Ειδήσεις

Οι Έλληνες ιπτάμενοι που έκαναν το γύρο της Μεσογείου

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 1928 το αεροσκάφος "Ελλάς", τύπου "Πρεγκέ", απογειώνεται από το Τατόι της Αθήνας για να πραγματοποιήσει το γύρο της Μεσογείου.

Με πλήρωμα τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, το εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς το αεροπλάνο επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 20 ημέρες, έχοντας διανύσει συνολική απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.

Από τα οκτατάξια σχολεία... στα εξατάξια γυμνάσια

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Ιουνίου του 1939 όταν αποφασίζεται η κατάργηση των οκτατάξιων σχολείων και η ίδρυση εξατάξιων γυμνασίων.

Η κυκλοφορία του προφητικού "1984"

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 1949 ο Βρετανός λογοτέχνης και δημοσιογράφος, Τζορτζ Όργουελ (συγγραφικό ψευδώνυμο του Έρικ Άρθουρ Μπλερ) εκδίδει το μνημειώδες μυθιστόρημά του «1984». Η υπόθεση του βιβλίου -που αποτελεί κατά πολλούς το magnum opus του Όργουελ- τοποθετείται στο -τότε- μελλοντικό έτος 1984, σκιαγραφώντας με εφιαλτικό τρόπο ένα ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος, όπου οι κινήσεις όλων μας παρακολουθούνται από τον Μεγάλο Αδελφό. Μαζί με τη «Φάρμα των Ζώων» (1944), το «1984» είναι το πιο διάσημο από τα έργα του Βρετανού. Ο Όργουελ έμελλε να φύγει από τη ζωή λίγους μόλις μήνες μετά την έκδοση του «1984», τον Ιανουάριο του 1950, σε ηλικία 47 ετών.

Η ίδρυση της Νεολαίας "Λαμπράκη"

Ήταν 8 Ιουνίου του 1963 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης και 20 ακόμη επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες, φοιτητές και δημοσιογράφοι ιδρύουν το Κίνημα Νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης». Ο Μίκης εκλέγεται επικεφαλής της νεοσύστατης οργάνωσης και ξεκινά πολιτική και πολιτιστική εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα. Το όνομα του Κινήματος προήλθε φυσικά από τον αδικοχαμένο αγωνιστή της Αριστεράς, γιατρό, αθλητή και βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος είχε δολοφονηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη από δεξιούς παρακρατικούς.

Ο "Άγιος Πέτρος" του Ελ Γκρέκο

Πριν από ακριβώς 21 χρόνια, στις 8 Ιουνίου του 1995, ανακοινώνεται από τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα η αγορά του πίνακα του Γκρέκο «Ο Άγιος Πέτρος». Τα 290 εκατομμύρια δραχμές που διατέθηκαν για την αγορά του περίφημου έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, συγκεντρώθηκαν από προσφορές ιδρυμάτων, καλλιτεχνών και απλών πολιτών.

Σόντερς: Το τελευταίο θύμα της 17Ν

Τέλος, στις 8 Ιουνίου του 2000 εκτελείται από τη «17 Νοέμβρη» στη λεωφόρο Κηφισίας, στην Αθήνα, ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος, ταξίαρχος, Στήβεν Σόντερς. Η εκτέλεση Σόντερς έμελλε -μεταξύ άλλων- να μείνει στην ιστορία, καθώς ήταν η τελευταία φονική επίθεση της περιβόητης οργάνωσης, η οποία εξαρθρώθηκε περίπου δύο χρόνια αργότερα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια