default-image

Θετικά νέα από ΕΚΤ και capital controls αναμένει ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Οικονομία
Θετικά νέα από ΕΚΤ και capital controls αναμένει ο Ευκλ. Τσακαλώτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέβαιος ότι «πολύ σύντομα» η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Μία τέτοια εξέλιξη, όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός, θα προλειάνει το έδαφος για την άρση των capital controls και για τη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν επιλέξιμα από την ΕΚΤ μόλις αποπληρωθούν οι δόσεις του Ιουλίου. «Αισθάνομαι σίγουρος ότι τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν γίνουν αποδεκτά έως τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ - και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις για το χρέος - «μπορούμε να πούμε ότι το Grexit θα φύγει οριστικά από το τραπέζι». «Τότε θα έχουμε μία μεγάλη ροή επενδυτών προς την Ελλάδα» συνέχισε, στο ίδιο αισιόδοξο πνεύμα.

Αναφερθείς στα πρόσφατα μέτρα λιτότητας, έσπευσε να σημειώσει ότι οι επιπτώσεις τους θα αμβλυνθούν από την αύξηση της εμπιστοσύνης, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

«Αυτοί οι παράγοντες θα σπάσουν τον υφεσιακό κύκλο» εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

«Οι περιορισμοί έχουν ήδη αρθεί και υπάρχει ένα οδικός χάρτης για την πλήρη κατάργησή τους» πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έως το φθινόπωρο, θα έχουν υπάρξει κάποιες ουσιώδεις αλλαγές.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News