default-image

Στις 17 Ιουνίου τέλος στην αγωνία

Κρήτη
Στις 17 Ιουνίου τέλος στην αγωνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Παρασκευή 17η Ιουνίου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες ανακοίνωσης των βαθμολογιών των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Τα βαθμολογικά κέντρα έχουν λάβει οδηγία να ολοκληρώσουν το έργο τους το αργότερο ως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου.

Το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί φέτος να βγουν νωρίτερα οι βαθμοί σε σχέση με πέρυσι, οπότε και η ανακοίνωση των βαθμολογιών είχε γίνει στις 23 Ιουνίου. Μάλιστα, πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, που είναι αρμόδιος για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο Γιάννης Παντής, είχε δηλώσει πως ο στόχος είναι να δοθούν στη δημοσιότητα οι βαθμοί πριν από τις 20 Ιουνίου.

Ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση γραπτών

Ο στόχος αυτός τεχνικά είναι εφικτός, με δεδομένο το γεγονός ότι η βαθμολόγηση των γραπτών ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιουνίου στα βαθμολογικά κέντρα όλης της χώρας.

Στο μεταξύ, προχωρά κανονικά η ηλεκτρονική καταχώριση των βαθμών για τα γραπτά που έχουν αξιολογηθεί. Αφού προηγηθούν και οι απαραίτητες αντιπαραβολές, θα είναι δυνατή η ανακοίνωση πριν τις 20 Ιουνίου, ημερομηνία την οποία είχε αναφέρει ο κ. Παντής.

Ωστόσο, 20 Ιουνίου πέφτει του Αγίου Πνεύματος και πριν από αυτό μεσολαβεί σαββατοκύριακο. Συνεπώς, αν ο στόχος του υπουργείου Παιδείας επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να μιλάμε για ανακοίνωση βαθμολογιών την Παρασκευή 17 Ιουνίου ή και νωρίτερα.

Τα αναλυτικά στοιχεία των βαθμολογιών θα αναρτηθούν, όπως πάντα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Κάθε υποψήφιος θα μπορεί να δει τους βαθμούς του πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό του και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό του με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι μπορούν, υπολογίζοντας τα μόριά τους, να υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο. Οι περισσότεροι θα γνωρίζουν πάνω-κάτω αν έχουν πιάσει το στόχο τους, ωστόσο με απόλυτη βεβαιότητα θα είναι σε θέση να ξέρουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οπότε και πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και να αναρτηθούν τα ονόματα των επιτυχόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περυσινές (2015) βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 26 Αυγούστου.

Δύσκολες φέτος οι προβλέψεις

Η αγωνία για τους βαθμούς είναι φέτος ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ των υποψηφίων. Κι αυτό γιατί οι όποιες προβλέψεις για την τάση των βάσεων εισαγωγής έχουν επιπλέον ρίσκο εξαιτίας της αλλαγής του συστήματος. Εάν επρόκειτο για άλλη χρονιά, η πρόβλεψη θα ήταν ασφαλής: Τα θέματα ήταν ευκολότερα, οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα, άρα οι βάσεις θα ανέβουν. Όμως φέτος, με το νέο σύστημα χάνεται η "βοήθεια" του προφορικού βαθμού, η οποία μεταφράζεται ως και 600 μόρια επιπλέον στη βαθμολογία πρόσβασης.

Έτσι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως, αν και οι υποψήφιοι στο σύνολό τους έγραψαν καλύτερα σε Έκθεση και Μαθηματικά προσανατολισμού, ο αριθμός των αριστούχων δεν έχει αυξηθεί. Πληροφορίες θέλουν τους αριστούχους να κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα του 1% για την Έκθεση και του 3% με 4% για τα Μαθηματικά προσανατολισμού. Ως αριστούχοι νοούνται οι υποψήφιοι που έγραψαν από 18 ως 20.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News