Ειδήσεις

Κλείνουν οι ράμπες στου Κοκκίνη, έντονες αντιδράσεις

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ή ενδεχομένως να παραείναι... αργά; Στο παρά πέντε... έρχεται η κινητοποίηση από το Δήμο Χερσονήσου, ώστε να αποτραπεί ο "Γολγοθάς", τον οποίο κινδυνεύουν να περάσουν καλοκαιριάτικα, εν μέσω τουριστικής σεζόν, οι κάτοικοι της περιοχής από τον Καρτερό ως τις Γούρνες!

Σε δύο βδομάδες από σήμερα θα πρέπει να αναγκαστικά, βάσει δικαστικής απόφασης του ΣτΕ, να κλείσουν οι ράμπες πρόσβασης στο ΒΟΑΚ, στου Κοκκίνη Χάνι, που εξυπηρετούν περί τους 2.500 πολίτες και πολύ περισσότερους τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής, ξενοδοχεία, καταστήματα και πολλά ακόμη...

Μόλις τώρα όμως, μια ανάσα από το κλείσιμο των ραμπών, υπήρξε θεσμική κινητοποίηση του Δήμου Χερσονήσου, ο οποίος, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητά από τον αρμόδιο φορέα, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, να εξαντλήσει κάθε νομικό, ένδικο μέσο κατά της άμεσης ισχύος της απόφασης του ΣτΕ. Ο Δήμος ζητά, δηλαδή, μια ολιγόμηνη παράταση στο κλείσιμο των ραμπών, ώστε να προλάβει να ετοιμαστεί ο νόμιμος πια κόμβος, λίγο παραπέρα, στο ύψος της Ανώπολης, που θα εξυπηρετήσει οριστικά και καθ' όλα νόμιμα πλέον την πρόσβαση από και προς το ΒΟΑΚ.

Ως γνωστόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει ιδιώτες, έκρινε ως παράνομες τις ράμπες, διαπιστώνοντας αυτό που ήταν, εδώ που τα λέμε, κοινό μυστικό τα τελευταία χρόνια: Ότι δηλαδή οι ράμπες της εθνικής οδού, στου Κοκκίνη Χάνι, κατασκευάστηκαν χωρίς μελέτη και χωρίς εγκρίσεις. Έτσι, το ΣτΕ έβγαλε απόφαση-εντολή προς τον ΟΑΚ Α.Ε. να κλείσουν οι ράμπες. Η καταληκτική ημερομηνία για το κλείσιμο, που έσκασε σαν κεραυνός στην τοπική κοινωνία της περιοχής είναι για τις 22 Ιουνίου.

«Ο χρόνος είναι πιεστικός. Η προθεσμία που δίνει το ΣτΕ για να εφαρμοστεί η απόφαση και να κλείσουν οι ράμπες είναι ασφυκτική. Είναι για τις 22 Ιουνίου. Η ημερομηνία είναι πολύ κοντά και τα περιθώρια είναι πολύ στενά», παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, ο οποίος στάθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στην κατεύθυνση της αδειοδότησης του ανισόπεδου κόμβου της Ανώπολης.

Όπως επισήμανε, ο σχεδιασμός για τον κόμβο της Ανώπολης περιλαμβάνει και τη δημιουργία προσωρινής πρόσβασης στο ΒΟΑΚ, μια παρέμβαση προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι την ολοκλήρωση του κόμβου που έχει κόστος περί τα 300.000 ευρώ.

«Στο μεσοδιάστημα είναι ώριμο και θα προταθεί από μας να κατασκευαστούν εκ νέου προσβάσεις στο Βόρειο Οδικό Άξονα στο συγκεκριμένο σημείο ή αλλού, σε κοντινή απόσταση, που θα εξυπηρετήσουν προσωρινά την κατάσταση μέχρι την οριστική λύση. Εντωμεταξύ, ευελπιστούμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί αυτά που έχουμε ζητήσει. Θα έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή, η οριστική περιβαλλοντική αδειοδότηση του κόμβου της Ανώπολης, που έχει φύγει για έγκριση από το υπουργείο Υποδομών στο υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας».

"Πυρά" για ολιγωρία

Ενόψει του επικείμενου εφιαλτικού για πολύ κόσμο σεναρίου κλεισίματος των ραμπών πρόσβασης στο ΒΟΑΚ, η μείζων αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της δημοτικής Αρχής, στην οποία και χρεώνει αξιοσημείωτη ολιγωρία και ιδιαίτερα αργά αντανακλαστικά στην υπόθεση.

«Η δημοτική Αρχή έδειξε μεγάλη ολιγωρία. Δυστυχώς, ο Δήμος δεν έκανε τις δέουσες ενέργειες και ακολούθησε τις εξελίξεις, αδυνατώντας να τις διαμορφώσει ή έστω να τις ανατρέψει. Από το 2014 υφίσταται απόφαση του ΣτΕ, η οποία λέει πως όχι απλά θα πρέπει να κλείσουν οι ράμπες, αλλά πως δε γίνεται ούτε καν να βελτιωθούν με κάποιες παρεμβάσεις. Ποιες είναι λοιπόν οι ενέργειες της δημοτικής Αρχής εδώ και 2 χρόνια τώρα για να αποτραπεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη, που είναι προ των πυλών;», ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σέγκος.

Σε αναμμένα κάρβουνα

Την ίδια στιγμή που η δημοτική Αρχή προτάσσει καθησυχαστικά τη δρομολόγηση των νέων προσβάσεων, έστω και προσωρινού χαρακτήρα, οι ίδιοι οι πολίτες που εξυπηρετούνται σήμερα από τις ράμπες μόνο ήσυχοι δεν αισθάνονται... Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού θεωρούν πως είναι πολύ πιθανό πλέον, εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής σεζόν, να βρεθούν αποκομμένοι από τις περιουσίες τους, αναγκαζόμενοι σε πολύ μεγάλους κύκλους, σε έξοδα και σε μεγάλη ταλαιπωρία!

Εξαιρετικά ανήσυχος δήλωσε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. «Δυστυχώς χάθηκε χρόνος και έχουμε φτάσει στο πολύ ανησυχητικό σημείο να ζητάμε, να εκλιπαρούμε για την ακρίβεια, το ΣτΕ για μια παράταση στο κλείσιμο των ραμπών, που προσωπικά θεωρώ ότι είναι δύσκολο να δοθεί», σημείωσε ο κ. Σέγκος.

ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης, Έλλη Κοκάλη

Σχόλια