Ειδήσεις

Ο θάνατος του μεγάλου στρατηλάτη (video)

Σαν σήμερα, στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ. πεθαίνει στη Βαβυλώνα σε ηλικία μόλις 32 ετών, μετά από βαριά ασθένεια, ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης ήταν μια από τις πιο σπουδαίες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας.

Γεννήθηκε το 356 π.Χ. στην Πέλλα. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β' και μητέρα του η κόρη του βασιλιά της Ηπείρου, Νεοπτόλεμου, Ολυμπιάδα. Μαθήτευσε δίπλα στον Αριστοτέλη, τον οποίο πάντα ευγνωμονούσε λέγοντας ότι στον πατέρα του χρωστάει «το ζην» και στο δάσκαλό του το «ευ ζην».

Οι κατακτήσεις του Αλέξανδρου που επέκτειναν το βασίλειό του μέχρι τα βάθη της Ανατολής, κατέστησαν την ελληνική γλώσσα διεθνή, διαδίδοντας τα ελληνικά ήθη σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Η ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Εξάλλου, στις 10 Ιουνίου του 1877 ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μετά από πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Πρώτος Πρόεδρος του οργανισμού ήταν ο Μάρκος Ρενιέρης.

Το άδοξο τέλος του εκκεντρικού αρχιτέκτονα

Ήταν 10 Ιουνίου του 1926 όταν πεθαίνει στη Βαρκελώνη ο μεγάλος Καταλανός αρχιτέκτονας, Άντονι Γκαουντί. Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης -το πλέον χαρακτηριστικό του δημιούργημα είναι η «Λα Φαμίλια Σαγράδα»- είχε τραυματιστεί σοβαρά τρεις μέρες νωρίτερα, όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο τραμ. 

Η σφαγή του Διστόμου από τους ναζί

Στις 10 Ιουνίου του 1944 φάλαγγα των SS δέχεται επίθεση στη Βοιωτία από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Οι ναζί θεώρησαν ότι οι αντάρτες είχαν ειδοποιηθεί από τους κατοίκους του Διστόμου και κατευθύνθηκαν στο χωριό για να πάρουν εκδίκηση. Ο υπολοχαγός τους, Χανς Ζάμπελ διέταξε τελικά την πυρπόληση του Διστόμου.

Το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού χωριού είχε ως αποτέλεσμα την θανάτωση 218 κατοίκων του. Στους νεκρούς βρίσκονταν 114 γυναίκες, 104 άνδρες, 45 παιδιά και έφηβοι, καθώς και 20 βρέφη. Σε αντίθεση με άλλες μαζικές σφαγές αμάχων στην Ελλάδα, η θηριωδία του Διστόμου έγινε αμέσως γνωστή στο εξωτερικό, μέσω του βρετανικού BBC, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών

Στις 10 Ιουνίου του 1967 λήγει ο περίφημος Πόλεμος των Έξι Ημερών, με την πλήρη επικράτηση του ισραηλινού στρατού επί των Αράβων. Οι Ισραηλινοί προσαρτούν στα εδάφη τους τη Λωρίδα της Γάζας, τη χερσόνησο του Σινά, τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια