Ειδήσεις

Ελλάδα, δεύτερη στις προτίμησεις των τουριστών στη Μεσόγειο

Η μεγάλη ανατροπή φέτος είναι γεγονός με φόντο τον ελληνικό τουρισμό, μιας και, σύμφωνα με την Deutsche Welle (D.W.), η Ελλάδα για πρώτη φορά βρίσκεται δεύτερη στις προτιμήσεις τουριστών σε όλη τη Μεσόγειο, αφήνοντας πίσω και με μεγάλη διαφορά το νούμερο ένα ανταγωνιστή της, που δεν είναι άλλος από την Τουρκία.

Στην πρώτη θέση εδώ και δεκαετίες έχει καθιερωθεί η Ισπανία, που μάλλον μοιάζει με έναν αχτύπητο τουριστικό προορισμό τους θερινούς μήνες στη Μεσόγειο. Μάλιστα, η μείωση στην Τουρκία φέτος αγγίζει μέχρι στιγμής το 28%, με τη γειτονική μας χώρα να βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες τουριστικές περιόδους από το 2000.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική κυβέρνηση, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τον περασμένο Απρίλιο έχει σημειωθεί μείωση στις κρατήσεις από το εξωτερικό κατά 28%, καταγράφοντας έτσι το χειρότερο μήνα για τις τουριστικές επιχειρήσεις από το 1999, όταν είχαν σημειωθεί σειρά επιθέσεων από το ΡΚΚ, μετά τη σύλληψη του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Deutsche Welle, η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό συνεχίζεται να μειώνεται, με σημαντική "βουτιά" στις κρατήσεις τους τελευταίους μήνες. Οι Ρώσοι τουρίστες έχουν γυρίσει εντελώς την πλάτη στην Τουρκία, που ρίχνει τις τιμές της στα όρια της "ντροπής", χωρίς όμως τουλάχιστον μέχρι στιγμής να καταφέρνει να προσελκύσει πελάτες. Ενδεικτικό είναι ότι οι Γερμανοί ταξιδιώτες που άλλοτε θα επέλεγαν τη χώρα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, τώρα αναζητούν νέους προορισμούς, με την πτώση στις κρατήσεις από Γερμανία να φτάνει στο 35%.

Κερδισμένη η Κρήτη

Από τις ελληνικές περιοχές, Κρήτη, Ρόδος, Σαντορίνη και Κέρκυρα φαίνεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι στις αφίξεις που προκύπτουν από την τούρκικη "χασούρα". Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό Ρώσων τουριστών ψηφίζουν φέτος Κρήτη, ενώ πολύ καλά πάνε οι αφίξεις από Γερμανία και Αγγλία, που αποτελούν και δύο πολύ βασικές αγορές για την τουριστική μας βιομηχανία.

Στην Thomas Cook, η Ελλάδα είναι φέτος ο τρίτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός, ενώ ο μέχρι στιγμής αριθμός των κρατήσεων «κινείται ελαφρώς πάνω από τα περσινά επίπεδα», αναφέρει ο όμιλος σε γραπτή του ανακοίνωση.

Δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί για τους πελάτες της Thomas Cook είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα. Από αυτούς τους πελάτες ένα μεγάλο μέρος ψηφίζει Κρήτη.

Θετική είναι και η αναφορά της TUI, που κάνει λόγο για την απόλυτη επικράτηση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας όσον αφορά στον τουρισμό. Μάλιστα, είναι θετικό το γεγονός ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής ούτε η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά ούτε και το προσφυγικό έχουν επηρεάσει την τουριστική επισκεψιμότητα στην Ελλάδα. Βέβαια, οι αυξητικοί δείκτες στις αφίξεις είναι πολύ σημαντικό γεγονός, που δεν αποτυπώνεται όμως και στην ποιότητα των τουριστών, μιας και τα έσοδα μάλλον μέχρι στιγμής καταγράφουν στασιμότητα.

Όπως είπε προς την D.W. η εκπρόσωπος Τύπου του ομίλου Άνγια Μπράουν, «οι κρατήσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά και η Ελλάδα είναι μια από τις τάσεις του φετινού καλοκαιριού, και κινούνται στα πολύ καλά επίπεδα της περασμένης χρονιάς».

ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί ξανάρχονται...

Σημαντικότερος προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες παραμένει η Κρήτη, ως το μεγαλύτερο νησί. Άλλωστε, το νησί μας διαθέτει και το μεγαλύτερο δίκτυο επαναλαμβανόμενων τουριστών, με τους Γερμανούς να χαρακτηρίζονται δικαίως ως οι πιο πιστοί φίλοι της μεγαλονήσου. Πρώτοι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί στις προτιμήσεις των πελατών της Alltours είναι για άλλη μια χρονιά η Κρήτη και η Ρόδος.

Η ζήτηση για τα δύο αυτά νησιά «έχει εκτιναχτεί στα ύψη από τη στιγμή που εκδόθηκε ο τουριστικός μας κατάλογος τον περασμένο Οκτώβριο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζούσκα, εκπρόσωπος Τύπου της Alltours, προσθέτοντας ότι, παρά την αρχικώς περιορισμένη ζήτηση, «και η Κως έχει αρχίσει να ανακάμπτει αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, με τη ζήτηση να ξεπερνάει επίσης τα επίπεδα της περασμένης χρονιάς».

Ελκυστικοί προορισμοί

Σύμφωνα με την Deutsche Welle

* Ισπανία

* Ελλάδα

* Τουρκία

* Γαλλία

* Ιταλία

* Κροατία

* Κύπρος

Σύμφωνα με την Thomas Cook

* Κρήτη

* Ρόδος

* Κέρκυρα

* Σαντορίνη

* Κως

Σύμφωνα με την Alltours

* Κρήτη

* Ρόδος

* Σαντορίνη

* Κέρκυρα

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια