Ειδήσεις

Στη φυλακή "4" για τη μεγάλη υπόθεση όπλων

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν μετά την πολυήμερη και μαραθώνια διαδικασία της απολογίας τους, 4 από τους 18 συλληφθέντες της μεγάλης επιχείρησης της ΕΛΑΣ που εξελίχθηκε στα Χανιά την προηγούμενη εβδομάδα. Ανάμεσα τους και ο νεαρός ειδικός φρουρός που υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ των Χανίων, όπου είχε αποσπαστεί εξ αιτίας της επιλήψιμης συμπεριφοράς που έχει επιδείξει όταν υπηρετούσε στην Αθήνα.

Πρόκειται για το κεντρικό πρόσωπο και της αρχικής υπόθεσης μεταφοράς όπλων από την Κρήτη προς την Αθήνα, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για την «εκκαθάριση» που ακολούθησε φτάνοντας και στους κόλπους της ΕΛΑΣ.

Στη φυλακή βρίσκονται ακόμη ο 31χρονος Χανιώτης ο οποίος θεωρείται εγκέφαλος της συμμορίας και είχε ξανασυλληφθεί για εισαγωγή όπλων μέσω κούριερ, μαζί με τον άμεσο συνεργό του ο οποίος κινούσε τα νήματα στην παραγγελία και διακίνηση των όπλων. Την τετράδα των προφυλακισθέντων συμπληρώνει και ο οπλουργός της οργάνωσης που πήρε το δρόμο για τη φυλακή στην πρώτη φάση των απολογιών.

Ελεύθεροι άλλοι πέντε

Ο πρόεδρος του σκοπευτικού συλλόγου από το νομό Χανίων που εμπλέκεται στη υπόθεση, μαζί με το άτομο το οποίο εκτός από τη συμμετοχή στη διακίνηση των όπλων φέρεται να ενέχεται σε τρεις εμπρηστικές επιθέσεις, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 6.000€.

Ακόμη ο κατηγορούμενος οπλοπώλης κατέβαλε εγγύηση ύψους 3.000€ για να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, ενώ εγγύηση 1.500€ έκαστος πρέπει να καταβάλουν ο Αρχιφύλακας της Τροχαίας Χανίων και ο εταίρος ειδικός φρουρός που είχαν  εμπλακεί περιστασιακά στη δράση της οργάνωσης.

Συνεχίζεται ο σάλος στους κόλπους της ΕΛΑΣ

Η εμπλοκή των πέντε αστυνομικών και ειδικών φρουρών στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο και σφοδρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της ΕΛΑΣ με αφορμή γενικότερες συζητήσεις για το βαθμό εμπλοκής ένστολων σε έκνομες ενέργειες, όσο και τις στενές σχέσεις με παρανόμους που πολύ συχνά διαπιστώνονται.  Συνδικαλιστές, εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί έχουν διασταυρώσει δημοσίως τα ξίφη τους για το βαθμό εντιμότητα Αστυνομικών είτε Ειδικών Φρουρών, με τα σχόλια να συναρτώνται πάντα με τη σκοπιά από την οποία μπορεί να κρίνει κανείς  τα γεγονότα.

Το σίγουρο είναι πάντως πως στη συγκεκριμένη περίπτωση κάνεις δεν μπορούσε να χαριστεί σε κανέναν αφού η διακίνηση όπλων με αποδέκτες παρανόμους αποτελεί την ύψιστη προδοσία και το μεγαλύτερο κίνδυνο. Καθώς τα όπλα αυτά καταλήγουν να απειλούν ανυποψίαστους και αμέτοχους σε αυτό το «ανίερο» παζάρι πολίτες, αλλά και κάθε αστυνομικό που βρίσκεται ευσυνείδητα στη γραμμή του καθήκοντος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε οι χειρισμοί που έγιναν ήταν λεπτοί. «Κανένας αστυνομικός που διατάχτηκε να πάει στα Χανιά για την επιχείρηση ξαφνικά, δεν έμαθε τον λόγο που θα μετέβαινε η ομάδα του εκεί και μάλιστα είχε κυκλοφορήσει η φήμη στους κόλπους της τοπικής ΕΛΑΣ ότι θα είχαν να κάνουν με πρόσφυγες" , ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα διαρροής, όπως μας ανέφερε αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια