default-image

Παρά τις προσπάθειες "αλμυρές" οι τιμές στα ξενοδοχεία

Κρήτη
Παρά τις προσπάθειες "αλμυρές" οι τιμές στα ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντική αύξηση φαίνεται να έχουν οι ξενοδοχειακές τιμές για τον Ιούνιο στην Ελλάδα, τόσο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, όσο και βάσει των αντίστοιχων τιμών του περσινού έτους.

Πιο συγκεκριμένα, σε μηνιαία σύγκριση, οι τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων σε αρκετές περιοχές αυξήθηκαν από τα 90 ευρώ, που ήταν η μέση τιμή Μαΐου, στα 106 ευρώ για τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, συγκριτικά με τον περασμένο Ιούνιο, οι τιμές ανέβηκαν κατά 11,6% τον τρέχοντα μήνα.

Εξετάζοντας μάλιστα ένα προς ένα τους ελληνικούς προορισμούς, οι σημαντικότερες μεταβολές, πέραν αυτής στα αθηναϊκά ξενοδοχεία, παρατηρούνται σε νησιά, όπως ήταν αναμενόμενο, με αυξητική τάση λόγω εποχικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο, αλλά και στην Πάργα και στο Βόλο. Ενδιαφέρουσες μάλιστα μεταβολές φαίνεται να έχουν τα ξενοδοχεία της Κρήτης, αφού ανά περιοχές έχουν τόσο αυξήσεις όσο και μειώσεις.

Στην Κρήτη

Πιο αναλυτικά, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι μεταβολές που παρατηρούνται στις μέσες τιμές ξενοδοχείων και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης έχουν ως εξής: Χαμηλότερες μέσες τιμές εμφανίζουν τα ξενοδοχεία του νομού Χανίων, με τη διανυκτέρευση κατά μέσο όρο πέρυσι τον Ιούνιο να κυμαίνεται στα 76 ευρώ, το Μάιο του 2016 στα 74 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο φέτος ανέβηκε αρκετά, αγγίζοντας τα 84 ευρώ, σημειώνοντας μηνιαία μεταβολή της τάξεως του 13,5% και ετήσια του 10,5%.

Ακολουθώντας την κατάταξη από τις χαμηλές στις υψηλές τιμές, θα δούμε ότι σε τοπικό επίπεδο χαμηλές σχετικά είναι οι τιμές και στο νομό Ηρακλείου, όπου τον Ιούνιο του 2015 η μέση τιμή διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία είχε κυμανθεί στα 86 ευρώ, το Μάιο του 2016 ανέβηκε στα 89 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2016 κατέβηκε στα 85 ευρώ, με τη μηνιαία μεταβολή των ξενοδοχειακών τιμών στο Ηράκλειο να αγγίζει το -4,5%, ενώ η ετήσια το -1,2%.

Τρίτη στην κατάταξη έρχεται η πόλη του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, όπου τον Ιούνιο του 2015 η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμάνθηκε στα 94 ευρώ, το Μάιο του 2016 έπεσε στα 87 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2016 εκτοξεύτηκε στα 101 ευρώ. Η μηνιαία μεταβολή των ξενοδοχειακών τιμών στην περιοχή άγγιξε το 16,1%, ενώ η ετήσια το 7,4%.

Τέλος, στο νομό Ρεθύμνου πέρυσι τον Ιούνιο η μέση τιμή διανυκτέρευσης άγγιζε τα 105 ευρώ, ενώ το Μάιο του 2016 σημείωσε μείωση και έπεσε στα 83 ευρώ, για να φτάσουμε στον τρέχοντα μήνα, όπου και πάλι αυξήθηκε αγγίζοντας τα 92 ευρώ, σημειώνοντας έτσι μηνιαία μεταβολή της τάξεως του 10,8% και ετησίως του -12,4%.

Σε επίπεδο Ελλάδας, ωστόσο, χαμηλές τιμές τον Ιούνιο παρουσιάζει η Λευκάδα.

Όπως τόνισε μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, σε τοπικό επίπεδο «έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες οι τιμές να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα», ενώ «λόγω του ότι η σεζόν μέχρι στιγμής δεν πάει και πολύ καλά, γίνονται συνεχώς ειδικές προσφορές στα πακέτα». Ο ίδιος καταλήγει στο ότι τα «συμπεράσματα της trivago αφορούν online κρατήσεις, στοιχεία που είναι ελάχιστα και δεν αντικατοπτρίζουν εξολοκλήρου την πραγματικότητα».

Στην Ευρώπη - Πιο φθηνό φέτος το Λονδίνο

Σημαντικές μειώσεις όμως στις τιμές των ξενοδοχείων παρατηρούνται και σε επίπεδο πόλεων, με το Λονδίνο, την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη να είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών. Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη μείωση πραγματοποιήθηκε στις τιμές της Κωνσταντινούπολης, τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση.

Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, τα ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης είναι κατά 12% οικονομικότερα τον τρέχοντα μήνα, ενώ εάν τα συγκρίνουμε με τις τιμές που είχαν κατά το προηγούμενο έτος, είναι κατά 32,7% πιο οικονομικά προσιτά.

Αξιοσημείωτη μείωση σε ετήσια βάση φαίνεται να έχει και η Αθήνα, της οποίας τα ξενοδοχεία έχουν κατά 11,9% χαμηλότερες τιμές φέτος, και οριακά υψηλότερες, μόλις κατά 0,9%, συγκριτικά με το Μάιο.

Τέλος, το Λονδίνο έχει μείωση συγκριτικά με πέρυσι, σχεδόν ανάλογη αυτής της Αθήνας, με τη μεταβολή να ανέρχεται σε ποσοστό 11,5% και τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 207 ευρώ, ενώ της Αθήνας στα 111 ευρώ, με τις απόλυτες τιμές, ωστόσο, να είναι σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά των ανταγωνιστικών χωρών.

Στην Ιταλία, η μέση ξενοδοχειακή τιμή είναι στα 125 ευρώ, 6,7% χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2016, στην Κροατία στα 107 ευρώ, απόλυτα σταθερή συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, και στην Ισπανία στα 118 ευρώ, 5,4% πιο ακριβά από πέρυσι. Τέλος, η Κύπρος φαίνεται να διατηρεί χαμηλότερα επίπεδα τιμών, με τη μέση τιμή των ξενοδοχείων της να είναι στα 91 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα των ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr [trivago Hotel Price Index (tHPI)], του μεγαλύτερου site αναζήτησης ξενοδοχείων.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News