default-image

Κάλλια Φανουράκη: Η συνέχεια 150 ετών δημιουργίας

Πολιτισμός
Κάλλια Φανουράκη: Η συνέχεια 150 ετών δημιουργίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων γενεών, η Κάλλια Φανουράκη συνεχίζει την πορεία 150 ετών δημιουργικής ιστορίας της οικογένειάς της στο χώρο του κοσμήματος. Χειροποίητα κοσμήματα, ιδιαίτερης καλαισθησίας για την ικανοποίηση όσων θέλουν να ξεχωρίζουν με το στυλ τους κυριαρχούν στη συλλογή «Namaste» της Κάλλιας.

Συνέντευξη στη Μαριεύα Καρκανάκη

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το κόσμημα; Τι σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με αυτή την μορφή τέχνης;

Με το κόσμημα ασχολούμουν από πάντα. Πάντα δηλαδή από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από πολύ μικρή καθώς βρισκόμουν στο χώρο αυτό εξαιτίας της οικογένειας μου έφτιαχνα δικά μου κοσμηματάκια με φθηνότερα υλικά. Πάντα αποτελούσε το χόμπι και την ευχαρίστηση μου. Πιστεύω πως έμπνευση μου για να ασχοληθώ μ' αυτή την τέχνη ήταν η οικογένεια μου καθώς βρίσκεται στο χώρο από το 1860 και από παιδί κοίταζα τον κόσμο να απολαμβάνει αυτό που λέγεται κόσμημα και την έννοια του. Μου άρεσε και ήθελα να γίνω κι εγώ ένα κομμάτι όλου αυτού, κάνοντας λοιπόν τα δικά μου κοσμήματα βρήκα έναν τρόπο κατεύθυνσης προς αυτό.

Ένα χειροποίητο κόσμημα είναι συνήθως πιο ακριβό σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε σε καταστήματα αξεσουάρ. Στην εποχή της οικονομικής πίεσης ο κόσμος επιλέγει τα χειροποίητα δημιουργήματα;

Το χειροποίητο κόσμημα δεν είναι σωστό να το ταυτίζουμε πάντα με το "ακριβό". Δεν είναι όλα τα χειροποίητα κοσμήματα ακριβά. Στην εποχή που διανύουμε ο κόσμος είναι περισσότερο υποψιασμένος και θεωρώ ότι ακριβώς επειδή έχει πιο περιορισμένα χρήματα στο πορτοφόλι του θα αγοράσει πιο δύσκολα κάτι. Δεν πείθεται εύκολα με κάτι κακόγουστο και αδίκως πιο ακριβό απ' αυτό που θα έπρεπε. Αυτό με κάνει λοιπόν να θέλω να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο να εξελιχθώ μέσα σ' αυτό και να δημιουργήσω πράγματα όχι ακριβά για το κέρδος μου αλλά καλαίσθητα. Πράγματα που κάποιος θα φορέσει και θα χαρεί όχι που θα τα κρύψει στο συρτάρι του γιατί είναι "ακριβά" φοβούμενος μην τα χάσει. Πιστεύω ότι τα χειροποίητα κοσμήματα έχουν περισσότερο μέλλον από τα τυποποιημένα των μαγαζιών με αξεσουάρ γιατί έχουν το δικό τους χαρακτήρα και μπορούν να ευχαριστήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό αν σκεφτείς ότι μπορείς να φτιάξεις κάτι που να το έχει μόνο ένα συγκεκριμένο άτομο. Ενώ σε βιομηχανίες αυτό σίγουρα δεν μπορεί να συμβεί.

Το όνομα NAMASTE από πού προκύπτει;

Σκεφτόμουν κάποιο όνομα γι' αυτό που κάνω... Ήθελα κάτι που να δείχνει ότι είναι ανοιχτό προς όλους για να ρωτήσουν, να φορέσουν, να αγοράσουν.. Να εκφραστούν κι εκείνοι μέσα απ'αυτό.. Την ίδια περιόδο έκανα yoga επομένως το "namaste" το είχαμε στην καθημερινότητα μας! Για όσους δεν ξέρουν τον ορισμό του NAMASTE αξίζει πραγματικά να τον διαβάσουν: "Namaste" είναι μία λέξη και χειρονομία με πολύ όμορφο και ουσιαστικό περιεχόμενο, που χρησιμοποιείται στη γιόγκα στην αρχή και στο τέλος της πρακτικής. Ο δάσκαλος ξεκινάει Namaste ως σύμβολο της ευγνωμοσύνης και σεβασμού προς τους μαθητές του και τους ίδιους τους δασκάλους του. Οι μαθητές συνηθίζεται να λένε Namaste στο τέλος του μαθήματος ως ένδειξη αναγνώρισης στο δάσκαλό τους. Η λέξη προέρχεται από το συνδυασμό δύο λέξεων στα σανσκριτικά: namah που σημαίνει «υποκλίνομαι» και te που σημαίνει «εσένα». Το βαθύτερο νόημα αυτού του χαιρετισμού είναι «Η θεϊκή υπόσταση που κρύβεται μέσα μου αναγνωρίζει και σέβεται τη δική σου».

Ποιο είδος κοσμήματος έχει μεγαλύτερη απήχηση στις κοπέλες;

Νομίζω πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο "είδος". Ο καθένας έχει το προσωπικό του στυλ και ανάλογα μ' αυτό συνδυάζει και το κόσμημα που θέλει να φορέσει. Προσωπικά όμως θεωρώ ότι τα κολιέ είναι πιο εύκολο να φορεθεί και να συνδυαστεί με κάθε προσωπικότητα και ντύσιμο - στυλ.

Τι μας προτείνεις για φέτος το καλοκαίρι;

Για κάθε καλοκαιράκι θα πρότεινα σίγουρα ανοιχτόχρωμους τόνους! Μακριά κολιέ, σκουλαρίκια, βραχιολάκια σε κάθε χρώμα και φουντάκια, πομ- πομ! Κάθε κοσμηματάκι μας το καλοκαίρι πιστεύω πρέπει να μας παραπέμπει σε "αέρινες στιγμές" να υιοθετήσουμε ένα πιο "boho style". Τυρκουάζ, χρυσό, πορτοκαλί, κίτρινο και παστέλ αποχρώσεις θα έχουν την τιμητική τους.

Πώς οδηγείσαι σε μία σύνθεση και πόση ώρα σου παίρνει;

Κάποιες φορές σχεδιάζω το κοσμηματάκι πριν πάω στα καταστήματα και ψάχνω ό,τι μου χρειάζεται για να το φτιάξω. Άλλες φορές βλέποντας τα υλικά εμπνέομαι και δημιουργώ κάτι καινούριο. Σε κάθε σχεδιάκι μου παίρνει κάποιο χρόνο τόσο στο να το σχεδιάσω όσο και στο να δω το πως θα το φτιάξω γιατί εκτός από όμορφο θέλω να 'ναι και λειτουργικό, να φοριέται με ευκολία και να είμαι σίγουρη για την ποιότητα του. Πάντα φτιάχνω ένα πρώτο- δοκιμαστικό κόσμημα ώστε να το δοκιμάσω στον εαυτό μου. Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ απαιτητική. Άρα αν με ικανοποιήσει τότε είμαι σίγουρη πως μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του καθένα! Κι έτσι εμφανίζεται ένα νέο σχεδιάκι. Μπορείτε να δείτε όλη μου την συλλογή σε facebook και instagram πληκτρολογώντας: "Namaste.j"! Θα χαρώ να σας γνωρίσω!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News