default-image

Ραντεβού σε ένα χρόνο για τους ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ!

Κρήτη
Ραντεβού σε ένα χρόνο για τους ασθενείς στο ΠΑΓΝΗ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπομονή μέχρι... του χρόνου», λένε οι υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου σε πολλούς ασθενείς, που χρειάζονται εξέταση σε κλινική του ΠΑΓΝΗ, κι ενώ μπορεί η όποια καθυστέρηση ακόμα και να τους "σκοτώσει", εξαναγκάζονται να παίξουν "κορώνα-γράμματα" τη ζωή τους, δηλαδή... να περιμένουν.

Όσοι μπορούν, πληρώνουν και εξετάζονται στους ιδιώτες ιατρούς, αλλά οι περισσότεροι που δεν έχουν αυτή την "πολυτέλεια", ή ζητούν δανεικά για να σώσουν τη ζωή τους, ή κάνουν το σταυρό τους και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τύχη και στη βοήθεια του Θεού!

Ελλάδα 2016 και... με "ρώσικη ρουλέτα" μοιάζει πια η υπόθεση της υγείας για χιλιάδες ασθενείς, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση εξέτασης και νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιαίτερα στο ΠΑΓΝΗ, η αγωνία τους έχει χτυπήσει "κόκκινο", αφού πάνε να κλείσουν ραντεβού σήμερα και τους απαντούν «το ραντεβού σας δεν μπορεί να πάει σε λιγότερο χρονικό διάστημα τού ενός έτους. Υπομονή. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα»...

Μάλιστα, ο νέος διοικητής Γιάννης Σταθόπουλος δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV και τη Ράνια Μωραΐτη ότι «αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο έχω ζητήσει αναλυτικά στοιχεία. Το βλέπουμε και με την Ιατρική Υπηρεσία, εξετάζοντας αν μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ασθενών που εξετάζονται καθημερινά. Λαμβάνουμε υπόψη και τους περιορισμούς που μπαίνουν και από το εκάστοτε δημοσιονομικό πλαίσιο, που αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, είναι αυστηρό».

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για πολύ μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τώρα είναι έτοιμοι για τη σημερινή μεγάλη πανυγειονομική, πανελλήνια κινητοποίηση. Τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν στη γενική τους συνέλευση, στο ΠΑΓΝΗ, στη διάρκεια της δίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή.

Στο μεταξύ, η απειλή να συγχωνευτούν και φέτος κλινικές ενόψει των καλοκαιρινών αδειών είναι ορατή, ενώ δεν αποκλείεται, όπως λένε οι εργαζόμενοι, λόγω της κατάστασης οι ημέρες των αδειών μέσα στο καλοκαίρι να μειωθούν για τους εργαζόμενους, που ήδη αναλαμβάνουν τη μια αναρρωτική μετά την άλλη, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων.

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο και η επίσκεψη του Παύλου Πολάκη για την υπόθεση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, που έχει οριστεί για τις 13 Ιουνίου, είναι από εκείνες που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μάλιστα, σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα. Η τελευταία εξέλιξη που έχει θορυβήσει τους εργαζόμενους είναι ότι κινδυνεύουν να βρουν τον μπελά τους, αν τα φάρμακα στην καταγραφή φαίνονται ότι είναι περισσότερα, λόγω δωρεάς οικογενειών ασθενών που απεβίωσαν!

Προσωπική μαρτυρία

«Περίμενα μέχρι και 8 μήνες για να εγχειρηθώ», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο συνταξιούχος γεωπόνος Κωστής Παπαδάκης, καταθέτοντας την προσωπική του μαρτυρία.

«Το πρόβλημα στο νοσοκομείο, βασικά, δεν είναι τόσο η ασθένεια που έχει κάθε άνθρωπος, αλλά η άθλια κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία. Ξεκινάμε με το κλείσιμο ενός ραντεβού για να κάνει κάποιος μια επέμβαση. Δεν υπάρχει ασθενής που να μην έχει μια κακή εμπειρία ως προς αυτό το θέμα. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σε άσχημη κατάσταση και με κίνδυνο να πεθάνουν και τους κλείνουν ραντεβού μετά από 6 μήνες, ένα χρόνο, δηλαδή σε μια χρονική περίοδο που αυτοί οπωσδήποτε δε θα ζουν».

Αναφερόμενος στην προσωπική του περίπτωση, ο κ. Παπαδάκης λέει: «Σε μια περίπτωση για κλείσιμο ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας πέρασαν 8 μήνες. Και τελικά αναγκάστηκα να πάω σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ενώ σε μια άλλη περίπτωση, αν και υπήρχε η δυνατότητα σε δύο μέρες να μπω στο χειρουργείο, έκανα ένα μήνα, επειδή δεν ήταν στη δική μου φιλοσοφία να δώσω φακελάκι. Αυτό συνέβη σε νοσοκομείο της Αθήνας. Και μόνο όταν απειλήθηκαν οι γιατροί ότι θα γίνει γνωστό στα Μέσα Ενημέρωσης, τότε με έβαλαν στο χειρουργείο»...

Εκρηκτική κατάσταση

105.000 ασθενείς το 2015

Τα στοιχεία που έδωσε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης είναι ενδεικτικά. «Από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου πέρυσι είχαν περάσει 105.000 ασθενείς. Φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσουν περίπου τους 120.000. Και αυτό το νούμερο δε συμπεριλαμβάνει αυτούς που έρχονται στα Επείγοντα»!

Όπως τονίζει ο συνδικαλιστής, αυτή η τεράστια αύξηση της προσέλευσης περισσότερου κόσμου «οφείλεται και στην απουσία πρωτοβάθμιας υγείας, δηλαδή στην έλλειψη Κέντρων Υγείας και στις πόλεις και στα χωριά, αλλά και στην έλλειψη γιατρών, κάτι το οποίο κάνει ακόμα μεγαλύτερη την αναμονή ο κόσμος να κλείσει ραντεβού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ειδικότητες εξειδικευμένες να έχουν λίστα αναμονής που τα ραντεβού πάνε από το 2017 και μετά.

 Ενδεικτικά να πούμε ότι στο Ενδοκρινολογικό Ιατρείο, στο Νευρολογικό, στο Ρευματολογικό και στο Πνευμονολογικό και ιδιαίτερα στα ιατρεία που έχουν να κάνουν με τα παιδιά, όσον αφορά στο Παιδοπνευμονολογικό, οι αναμονές είναι ιδιαίτερα μεγάλες».

Είναι, συνεπώς, πιο προβληματική η κατάσταση σε ειδικότητες που απευθύνονται σε προβλήματα δύσκολα και συχνά επείγοντα, ενώ υπάρχουν και οι ειδικότητες που αναφέρονται στα παιδιά, όπου ο χρόνος αναμονής μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Ο Δημήτρης Βρύσαλης θεωρεί πως όλα αυτά δεν είναι τυχαία.

«Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η σημερινή μεταφέρει την ευθύνη του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων αλλά και της αγοράς των φαρμάκων στους ασθενείς».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των εργαζομένων τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι διαχειρίσιμο. Έχουν επιχειρηθεί διάφοροι τρόποι για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Μοναδική λύση είναι η αλλαγή πολιτικής απέναντι στην υγεία, με αύξηση κονδυλίων και φυσικά προσλήψεων.

ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News