default-image

Πατριαρχείο: Πορευόμαστε προς Κρήτη παρά το όχι της Σερβίας

Κρήτη
Πατριαρχείο: Πορευόμαστε προς Κρήτη παρά το όχι της Σερβίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nέα εμπλοκή, που δίνει χαρακτηριστικά βαθύτερου ρήγματος, επτά ημέρες πριν την έναρξη της Ιστορικής Σημασίας Πανορθοδόξου Συνόδου στο Κολυμπάρι Χανίων, σημειώθηκε εδώ και λίγες ώρες, με απρόβλεπτες για την ώρα εξελίξεις.   

Την αναβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου προτείνει πλέον και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας! Μάλιστα σε επιστολή που απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη η Σερβική Εκκλησία προτείνει την αναβολή της Συνόδου «μέχρι να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες», δηλαδή συντάσσεται πλέον ανοιχτά με τις απόψεις των Εκκλησιών Βουλγαρίας- Αντιοχείας που ζητούν αναβολή αλλά και Ρωσίας, που ζητά Προσύνοδο πριν Πανορθόδοξο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ή αναβολή της.

«Η Εκκλησία μας βλέπει εμπόδια να συμμετάσχει υπό τις παρούσες συνθήκες στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Σερβικής Εκκλησίας. Για να προσθέσει:

«Πριν από τη διεξαγωγή αυτού του ιστορικού γεγονότος, είναι απαραίτητο να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών, να επιτευχθεί συναίνεση και να γίνει αναθεώρηση των εγγράφων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που έγινε γνωστή και η στάση του Πατριαρχείου Σερβίας, συνεδριάζει και πάλι εκτάκτως η ενδημούσα Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επανεξετάζοντας και τα νέα δεδομένα για την Πανορθόδοξο Σύνοδο που υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει την συμμετοχή 9 Πατριαρχών και 5 Αρχιεπισκόπων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Η σύνοδος  συνεδριάζει μέχρι  αργά το βράδυ αλλά με ένα μηνυμα δεδομένο . Αυτό το ήνυμα δείχνει την απόφαση  για την πραγματοποιήση της Πανορθοδου Συνόδου με το σύνθημα :< <Αταλάντευα πορευόμαστε προς Κρήτη>>.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εφόσον διατηρηθεί ο ίδιος συσχετισμός δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την αρχική του απόφαση της περασμένης Δευτέρας, και με τη συμβολή δύο παλαίφατων πατριαρχείων, Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας, τη συμμετοχή δύο ακόμα πατριαρχείων Γεωργίας και Ρουμανίας και πέντε αρχιεπισκόπων αυτοκέφαλων εκκλησιών, ανάμεσά τους και η παλαιότερη αυτή της Κύπρου να προχωρήσει κανονικά στην Πανορθόδοξο Σύνοδο.

Μετά τη Βουλγαρία και την Αντιόχεια που ανακοίνωσαν ότι θα απουσιάζουν, την Ρωσία που θεωρεί πως πρέπει να αναβληθεί εφόσον δεν θα μετέχουν άπαντες, τώρα και η Σερβία θεωρείται αμφίβολη να μετέχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Μάλιστα δημοσιοποιείται ότι το Πατριαρχείο Σερβίας έστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό και την προετοιμασία.

«Πριν συγκληθεί η Σύνοδος είναι απαραίτητο να επιλυθούν οι διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ των Εκκλησιών για να υπάρξει ομοφωνία και να επανεξεταστούν τα σχέδια των κειμένων τα οποία πρόκειται να υιοθετηθούν στην Σύνοδο» σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του Γραφείου Τύπου της Σερβικής Εκκλησίας προς το Ιντερφαξ.

Η επιστολή του Πατριαρχείου Σερβίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Πρέπει να αναβληθεί η Σύνοδος για να λυθούν τα προβλήματα.

«Θεωρούμαι αναγκαίο ότι πρέπει να υπογραμμίσουμε πως εμείς ελπίζουμε και ειλικρινά δεσμευόμαστε να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις με τις οποίες η Εκκλησία μας συμμετείχε στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας την δυσαρέσκεια και την κριτική που κάνανε ορισμένες τοπικές Εκκλησίες όσον αφορά ορισμένα κείμενα τα οποία προετοιμάστηκαν στην προσυνοδική περίοδο» σημειώνει η Εκκλησία της Σερβίας και προσθέτει:

«Πρέπει να εξετάσουμε την αμετάκλητη απόφαση των Πατριαρχών της Αντιόχειας και της Βουλγαρίας να απόσχουν και να μην συμμετάσχουν στην Σύνοδο, τα προβλήματα στις σχέσεις και την κοινωνία των Εκκλησιών (Αντιοχείας και Ιεροσολύμων) για το Κατάρ, τις σχέσεις οι οποίες δυσχεραίνουν μεταξύ ημών και του Πατριαρχείου Ρουμανίας και οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να τις υπερβούμε καθώς εισχώρησαν με αντικανονικό τρόπο στην Ανατολική Σερβία και ίδρυσαν μια παράλληλη εκκλησιαστική δικαιοδοσία γεγονός που θα οδηγήσει στην επιδείνωση τις σχέσεις και τελικά σε διακοπή της κοινωνίας των δύο Εκκλησιών εφ' όσον δεν βρεθεί άμεσα λύση». Ακόμη δηλώνεται ότι «αφού δεν επιτρέπεται να λυθούν αυτά τα ζητήματα στην Σύνοδο αλλά θα μεταφερθούν προς συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, λες και υπάρχει άλλη αρχή που είναι υψηλότερη από την Πανορθοδοξη Σύνοδο».

Η έλλειψη θέλησης, λέει το Πατριαρχείο Σερβίας «της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης να έχει τουλάχιστον μια πρόταση για τα προβλήματα της δικής μας Εκκλησίας όπως το δικαίωμα των Επισκόπων να ψηφίσουνε στην Σύνοδο, όπως έγινε στις Συνόδους του 9ου και του 14ου αιώνα που ήταν κι εκείνες Οικουμενικές (…). Είμαστε υποχρεωμένοι μετά λύπης αλλά και την απόλυτη αίσθηση του εκκλησιαστικού μας καθήκοντος να Σας ενημερώσουμε (…) ότι εφ' όσον όλα αυτά παραμένουν ως έχουν η Εκκλησία μας θεωρεί ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη που έχετε συγκαλέσει. Και προτείνουμε την αναβολή της για ένα χρονικό διάστημα (…)».

Αντίθετα με σημερινές τους ανακοινώσεις το Πατριαρχείο Ρουμανίας και οι Εκκλησίες Κύπρου και Αλβανίας, όχι μόνο ανακοίνωναν τη συμμετοχή τους στη Πανορθόδοξο, αλλά δήλωναν ότι δεν μπορεί στο παρά ένα διμερείς ή άλλες διαφορές, να ανατρέψουν μία ομόφωνη απόφαση προ διετίας και κυρίως προ εξαμήνου με την απόφαση για την Κρήτη. Η απόφαση για ματαίωση ή αναβολή της δεν είναι υπόθεση μίας ή περισσοτέρων Εκκλησιών αλλά μόνο αν η πλειοψηφία τους αποφάσιζε κάτι τέτοιο.

Βέβαια η εξέλιξη με το Πατριαρχείο Σερβίας, αλλάζει το σκηνικό και δείχνει να βαθαίνει το ρήγμα, αφού ήδη 4 Ορθόδοξα Πατριαρχεία, με τον ένα ή άλλο τρόπο παίρνουν αποστάσεις από την Πανορθόδοξο για την ώρα.

Έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός, ότι από τη στιγμή που έγινε γνωστή και η στάση του Πατριαρχείου Σερβίας, οι αρχιεπίσκοποι Κύπρου και Αλβανίας, δραστηριοποιήθηκαν άμεσα με πρωτοβουλίες προκειμένου να επέλθει ηρεμία και να άρουν τις αντιρρήσεις τους όσοι δηλώνουν ότι δε θα μετάσχουν.

Αντίθετα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, φαίνεται να τηρεί μία πιο παθητική "στάση" δηλώνοντας ανεπισήμως ότι η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι να παραστεί στην Πανορθόδοξη εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί.

Για την ώρα και παρά τις  απουσίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει ανακοινώσει πως η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News