Ειδήσεις

Ελεύθερος ο Ρώσος με τα 10 εκατομμύρια ευρώ

Ελεύθερος αφέθηκε ο 56χρονος Ρώσος, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από περίπου δέκα ημέρες, στο αεροδρόμιο του  Ηρακλείου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης, το οποίο -όπως τελικά προέκυψε- ήταν ανενεργό. Έτσι, το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης υιοθετώντας τη σχετική πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών, αποφάσισε την «απόλυσή» του χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή. Από το 2006 μέχρι και τα τέλη του 2008, ο 56χρονος φέρεται να προχώρησε σε υπεξαίρεση τεράστιων χρηματικών ποσών από ουκρανική τράπεζα, της οποίας υπήρξε στέλεχος. Έτσι τον Απρίλιο του 2014, εκδόθηκε από επαρχιακό δικαστήριο του Κιέβου ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της υπεξαίρεσης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το εν λόγω ένταλμα σύλληψης, ωστόσο, είχε διάρκεια μόνο 6 μηνών, συνεπώς είχε ήδη λήξει από τον Οκτώβριο του 2014. Αυτό υποστήριζε και ο ίδιος ο 56χρονος, κάτοικος Μόσχας, από την πρώτη στιγμή που οι αστυνομικοί του φόρεσαν χειροπέδες στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης». Τελικά, η ΙΝΤΕRΡOL της Ουκρανίας ενημέρωσε την αντίστοιχη ελληνική, ότι το σήμα των ουκρανικών Αρχών για «διεθνή αναζήτηση με σκοπό τη σύλληψη» που είχαν εκδώσει το 2014, έχει ακυρωθεί κι έχει μετατραπεί σε απλό ένταλμα εντοπισμού. 

Μετά την επιβεβαίωση όλων των παραπάνω στοιχείων, και δεδομένου ότι το αίτημα εντοπισμού του 56χρονου -ο οποίος όλες αυτές τις μέρες αντί να κάνει διακοπές με την οικογένειά του, κρατούνταν στις φυλακές της Νεάπολης- είχε -προφανώς- επιτευχθεί, ο Εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης γνωμοδότησε το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών για την «προσωρινή απόλυση» του Ρώσου, χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Όπερ και εγένετο. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 56χρονος, όντας διευθυντικό στέλεχος μεγάλης τράπεζας της Ουκρανίας, φέρεται να είχε υπεξαιρέσει από αυτήν χρηματικό ποσό περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα χρήματα αυτά φέρονται να διοχετεύονταν από τον ίδιο σε εταιρείες ιδιοκτησίας του. Στα τέλη του περασμένου Μαίου ο 56χρονος ταξίδεψε αεροπορικώς στο Ηράκλειο, προκειμένου να συναντήσει τη σύζυγο και τα παιδιά του που βρίσκονταν ήδη για διακοπές σε γνωστή τουριστική περιοχή της Κρήτης και τον περίμεναν. 

Πατώντας το πόδι του σε κρητικό έδαφος, ωστόσο, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. του πέρασαν χειροπέδες. Μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο 56χρονος, είχε οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος είχε διατάξει την προσωρινή του κράτηση. Έτσι, από τις 31 Μαίου ο 56χρονος κρατούνταν στο κατάστημα Κράτησης της Νεάπολης.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια