default-image

Κινδυνεύουν να χαθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις;

Κρήτη
Κινδυνεύουν να χαθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων και στον κίνδυνο δραματικής μείωσης των συντάξεων όσων συνταξιοδοτηθούν τους επόμενους μήνες, αναφέρεται ο γραμματέας ΠΕ της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που πλήττει όλες τις επαγγελματικές τάξεις της χώρας η οικονομική βοήθεια μέσω των ευρωπαϊκών ενισχύσεων αποτελεί για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις τους σανίδα σωτηρίας.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Ευάγγελος Αποστόλου είχε δεσμευθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου 2016 στη Βουλή ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ άμεσα θα καταβάλει τα ποσά. Όμως, ακόμη και σήμερα, αρχές Ιουνίου δεν έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των ελλήνων παραγωγών στο σύνολο της χώρας με τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις. Μάλιστα, εάν τα ποσά δεν πιστωθούν στους δικαιούχους τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 15 Ιουνίου, αφού τότε εκπνέει η προθεσμία όπου μπορούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης να υποβάλλουν ένσταση.  

Παράλληλα, ένα νέο πλήγμα φέρνει στους αγρότες το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Ασφαλιστικό που ψηφίσθηκε στη Βουλή, αφού αγρότες που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν τους επόμενους μήνες και λαμβάνουν επιδότηση, κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι και το 60% της σύνταξης που δικαιούνται.

Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί θεμελιώδη λίθο της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας και σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας είναι απαραίτητη τόσο για τη στήριξη της αυτάρκειας όσο και τη λειτουργία του τομέα μεταποίησης και την αύξηση των εξαγωγών. Δυστυχώς, όμως, και σ' αυτόν τον τομέα η Κυβέρνηση ακολούθησε μια ανορθόδοξη διαδικασία, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να χάνουν τις επιδοτήσεις τους, ενώ πολλοί κινδυνεύουν τώρα να χάσουν και μεγάλο μέρος της σύνταξής τους».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1. Θα καταβληθεί έστω και καθυστερημένα το υπόλοιπο των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι; Ποιο το χρονοδιάγραμμα υποβολής; Θα υπάρξει μέριμνα για υποβολή ενστάσεων πέραν της 15ης Ιουνίου για όσους αγρότες λάβουν τις επιδοτήσεις τους αρκετά αργοπορημένα;  

2. Θα υπάρξει μέριμνα ώστε να μη χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξης τους (60%) αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις και το επόμενο διάστημα θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης;   

3. Ποια η πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος; Πως σχεδιάζετε να επιλύσετε την άνιση και άδικη μεταχείριση που επιφυλάσσει για τους αγρότες η ασφαλιστική και φορολογική σας πολιτική;

4. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και των παραγωγών και, ως εκ τούτου, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News