Ειδήσεις

"Σήκωσαν" μηχανήματα Συνεταιρισμού λόγω...χρεών

Τα πήραν όλα και έφυγαν... Ο λόγος για γνωστή εταιρεία, η οποία παρουσία δικαστικού επιμελητή και ανδρών της αστυνομίας, κατάσχεσε τα ελαιουργικά μηχανήματα αξίας χιλιάδων ευρώ.

Στη θέα αυτή έπεσαν κυριολεκτικά από τα "σύννεφα", εργαζόμενοι και διοίκηση Συνεταιρισμού, όταν είδαν τα συνεργεία να κόβουν τις αλυσίδες της εξωτερικής κεντρικής εισόδου του Α' Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας, δυτικά του κεντρικού κοιμητηρίου της πόλης και να ξεκινούν παρουσία δικαστικού επιμελητού, Αστυνομίας και δικηγόρων, το ξήλωμα όλων των μηχανημάτων του συνεταιριστικού ελαιουργείου που εδώ και χρόνια προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα χρέη του.

Στην ίδια τραγική οικονομική κατάσταση έχουν βρεθεί δεκάδες συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη λόγω κακής διαχείρισης, οικονομικής κρίσης, χαμηλής τιμής του ελαιόλαδου η και μικρής παραγωγής λόγω ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που πλήττει  πρώτα απ' όλα τον πρωτογενή τομέα.

Για ένα χρέος 90.000 ευρώ...

«Μας ειδοποίησαν οι γείτονες ότι έχουν μπει τα συνεργεία στο ελαιουργείο και ξηλώνουν τα μηχανήματα παρουσία δικαστικού επιμελητή, δικηγόρου και εκπροσώπου της εταιρείας από την οποία ο Συνεταιρισμός αγόρασε τα μηχανήματα αυτά. Εμείς αναλάβαμε πριν 4 χρόνια  τη διοίκηση του Συνεταιρισμού που είχε χρεοκοπήσει. Φτάσαμε σε ένα σημείο να καταφέρουμε να ρυθμίσουμε το χρέος και να ενεργοποιούμε ξανά τα 250 περίπου μέλη μας, βάζοντας τον και πάλι σε μια καλή πορεία. Δυστυχώς με την εταιρεία που μας κάνει την κατάσχεση των μηχανημάτων για ένα χρέος 90.000 ευρώ περίπου, δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει κάνει το 2006 μια δανειακή σύμβαση με το συνεταιρισμό  μας και εμείς δεν έχουμε βρει στα χαρτιά που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση κάτι τέτοιο. Θα αναθέσουμε σε ορκωτό λογιστή μετά από αυτές τις εξελίξεις να μας κάνει μια έκθεση και θα αποδώσουμε ευθύνες σε εκείνους που πρέπει», μας είπε μεταξύ άλλων ο σημερινός πρόεδρος του Α' Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ. Δημήτρης Αρώνης.

Νόμιμη η διαδικασία  

Ο διευθύνων σύμβουλος της PIERALIZI Ελλάς κ. Άγγελος Μοχλούλης ο οποίος ήταν μπροστά στη διαδικασία αφαίρεσης των μηχανημάτων του ελαιουργείου υποστήριξε ότι, «το 2006-2007 προμηθεύσαμε τον Α' Ελαιουργικό Συνεταιρισμό της Ιεράπετρας με τα μηχανήματα που μας ζήτησε. Αυτό που κάνουμε είναι τρομερά λυπηρό και για την τοπική οικονομία και την κοινωνία. Εμείς σαν επιχείρηση δεν είχαμε καμία πρόθεση να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η αφαίρεση των μηχανημάτων δεν έχει να κάνει με την κρίση που την αντιμετωπίζουν όλα τα ελαιουργεία. Έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του προβλήματος της οφειλής από το σημερινό συμβούλιο του συνεταιρισμού. Η αντιμετώπιση ήταν παντελώς κακόπιστη. Αντί να προχωρήσουν σε καλόπιστες συζητήσεις μαζί μας για να βρούμε μια λύση να αποπληρωθεί το χρέος σιγά-σιγά, προσπαθούσαν μέσα από δικαστικές διαδικασίες να  μας καθυστερήσουν, με αποτέλεσμα  να οδηγηθεί εδώ η κατάσταση.

Τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία  σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, παρουσία του δικαστικού επιμελητή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Άγγελος Μοχλούλης.

Ο δικαστικός επιμελητής κ. Γιώργος Αχλαδιανάκης  πρόσθεσε ότι, «ο καινούργιος Νόμος  ορίζει ότι από την ημέρα της αφαίρεσης θα πρέπει να περάσουν 7 μήνες  για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάσχεσης. Στην ουσία ο συνεταιρισμός θα έχει 8 μήνες από σήμερα, μέχρι τον Φλεβάρη του 2017,  για να τα βρει με την εταιρεία που κάνει την κατάσχεση,  να  της δώσει τα χρήματα που οφείλει και  να πάρει τα μηχανήματα πίσω. Τα μηχανήματα  θα βρίσκονται μέχρι τον Φλεβάρη  του 2017 στην αποθήκη του κ. Αντωνού με μεσεγγυούχο ο οποίος θα τα φυλάσσει».

Δεν ήταν στις προθέσεις να φτάσει στην κατάσχεση

Η δικηγόρος της  PIERALIZI Ελλάς κ. Μαρία  Φωτοπούλου πρόσθεσε ότι, «ακολουθήθηκε μια απολύτως νόμιμη διαδικασία, κατάσχεσης και αφαίρεσης μηχανημάτων. Όλα τα μηχανήματα θα παραμείνουν στην Ιεράπετρα μέχρι τον Φλεβάρη του 2017. Προφανώς και ο Συνεταιρισμός ήταν ενημερωμένος . Η εταιρεία  εξάντλησε κάθε περιθώριο για να βοηθήσει τον Συνεταιρισμό. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να φτάσουμε στην κατάσχεση αλλά αναγκαστικά καταλήξαμε εκεί. Πάντως η εταιρεία είναι εδώ, τα μηχανήματα παραμένουν στην Κρήτη, ο Συνεταιρισμός γνωρίζει την οφειλή του και υπάρχει πάντα το περιθώριο επίλυσης της διαφοράς σε συνεννόηση με την εταιρεία», κατέληξε η κ. Φωτοπούλου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια