Ειδήσεις

Έφηβη διάνοια από την Κρήτη φεύγει για διαστημικό Camp

Τεράστια επιτυχία για το 3ο Λύκειο Ηρακλείου και γενικότερα την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα της Κρήτης αποτελεί η επιλογή της 17χρονης μαθήτριας του σχολείου, Δ.Α., από το φημισμένο European Space Camp. Η νεαρή Ηρακλειώτισσα έγινε έτσι η πρώτη Ελληνίδα, η οποία γίνεται δεκτή στο θεσμοθετημένο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα την Επιστήμη και το Διάστημα, το οποίο φέτος θα δεχτεί μόλις 24... διάνοιες, ηλικίας 17 έως 22 ετών, απ' όλη την υφήλιο!

Η 17χρονη, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, επιλέχθηκε να παρακολουθήσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Andoya Space Center της Νορβηγίας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Το European Space Camp (ESC), στο οποίο θα συμμετάσχει η μαθήτρια του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, απευθύνεται σε νέους 17 έως 22 ετών απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι λατρεύουν τις Φυσικές Επιστήμες και γενικά οτιδήποτε σχετίζεται με το Διάστημα. Όπως έγινε, μάλιστα, γνωστό για το Camp του 2016 έχουν επιλεγεί μόνο 24 νέοι: Οι 12 από αυτούς - ανάμεσά τους και η 17χρονη Ηρακλειώτισσα - προέρχονται από την Ευρώπη, ενώ οι άλλοι μισοί από τον υπόλοιπο κόσμο. Φέτος, το πρόγραμμα θα λάβει χώρα από τις 30 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου.

Θα φτιάξουν και... πύραυλο!

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του European Space Camp, οι 24 νέοι είναι μερικοί από τους «πιο έξυπνους και ενδιαφέροντες σπουδαστές, που τους ενώνει το κοινό πάθος για την Επιστήμη και το Διάστημα». Αυτοί λοιπόν οι 24 τυχεροί που θα ταξιδέψουν στη Νορβηγία, θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από το να παρακολουθήσουν διαλέξεις από τους κορυφαίους επιστήμονες της Αεροδιαστημικής, να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός... μικρό-πυραύλου! Ο εν λόγω πύραυλος, ο οποίος θα εκτοξευθεί στο διάστημα, θα προγραμματιστεί για να τροφοδοτεί με πληροφορίες τους νεαρούς δημιουργούς του.

Εξάλλου, εκτός από το πρόδηλο επιστημονικό και κοινωνικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η συμμετοχή μιας νεαρής συντοπίτισσάς μας στο Camp, αξίζει να τονιστεί και η ευκαιρία που παρέχεται στους συμμετέχοντες να ζήσουν για μια εβδομάδα σε ένα ιδιαίτερο και ειδυλλιακό περιβάλλον. Κι αυτό γιατί η Andoya της Νορβηγίας, όπου φιλοξενείται το πρόγραμμα, βρίσκεται στο βορειότερο προσβάσιμο σημείο της χώρας, πάρα πολύ κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Τι λέει η ίδια η μαθήτρια

Η ιδιαίτερη κλίση της 17χρονης μαθήτριας στις Φυσικές Επιστήμες, αλλά και η αγάπη που έχει για την αεροδιαστημική δεν είχε μείνει απαρατήρητη από την καθηγήτρια Βιολογίας του 3ου Λυκείου Ηρακλείου, Τάνια Χριστοφοράτου, η οποία πρότεινε στη Δ.Α. να υποβάλει αίτημα συμμετοχής για το φετινό Camp. Όντως, η μαθήτρια πείστηκε και με τη βοήθεια της καθηγήτριάς της ακολούθησε τη σχετική διαδικασία και τελικά είναι ένα από τα 24 άτομα που επιλέχτηκαν να συμμετάσχουν στο απαιτητικό και συνάμα συναρπαστικό πρόγραμμα. Πάντως, η ίδια η μαθήτρια αποδίδει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της στην κ. Τάνια Χριστοφοράτου, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν δεν ήταν η κ. Χριστοφοράτου τίποτα δε θα είχε συμβεί. Η βοήθεια και η ενθάρρυνση που μου έδωσε ήταν καθοριστικές».

Τι λέει όμως η ίδια η βιολόγος του 3ου Λυκείου για την επιλογή της μαθήτριάς της στο European Space Camp; «Η επιλογή της Δ.Α. πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για όλα τα παιδιά, αλλά και όλους τους ενήλικους που έχουν όνειρα, κλίσεις και φιλοδοξίες, οι οποίοι οφείλουν στον εαυτό τους αλλά και στην κοινωνία να αναζητήσουν τους δρόμους που θα τους οδηγήσουν στην πραγματοποίηση αυτών των ονείρων», δηλώνει η Τάνια Χριστοφοράτου, η οποία προσθέτει με νόημα: «Άλλωστε, όπως λέει ο Ισπανός ποιητής Αντόνιο Ματσάδο: «Διαβάτη, δεν υπάρχει δρόμος. Το δρόμο τον φτιάχνεις προχωρώντας».

«Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»

«Ο Σύλλογος των Καθηγητών του 3ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου συγχαίρει εγκάρδια τη μαθήτριά του γιατί όχι μόνο δείχνει στους συμμαθητές της ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, αν υπάρχει υψηλό φρόνημα, αφοσίωση και εργατικότητα, αλλά και γιατί επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το πόσο κρίσιμο είναι να εκμεταλλεύονται οι μαθητές τις πολύτροπες μορφωτικές ευκαιρίες που παρέχει το σχολείο, αλλά και ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί εκτός σχολικού πλαισίου», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη 17χρονη ο Σύλλογος των Καθηγητών του σχολείου.

Ρεπορτάζ:Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια