Ειδήσεις

Διαμαρτυρία για την αδιοριστία

Εικοσιτετράωρη απεργία κύρηξε σήμερα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), διαμαρτυρόμενη για την πολιτική της αδιοριστίας και τη μείωση των θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση.

Προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση στο υπουργείο, ώστε να γίνουν αυτοί οι μόνιμοι διορισμοί, που εξάλλου είχε προεκλογικά υποσχεθεί η κυβέρνηση, κατήλθαν  σε 24ωρη απεργία σήμερα, ενώ ταυτόχρονα, ενώ από νωρις το μεσημέρι έχουν προχωρήσει  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Ο κ. Μαρκάκης κάλεσε τους συναδέλφους του να συμμετάσχουν μαζικά τόσο στην απεργία, όσο και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αιτήματα:

* Την άμεση πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και υποσχόταν ο υπουργός μέχρι πριν λίγο χρονικό διάστημα.

* Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών γενικής και ειδικής αγωγής τώρα.

* Καμία απόλυση αναπληρωτή, κανείς εκπαιδευτικός στην ανεργία.

* Την απόδοση των οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Καθηγητές

Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετέχει και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, η οποία προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι, για τη διευκόλυνση των καθηγητών που επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι καθηγητές είναι:

• Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5%.

• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς - Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

• Κανένας αναπληρωτής δεν περισσεύει.

• Κατάργηση του Ν. 3848/2010.

• Δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.

• Ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ.

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί και στο Ρέθυμνο

Στους δρόμους βγήκαν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο Ρέθυμνο, λίγο πριν το τελευταίο κουδούνι. Τα προβλήματα και οι ελλείψεις παραμένουν βουνό ακόμα και τώρα, ενώ διαφαίνεται μια άκρως δύσκολη έναρξη από Σεπτέμβρη με νέες σχολικές μονάδες - φαντάσματα, εάν δεν εξασφαλιστούν έγκαιρα οι κατάλληλες πιστώσεις για προσωπικό και εξοπλισμό.

Είναι ίσως η πρώτη σχολική περίοδος που μια βδομάδα πριν τη λήξη της, αλλά και εξ αρχής της, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών δε σταμάτησαν ποτέ. Η Πόπη Παγώνη, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, καταγγέλλει ότι σύμφωνα με τις επιταγές του ΔΝΤ, τον Σεπτέμβρη 6.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα μείνουν στα σπίτια τους.

Και παρότι νέες σχολικές μονάδες παίρνουν το πράσινο "φως", όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου και ίσως και το Δημοτικό Σχολείο Πανόρμου, σύμφωνα με την Ανιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή, εν τέλει η δυσκολία θα είναι να βρεθεί το προσωπικό και ο εξοπλισμός.

Πίσω στην πόλη, μάχη δίνεται από το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, έτσι ώστε το 16ο Δημοτικό Σχολείο, όπως αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιώργος Γεωργαλής, να μεταφερθεί σε άλλη γειτονιά του Μασταμπά, αφού τώρα στεγάζεται εξ ολοκλήρου σε λυόμενους οικίσκους και σε περιοχή όπου κάποτε θα περάσει ο νέος περιφερειακός δρόμος της πόλης.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφού οι αυτοδιοικητικοί έχουν φτάσει στο σημείο να σκέφτονται το ενδεχόμενο χορηγιών για τον εξοπλισμό των νέων Γυμνασίων - Λυκείων σε Σφακάκι - Σταυρωμένο και Ατσιπόπουλο σε περίπτωση που δεν οριστούν προσωρινοί διευθυντές για να παραλάβουν τον εξοπλισμό που ίσως παράσχει το Υπουργείο Παιδείας.

Χειρότερη από τα τωρινά χάλια προμηνύεται η νέα σχολική περίοδος και εκ στόματος Δέσποινας Νικολάου, Προέδρου της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, αν δε γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ από τη δίνη των προβλημάτων δεν ξεφεύγει και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου, το οποίο αναμένει την παραχώρηση του κτιρίου ΚΕΓΕ στα Μισίρια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη-Ματθαίος Καπετανάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια