Ειδήσεις

Μισθοί πείνας για τους νέους

Με μισθούς πείνας που τους κόβουν τα "φτερά" και τους απογοητεύουν, αν αναλογιστούν τα πτυχία, τις θυσίες και τους κόπους που πέρασαν για να τα αποκτήσουν, με τους γονείς να πληρώνουν μια περιουσία για τις σπουδές τους, εργάζονται σήμερα οι νέοι.

Όπως αποδείχτηκε μέσα από μεγάλη, πρόσφατη έρευνα, το 45,6% των νέων ηλικίας 18-29 ετών, αν δεν είναι άνεργοι αλλά από τους "τυχερούς" που εργάζονται - αν μπορεί κανείς να θεωρήσει τύχη να εργάζεσαι με τέτοια χρήματα - παίρνει καθαρό μισθό μικρότερο από 500 ευρώ!

Την ίδια ώρα, η οικονομική κρίση, όπως δηλώνει 1 στους 2 νέους, έχει επηρεάσει δραματικά ακόμη και την προσωπική τους ζωή, στερώντάς τους την ελπίδα και τα όνειρα για το αύριο.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2016, έλαβαν μέρος 5.208 νέοι ηλικίας 18-35 ετών, φοιτητές και απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ απ' όλη την Ελλάδα, οι οποίοι, απαντώντας στο ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε, σκιαγράφησαν την τραγική εικόνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Εντύπωση, αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής σε βάθος, προκαλεί το ότι παρατηρούνται διαφορές ανά ηλικιακή κατηγορία. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει, το 45,6% των εργαζόμενων 18-29 ετών πληρώνεται με ποσά κάτω από 500 ευρώ, ενώ το ποσοστό μειώνεται στο μισό, 21,3%, για τα άτομα 30-35 ετών. Στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο 501 με 850 ευρώ φαίνεται ότι τα ποσοστά μεταξύ των δύο ηλικιακών κατηγοριών είναι σχεδόν ίδια.

Αντίθετα, η "ψαλίδα" της διαφοράς ανοίγει στους μισθούς από 851 ευρώ και πάνω, όπου συγκεκριμένα με αυτά τα επίπεδα μισθών αμείβεται το 47,6% των ερωτηθέντων ηλικίας 30-35 ετών και το 21,4% των νέων ηλικίας 18-29 ετών. Και αυτά με δεδομένο ότι 71% των νέων ηλικίας 30-35 εργάζονται αυτήν την περίοδο, ενώ από τους νεότερους, ηλικίας 18-29, εργάζονται μόλις οι μισοί, δηλαδή το 52%.

Τα κριτήρια

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των νέων στον τομέα εργασίας, από την έρευνα προκύπτει ότι τους νέους έλκουν οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και Πληροφορικής, η βιομηχανία και οι τράπεζες. Από την άλλη... απωθητικά φαίνεται ότι λειτουργούν ο αγροτικός τομέας, οι κατασκευές, το λιανεμπόριο και η βαριά βιομηχανία. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι νέοι, στην επιλογή τους για το πού θα εργαστούν, λαμβάνουν υπόψη τις ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, την αμοιβή και τις παροχές που τους δίνει ο εργοδότης, καθώς και το εργασιακό περιβάλλον.

Οι 40 εταιρείες τώρα στις οποίες θέλουν να εργαστούν οι νέοι 18-35 ετών είναι οι παρακάτω: Google, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Super Market Σκλαβενίτης, Όμιλος ΟΤΕ, Ρ&G HELLAS, Καπνοβιομηχανία Καρέλια Α.Ε., Ελληνικά Πετρέλαια, Microsoft, Nestle Ελλάς SA, ΕΛΑΪΣ - Unilever Hellas, PwC, Apple, Deloitte, Aegean, Μπισκότα Παπαδοπούλου Α.Ε., ΑΚΤΩΡ, Παπαστράτος, Inditex, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Ernst & Young, Τράπεζα Πειραιώς, MCKINSEY, Όμιλος Υγεία, LIDL ΕΛΛΑΣ, L' Oreal, Mondelez International Inc., ΝΙΚΕ, Α.Β. Βασιλόπουλος, Alpha Bank, ΚΟΡΡΕΣ, Όμιλος Τιτάν, Apivita, ΙΚΕΑ, Intracom, Μασούτης Α.Ε., Skroutz, BIC ΒΙΟΛΕΞ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ), ΔΕΗ και Vodafone.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω νούμερα, που όπως με τη σειρά του επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος, περιγράφουν τη σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι «αυτή δυστυχώς είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Σε συνθήκες ανάκαμψης κεφαλαίου πετάει ψίχουλα στους εργάτες και σε συνθήκες κρίσης τούς φτάνει σε σημείο να μην μπορούν να ζήσουν και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Τα νούμερα αυτά, ίσως και λίγο πιο στρογγυλεμένα, καθότι δε συμπεριλαμβάνουν το κομμάτι της απλήρωτης εργασίας, που "βασιλεύει" ειδικά στους νέους, αντικατοπτρίζουν τη μαύρη πραγματικότητα που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Γι' αυτό και η μόνη λύση που έχουν οι εργαζόμενοι είναι οργάνωση στα σωματεία τους, ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν τουλάχιστον μια αξιοπρεπή ζωή».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω αφορούν τα βασικά συμπεράσματα μεγάλης έρευνας που διεξήχθη για τρίτη συνεχή χρονιά από το kariera.gr, το website για την εργασία στην Ελλάδα και μέλος του Career Builder, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να αναλύσει τις στάσεις των νέων της γενιάς "Υ" στην Ελλάδα.

Ψήφος στον ιδιωτικό τομέα - Μόλις το 8% θέλει δουλειά στο Δημόσιο!

Εξαιρετικά σημαντικό, αν και ίσως λίγο αναμενόμενο μετά τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν στο χώρο, είναι το ότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας για τους νέους, έχει πάψει πια να αποτελεί όνειρο ζωής μια θέση στο Δημόσιο!

Όπως μάλιστα έδειξαν τα νούμερα, μόνο το 8% των νέων επιθυμεί να εργαστεί στο Δημόσιο, ένα 6% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 73% των ερωτηθέντων, επιθυμεί να εργαστεί σε εταιρεία του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, 9%, όπως είπαν, προτιμούν την αυτοαπασχόληση, με ένα μόλις 4% να επιθυμεί να εργαστεί στις ΜΚΟ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια