default-image

Στην ιστορική Μονή που φεύγεις με ..ανάμεικτα συναισθήματα

Κρήτη
Στην ιστορική Μονή που φεύγεις με ..ανάμεικτα συναισθήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία από τις σημαντικότερες Μονές της Κρήτης ,στην ιστορική Μονή του Αρκαδίου,στο Ρέθυμνο, την οποία και επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη , η πρώτη εικόνα αλλά και η τελευταία που μένει σε όποιον βρεθεί εκεί σίγουρα δεν είναι αυτή που προσδοκούσε να αντικρύσει.

Πώς να εξηγήσεις σε έναν τουρίστα που κατεβαίνει από ένα λεωφορείο ότι η πρώτη γεύση που θα πάρει δεν θα είναι η ομορφιά και η ιστορικότητα της Μονής αλλά ένα κύμα σκόνης που σηκώνεται μπροστά του στην προσπάθεια του για παράδειγμα ο οδηγός του τουριστικού λεωφορείου να σταθμεύσει το όχημα του. Ενώ το σκηνικό γίνεται ακόμη χειρότερο όταν βρέξει που ο εξωτερικός χώρος μετατρέπεται σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Πώς να εξηγήσεις σε κάποιον τουρίστα ,ηλικιωμένο ή άτομο με ειδικές ανάγκες ότι αφενός θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός καθώς θα μπαίνει ή θα βγαίνει για να μην τραυματιστεί ,αφετέρου ότι δεν υπάρχουν ράμπες εισόδου και εξόδου από τη Μονή και τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες , θα χρειαστούν αν μη τι άλλο τη συνδρομή και άλλου ατόμου.

Ενώ για το σκηνικό που δημιουργείται όταν συγκεντρώνονται τα λεωφορεία και τα Ι.Χ για να σταθμεύσουν ,είναι εικόνα αν μη τι άλλο που προκαλεί ποικίλα συναισθήματα ,καθώς οι οδηγοί δεν διστάζουν ακόμη και να παρκάρουν μπροστά στην είσοδο της Μονής ,δυσκολεύοντας κατά πολύ την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας προκαλώντας σε περιόδους αυξημένη τουριστικής κίνησης κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Ο σύλλογος ξεναγών της Κρήτης δεν κρύβει την απογοήτευση του για τα κακώς κείμενα που αντικρύζει με το καλημέρα της επίσκεψης του και έχοντας καταγράψει τα προβλήματα έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τον Μητροπολίτη Ευγένιο, τη δημοτική αρχή Ρεθύμνου και τους αρχαιολόγους.

"Δυστυχώς δεν έγινε κάποια βελτίωση, υπάρχει πρόβλημα με την αρχαιολογία, πιστεύω όμως ότι υπάρχει δυνατότητα εύρεσης λύσης χρειάζεται νέα προσπάθεια, ο μητροπολίτης συμφωνεί με τις προτάσεις μας," υποστηρίζει με έμφαση ο αντιπρόεδρος των ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Βαγγέλης Παπανικολαου.

"Η προτάση  μας είναι είτε να πλακοστρωθεί ο εξωτερικός χώρος είτε να μπει κάποια φυτική κάλυψη εκεί που είναι τώρα το χώμα, κατόπιν να μπει ζώνη στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων πολύ πιο πίσω από τώρα, να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος 100 μέτρων που περνά εμπρός από τη καφετέρια και να οριστεί χώρος στάθμευσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων," τονίζει ο αντιπρόεδρος των ξεναγών.

"Στον εσωτερικό χώρο θα ήταν καλό να γίνει πλακόστρωση με ίδιες πλάκες όπως αυτές που πάνε από την είσοδο προς την εκκλησία, για να μην υπάρχει σκόνη, λάσπη αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση και κίνηση των ηλικιωμένων επισκεπτών αλλά και των ΑΜΕΑ ,"προσθέτει στο neakriti.gr ο κ. Παπανικολάου.

Εν έτη 2016 στη μονή Αρκαδίου που έγινε ένδοξη και παγκόσμια γνωστή με το ολοκαύτωμά της κατά την μεγάλη Επανάσταση του 1866-1869,ουδείς ενδιαφέρεται για την καλύτερη αξιοποίηση του εξωτερικού της χώρου με το δεδομένο ότι όχι μόνο η πρώτη αλλά κυρίως η τελευταία εικόνα είναι αυτή που θα πάρει ο επισκέπτης μαζί του για την πατρίδα του και αν μη τι άλλο το να εξιστορεί τη σκόνη που έφαγε , ή ότι δεν υπήρχαν ράμπες για ΑμΕΑ.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News