της Νεβάδα, σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά ανυπομονώ για την ημέρα που τα ταξί drone θα αποτελούν μέρος του συστήματος μεταφορών της Νεβάδα».

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News