default-image

Παρέμβαση των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία

Κόσμος
Παρέμβαση των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς μετά την απόφαση να διαβάζεται το Κοράνι μέσα στον ιερό ναό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως γράφει το mignatiou.com, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας».

«Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της», πρόσθεσε.

Ο κ. Τόνερ, κλήθηκε στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που προηγήθηκε, να απαντήσει σε ερώτημα που αφορούσε στην κύρωση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συνταγματικής τροποποίησης για την αφαίρεση της βουλευτικής ασυλίας, που στοχεύει βασικά τους Κούρδους βουλευτές, λέγοντας: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι πως αυτή η τροποποίηση θα επιδράσει περιοριστικά στην ελευθερία του λόγου σ' ολόκληρη την Τουρκία. Αποτελεί κοινό δόγμα σε δημοκρατικές κοινωνίες η ισότητα έναντι του νόμου. Πιστεύουμε πως η ελευθερία να εμπλέκεσαι σε ελεύθερο διάλογο και η πολιτική ομιλία πρέπει να προστατεύονται εκ του νόμου. Αυτό οπωσδήποτε σχετίζεται με την ομιλία αιρετών αντιπροσώπων των πολιτών μιας χώρας».

Ο αναπληρωτης εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίζουν να επιτηρούν στενά την κατάσταση. «Θα εκφράσουμε τις ανησυχίες μας προς την τουρκική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News