Ειδήσεις

Καταγγέλλουν σκιές και ερωτηματικά στην υπόθεση της Μελίνας

Ανοίγει και πάλι ο φάκελος της μικρής Μελίνας όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε ο υπουργός υγείας εντός της Βουλής για το θέμα. Αιχμηρός όμως εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Βασίλης Κεγκέρογλου λέγοντας ότι στην υπόθεση υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές γι'αυτό το λόγο όλα τα στοιχεία και τα δημοσιεύματα αποστέλλονται από τον ίδιο στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) για να προχωρήσει η έρευνα, ενώ την αποστολή στοιχείων δέχτηκε το υπουργείο. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί 6 μήνες μετά το περιστατικό δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στην οικογένεια του άτυχου κοριτσιού που αγωνιά.

Οι ευθύνες θα αποδοθούν αν υπάρχουν, απάντησε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της βουλής, στην ερώτηση του βουλευτή που ζήτησε να ολοκληρωθεί επιτέλους η έρευνα για το θάνατο του 4χρονου κοριτσιού από τη Νεάπολη που κατέληξε μετά από μια απλή επέμβαση ρουτίνας για να της αφαιρεθούν κρεατάκια στο Βενιζέλειο, στις 28 Δεκεμβρίου του 2015.Ο υπουργός επισήμανε ότι ο φάκελος με εντολή του επανεργοποιείται από το νέο διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείο.

Υπεραμύνθηκε ακόμη της απόφασης του υπηρεσιακού διοικητή να ανατεθεί η ΕΔΕ για την υπόθεση σε πρόσωπο από το Αττικό. Παράλληλα τόνισε ότι το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στη διοίκηση του νοσοκομείου και θα ότι επιληφθεί της υπόθεσης . Σχετικά με τις τοξικολογικές εξετάσεις που ζητήθηκαν από αστυνομικές και ανακριτικές αρχές θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες,όπως είπε.

"Δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης λόγω Πολάκη"

Απάντηση δόθηκε και για το θέμα της συγγένειας της αναισθησιολόγου με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη. Όπως τονίστηκε δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης στο όνομα της συγγενικής σχέσης. Και ο βουλευτής της Δημκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου απαντώντας τόνισε ότι ποτέ δεν υπονόησε κάτι τέτοιο αφήνοντας όμως αιχμές για το γεγονός ότι 5 μήνες δεν απαντούσε στο θέμα ο υπουργός.

Β.Κεγκέρογλου : 6 μήνες μετά τίποτα

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την πρωτομιλία του δήλωσε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφεύγει και μεταθέτει τις ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας.Δεν έχει την ευαισθησία να πει έστω «ότι παρακολουθεί το θέμα».Το Υπ. Παιδείας για το πόρισμα των αναλύσεων μας ενημερώνει 3 μήνες μετά το περιστατικό ότι θα  αποστέλλονταν στις Ανακριτικές αρχές,όπως είπε.

Όπως τόνισε ο βουλευτής «Σήμερα έξι μήνες μετά τίποτα. Συγκεκριμένα, έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση με πλήθος ερωτημάτων. Από τη δημοσιογραφική έρευνα ενημερωθήκαμε αλλά και από προσωπική διαπίστωση ότι δεινεργείται και εισαγγελική έρευνα και αυτό είναι το μόνο παρήγορο.Σεβόμενος απόλυτα, και το ξεκαθαρίζω, το τεκμήριο της αθωότητας της γιατρού υποβάλλω τα ερωτήματα του πολίτη:

-Πώς η κλοπή για το πειθαρχικό του Υπουργείου Υγείας έγινε ανάρμοστη συμπεριφορά;

-Η Κλοπή των οπιούχων  στο Βενιζέλειο, διαπιστώθηκε από την ΕΔΕ αλλά δεν έχει διαπιστωθεί ο κλέφτης σύμφωνα με το πόρισμα.

-Γιατί έμεινε στη μέση η διαδικασία και δεν ενημερώθηκαν για περαιτέρω έρευνα οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές;

-Η κλοπή στο ΠΑΓΝΗ είχε ομολογία και πόρισμα και επιταγή για θεραπείας μέσω προγράμματος.

-Η παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης υλοποιήθηκε;

-Ποιο είναι το  τελικό αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας του Υπουργείου;

Επίσης η διαδικασία ανάθεσης και διεξαγωγής ΕΔΕ  για το χαμό της μικρής προκαλεί πλήθος ερωτημάτων:

-Γιατί επελέγη από το ΑΤΤΙΚΟ που έχει μόνο 2-3 ανάλογες επεμβάσεις σε παιδιά το μήνα  και όχι κάποιος από τα νοσοκομεία Παίδων-Αθήνας ή Θεσσαλονικής, που έχουν 100ντάδες παρόμοια περιστατικά. Και αφού επελέγη το Αττικό, γιατί ανατέθηκε στην  αναπληρώτρια καθηγήτρια του Αττικού Νοσοκομείου για να διενεργήσει την ΕΔΕ και όχι π.χ στην προϊσταμένη της που είναι καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και επικεφαλής της Υπηρεσίας στο ΑΤΤΙΚΟ;

Μας λέτε ότι έχει διενεργηθεί η ΕΔΕ αλλά  δεν δίνετε το πόρισμα.

-Ούτε στην Οικογένεια, ούτε στο Κοινοβουλευτικό έλεγχο γιατί , όπως επικαλείστε, δεν έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία.

-6 μήνες έχουν περάσει

-Οι τοξικολογικές εξετάσεις έχουν παραδοθεί τελικά;

Δείτε το απόσπασμα από την αντιπαράθεση στη Βουλή

Στις ανακριτικές αρχές τα πορίσματα

Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" στα χέρια των ανακριτικών Αρχών βρίσκονται από το Μάρτιο του 2016 τα ιατροδικαστικά πορίσματα τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων της Μελίνας Παρασκάκη, που σε ηλικία 4 ετών έσβησε μετά από επέμβαση.

Μετά την ολοκλήρωση και των ιστολογικών αναλύσεων στα δείγματα που είχαν αποσταλεί στην Ιατροδικαστική του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξαιτίας του γεγονότος ότι το Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τμήμα Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ηρακλείου δεν είναι ακόμη στελεχωμένο με εξειδικευμένο παθολογοανατόμο.

Το υλικό της ιατροδικαστικής έρευνας ενσωματώνεται στις καταθέσεις και το υπόλοιπο ανακριτικό υλικό για το τραγικό συμβάν, ενώ παράλληλα δημιουργεί και μια νέα βάση δεδομένων για την ΕΔΕ, που έχει διαταχθεί για την υπόθεση από τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου και έχει ανατεθεί σε καθηγήτρια Αναισθησιολογίας στην Αθήνα.

Υπέστη οξεία αναπνευστική δυσχέρεια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Ν.Κ.", ιστολογικές και τοξικολογικές αναλύσεις φαίνεται να κατέληγαν σε σαφή και ασφαλή συμπεράσματα ως προς το τι έφταιξε στην περίπτωση της Μελίνας και φτάσαμε στη μοιραία κατάληξη. Μάλιστα, στις εξετάσεις αυτές φαίνεται να αποτυπώνεται με σαφήνεια όλο το ιατρικό-ιστορικό της υπόθεσης και το κρίσιμο σημείο από το οποίο αρχίζει να δημιουργείται η εικόνα ενός σοβαρού περιστατικού, που στο τέλος έγινε μη ανατάξιμο.

Η οξεία αναπνευστική δυσχέρεια που φέρεται να περιγράφεται ως αιτία θανάτου και μετά και από δύο σοβαρές καρδιακές κρίσεις ανακοπής που οδήγησαν σε απέλπιδες προσπάθειες ανάταξης στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, όπου και κατέληξε τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου, είναι ίσως ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα γεγονότων που όμως ως εκκίνηση έχουν τη στιγμή μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης για κρεατάκια, κατά τη φάση της χορήγησης υποβοηθητικών φαρμάκων ανάνηψης από τη νάρκωση που είχε προηγηθεί της επέμβασης.

Και αλλεργική αντίδραση σε φάρμακο

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις καταγράφουν σε όργανα και αίμα της άτυχης μικρής την εμφάνιση εκδήλωσης οξείας αναφυλακτικής αλλεργικής αντίδρασης κατά τη χορήγηση συγκεκριμένου φαρμάκου ανάνηψης .

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη- Αγγέλα Δουλγεράκη

Σχόλια