default-image

Πέταξαν "βόμβα" οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εν μέσω της σεζόν

Κρήτη
Πέταξαν "βόμβα" οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εν μέσω της σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να τινάξουν στον αέρα την τουριστική σεζόν, προχωρώντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμη και με τα ξενοδοχεία γεμάτα, απειλούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που μιλούν για μισθούς πείνας και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης. Παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ελλάδας, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε περιφερειακή σύσκεψη του κλάδου, όπου τέθηκε το θέμα των συμβάσεων εργασίας που στο Ηράκλειο δεν υπογράφηκαν ποτέ.

Όπως επισημάνθηκε, το παράδειγμα των ξενοδόχων που διέλυσαν την Ένωσή τους για να μην υπογραφεί σύμβαση λειτουργεί ως παράδειγμα και σε άλλες περιοχές, με τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους. Επί παραδείγματι στο νομό Λασιθίου, όπως ειπώθηκε, δε λείπουν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με τη "μαύρη" εργασία να δίνει και να παίρνει λόγω και της αδιαφορίας της Πολιτείας και της ανεπάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Δουλεύουν με 400 ευρώ

Συνέπεια όλων αυτών είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού να αναγκάζονται, όπως λένε, να δουλεύουν με 400 ευρώ για υπερωριακή εργασία που ξεπερνά τις 12 ώρες ημερησίως. Και όλα αυτά χωρίς ρεπό και υπό το φόβο της απόλυσης. Την ίδια στιγμή, ακόμα και στις περιοχές που υπογράφηκαν συμβάσεις, οι συνθήκες, όπως επισημάνθηκε, δε διαφέρουν και πολύ και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε κανείς να τις χαρακτηρίσει καλύτερες, αφού δε λείπουν οι περιπτώσεις ξενοδόχων που, με στόχο το κέρδος, δημιουργούν στις επιχειρήσεις τους συνθήκες δουλείας για τους εργαζόμενους.

Η κατάσταση θυμίζει καζάνι που βράζει, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να εμφανίζονται έτοιμοι να "τινάξουν στον αέρα" την τουριστική σεζόν ακόμη και την περίοδο που τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα από τουρίστες.

"Το ποτήρι της υπομονής μας έχει ξεχειλίσει"

Μάλιστα, στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, Παναγιώτης Προύντζος, δεν έκρυψε την οργή του για την τακτική των ξενοδόχων στο Ηράκλειο, τονίζοντας πως «αυτό που γίνεται μας έχει εξοργίσει. Το ποτήρι της υπομονής μας έχει ξεχειλίσει και, εάν δούμε πως τίποτα δεν αλλάζει, ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε απεργιακές κινητοποιήσεις». Συνεχίζοντας στις δηλώσεις του ο ίδιος υπενθύμισε τις περιπτώσεις της Πιερίας και της Ρόδου, όπου είχαν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις με όρους ανειδίκευτου εργάτη μέσα στο χειμώνα, ζήτημα που, όπως τόνισε, ανησυχεί τον κλάδο και πρέπει να σταματήσει, ώστε να μην είναι πια οι εργαζόμενοι απροστάτευτοι, όπως επισήμανε ο κ. Προύντζος.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Αρετίνης, από την πλευρά του, αφήνοντας και αυτός εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα των κινητοποιήσεων να αιωρείται, τόνισε πως «αν οι ξενοδόχοι δεν ήθελαν να έχουν πρόβλημα εν μέσω της τουριστικής σεζόν θα διατηρούσαν την Ένωσή τους, θα είχαν υπογράψει τις συμβάσεις εργασίας εγκαίρως και το θέμα τώρα θα είχε λήξει. Αυτή τη στιγμή, όμως, μας εξωθούν στα άκρα».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News